0894 469 227
Вашата количка е празна !

Бебе на 1 година - Сън, Килограми, Развитие и Игри

Бебе на 1 година - Сън, Килограми, Развитие и Игри

Според някои специалисти с чукването на първата годинка на бебето родителите вече могат да си отдъхнат, защото нещата сякаш стават по-лесни. Другите обаче ще кажат точно обратното – започват истински сериозните проблеми. Ние заставаме на една балансирана позиция, а именно, че колкото и пораснало да е вашето дете, грижите и любовта, които му се полагат, не се променят. Просто вашите задачи са малко по-различни от преди. Безспорно обаче, нещо, което ще е различно от тук насетне е движението. Очаква ви наистина една динамична година, тъй като по всяка вероятност бебето е проходило или тепърва му предстои да направи първите самостоятелни крачки, а с това и нараства вашето задължение да сте навсякъде край него и да му давате кураж и подкрепа. И така… Да видим какво ви очаква след първия рожден ден на вашето пораснало малко детенце!

Физическо развитие при бебе на 12 месеца

Практиката налага на 12 месеца детето да премине през първите по-обстойни изследвания. Те имат за цел да проследят общото физическо състояние и развитие на бебето, така че няма от какво да се притеснявате, когато педиатърката ви изпрати на ред кръвни изследвани, такива с урина и посещения при определени специалисти.

Ръст

От раждането до сега бебето ви средно е дръпнало с около 25 сантиметра. За последните 4 седмици ръстът се е качил с близо 1-2 сантиметра. От тук насетне имайте на предвид, че растежът няма да е толкова ускорен, колкото до навършване на първата годинка. По-активните деца обаче се смятат и за по-бързо растящите дори след първите 12 месеца. На тази възраст за нормален ръст се приема около 70 сантиметра при момичетата и около 75 сантиметра при момченцата.

Тегло

От раждането до сега вашето бебе е утроило първоначалното си тегло. Както е и при ръста, така и теглото няма вече скоростно да се покачва. За някои деца обаче това правило не важи, тъй като след захранване при тях се наблюдава по-сериозен апетит поради проявения интерес към ново меню и хранителни продукти. А между другото, за вас приключват и ежемесечните задължителни детски консултации. Това неименуемо говори само по себе си, че детето наистина е пораснало и няма нужда от толкова често наблюдение от специалисти. Що се касае до средното тегло на дете на 12 месеца, то варира около 9 килограма. Минималното тегло за дете на 1 година е 7 килограма и половина.

Зъби

На годинка бебето ви със сигурност има два предни зъба. В повечето случаи броят на вече поникналите зъбки на тази възраст достига до около 6. Разбира се, развитието на детето в това отношение е строго индивидуално. Не бива да се тревожите, ако вашето бебе все още има само два зъба. В този случай обаче е редно да се заредите с търпение, защото безсънните нощи за вас тепърва предстоят. Не бива да се притеснявате и за храненето на детето. Бебетата се справят чудесно с дъвченето с венците. Това допълнително ще ги облекчи, тъй като докато зъбките никнат, венците дразнят и сърбят и децата така или иначе се опитват да намерят успокоение, като постоянно мушкат нещо в устата си. Ето защо с храната ще се справят перфектно, включително и ако тя не е пюрирана до напълно гладка консистенция, ами има и малки, но меки парченца.

Реч

И тук нещата са строго индивидуални. Някои деца вече имат запас от цели 20 думи, докато други продължават да се разбират с околните само с основни думи като „да“,“дай“, „там“, „не“, „мама“, „тате“ и така нататък. От вас се изисква единствено търпение и подкрепа. Но и да стимулирате детето. В много случаи бебето отказва да проговори именно защото дълго време родителите го разбират в комуникацията с малко на брой думи. Нещо повече – специалистите смятат, че колкото повече говорите на детето, толкова по-бързо ще започне да говори и то, а когато това се случи, ще има значително богат изказ. Прекрасен вариант е и да четете на бебето. Ако досега опитите ви да привлечете вниманието му с приказки са били безуспешни, почти сигурно е, че след навършване на 1 година, ще започнете да имате повече прогрес в тази насока. Не е желателно обаче да насърчавате детето да говори с телевизия и телефони. Този подход по-скоро ще забави процеса по проговаряне с повече на брой думички.

Сън 

Сънят при детето все по-осезаемо ще намалява не само като брой дрямки, които ще си взема през деня, но и по продължителност. Най-често, децата на 1 година вече спят само по веднъж на ден. Става въпрос за следобедния сън, който може да трае от час до три часа. Тази продължителност зависи главно от активността сутрин, както и от времетраенето и броя събуждания по време на нощния сън. Що се касае до съня през нощта детето вече ще спи максимум 12 часа. В повечето случаи на 1 година децата вече започват да стават по-рано сутрин, което в началото може да не се хареса на изморените и недоспали майки, но пък е добър знак, че скоро ще привикне към ясления и градински режим. При всички случаи сутрешната дрямка започва да отпада при бебето на 1 година, така че ако след закуска вашето мъниче не иска да поспи, не го насилвайте, а по-добре му дайте повече време за спане следобед.

