0894 469 227
Вашата количка е празна !

Аз съм майка и имам нужда от осми март

Аз съм майка и имам нужда от осми март

Не ми отнемайте празника. Да, може би, по-правилно е 8-ми март да бъде денят на жените и техните официално признати права. Но като майка аз имам нужда от този ден. Не за да получа подарък или за да бъда отрупана с цветя. Не за да изисквам внимание и като Пепеляшка да го изгубя, когато удари полунощ. И дори не за да имам повод да изглеждам по-красива в този ден. Аз имам нужда от осми март, за да си спомня каква майка искам да бъда. 

Искам да бъда майката, която може да изслуша детето си. Майка, която е готова да чуе всичко. Искам и да съм майка, която ще чуят. Думите ми може невинаги да са ласкави и приятни, но искам винаги да са честни и справедливи. Думи, които няма да поучават, а ще мотивират децата ми да научават нещо ново. Искам да знам, че някъде там напред във времето, едно пораснало дете ще затвори очи и ще се сети за съвет, който аз съм дала и който ще му помогне.

Искам да бъда майката, която познава детето  си. Не искам да го създавам, а да гледам как расте пред мен, без да подрязвам крилата на идентичността му, която да се разтваря като розова пъпка в късна пролет. Искам да съм приятел, който ще върви до детето си, а не стожер, който ще застане пред него, за да го предпазва, а всъщност да пречи. Не искам да изисквам, а напротив, да насърчавам детето ми само да намери за какво да мечтае.

Искам да бъда майката, възпитала мъж, който ще уважава жените

Син подарява букет на майка си

Един ден синът ми може и да дойде с голям букет цветя пред входната врата и да ме изведе на разходка по случай празника. Надявам се този пораснал мъж да е оставил цветя и до леглото на своята жена. Надявам се, този мъж да знае какво е достойнство и честна дума, да може да обича с обичта, с която аз винаги ще го обичам. Надявам се, синът ми да пази спомените за щурите ни игри, с усмивка да се сети как чели сме приказки в безсънните нощи, докато е бил болен, как заедно оставяхме следи по пясъка на плажа, как търсили сме упорито град с буквата Ю и как сме смеели така със и без повод. Когато малкото ми момченце е вече голям мъж, имам нужда от осми март, да се върна назад, за да си спомня за всичко това и да си кажа: Да, аз успях, възпитах достоен мъж и той е тук, за да ме заведе на разходка по същия онзи пясъчен плаж, а може и вече да знае няколко града с буквата Ю…

Искам да бъда майката, подготвила жена за големия свят

Майка и дъщеря разговарят

Един ден тя ще дойде по-красива от мен на сватбения ми ден и ще носи сладки по рецепта, която сами си измислихме в дъждовен ден, когато си останахме у дома, вместо да играем на двора. Надявам се тази пораснала малка дама да бъде обичана и обичаща. Надявам се, тази жена да бъде уважавана от мъжете – не само на осми март – а когато покаже силата, уменията си, своето очарование, с което няма да злоупотребява, а само ще вдъхновява и зарежда околните. Надявам се, дъщеря ми да ми припомни как плакахме за първата й любов и как вече осъзнава, че наистина времето лекува, а обичта се заслужава, как търсихме смисъл в прочетените книги, които заедно избирахме, как обожавахме различни неща и често спорехме за това, как тичахме срещу вятъра и как гонихме пеперудите сякаш с тях можехме да полетим и да останем вечно хванати за ръце, като вечни приятелки. И един ден, тя, дъщеря ми, ще бъде майка и надявам се и тогава, ще търси да хване отново моята ръка. Не за да летим. А за да празнуваме като приятелки. И тогава ще разбера, че съм успяла. Пред мен ще стои една прекрасна майка. Прекрасна жена. Не й отнемайте празника. И тя ще има нужда от него.

Защото животът е полет. А малките радости и малките празници са пеперудите, които имаме нужда да гоним. Особено ние, майките, вечно гонещите щастието на децата си. 

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top