Хранене на 12 месечно бебе

Всяко бебе на 12 месеца вече трябва да е захранено с твърди храни. Без значение по кой стандарт към захранване сте решили да се придържате, само кърма няма да е достатъчно на едногодишното дете. Разбира се, ако продължавате да кърмите, това е повече от похвално и добре за развитието на вашето дете. В случай че кърмата ви е достатъчно хранителна, не се отказвайте да давате най-доброто на своето бебе. Отбиването обаче на 1 година обаче може да е с една идея по-трудно. Детето вече е с изявен характер и трудно ще понесе тази промяна. Затова нашият съвет е да го правите постепенно, като намалите сученето до веднъж дневно и започнете само да се изцеждате.

Що се касае до продуктите, които може да консумира детето на 1 година, ограничения почти няма. Въздържайте се само от силните алергени. Постепенно можете да включвате всички останали видове млечни продукти, а дори и да преминете към кисело мляко вместо адаптирано мляко, ако детето ви е на изкуствено хранене от раждането.

12 месеца е идеалната възраст, на която да запишете детето си на детска кухня. Имайте на предвид, че тя се води млечна кухня, тоест в нея има белтък и краве мляко. Някои кухни предлагат допълнително безмлечно меню, но ако във вашата такова липсва, предварително преминете през процеса на захранване с тези продукти. Следете с повишено внимание за алергични реакции. Напоследък случаите при деца с непоносимост към лактозата са доста чести. Ако детето ви е било на адаптирано мляко обаче, проблеми с прясното краве или козе мляко по-скоро няма да имате.

Закуска 

На 1 годинка бебето има нужда от 1 закуска. Това означава, че вече няма нито ранна, нито междинна закуска пред обяда. Разбира се, ако детето е гладно преди обяд или се буди ранно, трябва да го измъчвате. За тези междинни хранения обаче е добре да се придържате или към малко количество кърма, или към свеж плод, бисквитка или каквото и да е било в малък грамаж. Идеята е да установите режим, към който да се придържате и бебето да закусва и обядва по горе-долу едно и също време и в нормалните количества – до 250 грама. За закуска можете да предлагате варианти с макаронени изделия, елда с плодове или други зърнени продукти, попара, препечени сандвичи, мляко с намачкан банана или/бисквити.

Обяд 

Педиатрите съветват да заложите на богат обяд и по-лека вечеря. Затова на тази възраст за обяд са позволени всякакви комбинации с месо и зеленчуци. Имайте на предвид, че преспокойно вече можете да давате на бебето и от своя обяд, стига то да е предложено в подходяща консистенция или раздробено на парченца. Допустимо е и да преминете към други видове месо като телешко и агнешко, както и да разнообразите с различен тип риба. Ако ще предлагате десерт в допълнение към обяда, придържайте се към леки варианти в намалено количество, за да е спокойно коремчето преди сън.

Следобедна закуска 

Някои деца толкова много обичат зърнените каши, че продължават да си ги похапват и след първата годинка. Няма проблем да ги предлагате и за следобедна закуска. Те са достатъчно хранителни и засищащи, за да държат сити бебетата на 12 месеца до вечеря. Ако държите да разнообразните менюто, може да преминете към варианти с макарони, филия със зеленчук и млечен продукт като сирене или кашкавал, закуски от тесто, плодове и други.

Вечеря 

Без значение дали детето пие мляко преди сън, или не, вечерята е редно да е по-лека. Всякакви супи (без варива, които са по-подходящи за обяд) са идеални за хранене преди сън. Можете да заложите и на печени зеленчуци, както и рецепти с крехко месо.

Как да стимулираме емоционалното развитие на детето на 1 година?

Емоционалното развитие на дете на 1 година е меко казано бурно. Бебето вече разбира много неща, а освен това в действителност започва да проявява характер и дори да ви манипулира. Малко по малко можете да започвате да налагате дисциплини, както и правила за поведение.  Именно на тази възраст децата могат да изглеждат неконтролируеми, но са далеч по-податливи, отколкото на две например, затова е и редно родителите умело да поставят граници за позволено и непозволено.

Чудесни варианти за стимулиране на емоционалното развитие са приказките, игрите за сглобяване, разходките сред природата и непознати за малкото мъниче места, които да отключват и задоволяват въображението и любопитството им.

Между другото,на една година слухът на детето е много развит. В момента то наистина обича музиката и с удоволствие ще потанцува с вас на ръце, а ако вече е проходило, дори ще ви покаже първите си самостоятелни танцувални стъпки.

Голямото приключение за вас наистина започва! То не са първи думи, не са първи стъпки и какво ли още не! Заредете се с търпение, защото вашето едногодишно щураче определено има с какво тепърва да ви изненада на тази възраст!

 

 

 

Пазарувай топ детски премиум марки

 

 

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top