0894 469 227
Вашата количка е празна !

Развитие на бебе на 11 месеца - Хранене, примерно меню със закуска и сън

Развитие на бебе на 11 месеца - Хранене, примерно меню със закуска и сън

„Той вече проявява характер“, „Тя е станала голяма умница и сякаш всичко разбира!“  - това са само част от популярните реплики, които чуваме от родителите на 11-месечни бебета. И съвсем не е случайно или странно да ги чуваме. Защото в действителност, на тази възраст бебета сякаш са на една крачка разстояние от това да ги наричаме вече не бебета, а малки деца. 11-месечните са с драстична разлика в емоционалното, физическото и умственото си развитие от 9- или 10-месечните. Все пак обаче те продължават да са малки и да имат нужда от пълната ви родителска подкрепа. В много отношение дори сега тази необходимост е още по-силна и очевидна. Все пак, ви предстоят важни моменти като прохождането и проговарянето. В този материал нагледно ще ви запознаем с всичко, което предстои относно развитието на 11-месечните бебета.

Физическо развитие на бебе на 11 месеца

На 11 месеца бебето наистина значително е пораснало. На пръв поглед  веднага се вижда, че малкото човече е укрепнало и може много повече неща от преди четири седмици, като за някои от тях регистрираме и първите случаи на родителското настръхване на косата. За майките, които се притесняват за фонтанелата на децата си, трябва да отбележим, че на 11 месеца най-често тя започва да се затваря. Обикновено, процесът завършва малко след първия рожден ден. Разлика във възрастовите рамки за този специфичен етап от развитието на детето се дължат не само от индивидуалното му темпо на порастване и растеж, но и от сезона.

Килограми

След като посетите педиатъра си за поредната детска консултация, ще установите, че бебето е качило с около половин килограм. Очаква се да е дръпнало на височина и между 1 и 2 сантиметра. Разбира се, това са норми, в които съвсем не е задължително да влиза всяко дете. Те са само ориентировъчни и ако има отклонение, за което да се притеснявате, вашият лекуващ лекар подробно ще ви разясни причините и евентуалните нужни мерки за предприемане.

Зъби 

Сигурно напоследък сънят през нощта не е максимално най-спокойният. Разбира се, тези среднощни будения се дължат главно на зъбките. Добрата новина е, че в повечето случаи нервните изблици се наблюдават само при пробиването на първите няколко зъба. В последствие детето сякаш свиква с дискомфорта и нощите започват да се успокояват. За съжаление обаче това не е гаранция, която можем да дадем за всяко дете. Някои бебета ще са по-нервни от обичайното.

По всяка вероятност, педиатърът ще ви попита колко зъбчета вече са изникнали на детето. В други случаи ще направи проверката сам. В повечето случаи на 11 месеца детето има поне 2 зъба, а някои дори са с по 4-5. При всички според стандартите на тази възраст започват да поникват страничните резци. Ако зъбите на вашето дете са избили по-късно, възможно е сега да е ред на предните резци. Зъби при бебе на 11 месеца

В аптечната мрежа обаче можете да намерите различни препарати с успокояващ ефект, които да облекчат болката и раздразнението при детето. При всички случаи задължително е предварително да се консултирате с педиатъра си за избрания от вас продукт. Последно, но не по важност, съветваме ви да започвате да приучавате детето за миене на зъбките още при първия поникнал зъб. Това е част от вечерната и сутрешна рутина, които вече трябва да приеме за норми. Докато детето няма много поникнали зъби можете да ги миете не с четка за зъби, а със специални силиконови накрайници. Пастата за зъби е добре да бъде без флуорид и да е съобразена с възрастта на детето.

Сън

Типично за тази възраст е, че бебето започва да регулира по-осезаемо броя и продължителността на една дрямка през деня. Съвсем скоро спането през деня ще е само едно, тоест на обяд. Добре е да следвате този нов ритъм на сън и да го насърчавате. Така ще си помогнете за адаптацията в яслата, която може и да е доста напред във времето, но обикновено е по-лесна за възприемане от детето, ако преди това то е спазвало строго установен режим.

На практика, на 11 месеца детето започва да свиква да спи веднъж дневно, след обяд, но за поне около 3 часа. От друга страна, ако зъбите не го мъчат толкова през нощта, събуждането да е максимум веднъж. Някои деца обаче продължават да се будят за нощно хранене. Не е проблем да кърмите детето през нощта, но за 11-месечна възраст е препоръчително това да се случва само един път. Изключително важно е коремчето на детето да си почива от храна по-дълго време.

За едно денонощие се препоръчва детето на 11 месеца да спи поне 16 часа. В повечето случаи педиатрите съветват нощният сън да е минимум 12 часа. Добре е на обяд бебето да спи около 3 часа. Съветът ни е обаче да не приспивате детето веднага след обяд, а след кратка почивка. Този съвет отново е продиктуван в името на „почивката“ на нахраненото коремче.

Хранене през единадесетия месец на бебето

На 11 месеца бебетата не само че вече са захранени, но е добре да са опитали от всички основни хранителни продукти. Разбира се, все още има храни, които не е редно да давате на детето си. Това обаче са по-скоро силни алергени като прясно мляко, белтък и мед. От друга страна има и продукти, които продължават да бъдат в графа забранени и ще си останат такива до навършване на поне 3-годишна възраст. Такива са гъбите, а според някои педиатри и патладжаните, защото могат да са дразнещи за детското стомахче.

Редно е вече родителите да изграждат траен и постоянен хранителен режим. Това означава закуската, обядът, вечерята и следобедната закуска да са по едно и също време и да следват, съответно предшестват едни и същи занимания. Тази рутина е от изключително значение за поддържането на нормален метаболизъм и стабилизирането на функциите на стомашно-чревния тракт.

Според някои експерти и педиатри на 11 месеца бебето вече има нужда само от четири хранения. Други медицински специалисти обаче препоръчват да има все още едно междинно хранене между закуската и обяда, с което става пет хранения. Нашият личен съвет е да се водите по детето. Разбира се, за междинното хранене между закуската и обяда е добре да има плод или някаква друга по-лека храна.

Примерно меню за бебе на 11 месеца

Най-лесният начин да осигурите на бебе на 11 месеца здравословно дневно меню е като го запишете на детска млечна кухня. Именно на тази възраст започва съответното записване. В случай обаче, че предпочитате да му готвите сами, можете и вие да установите здравословен хранителен режим. Важно е да се набляга на сезонни зеленчуци, а готвенето да е с пресни и проверени като произход продукти.

Не забравяйте, че основните хранения трябва да са на минимум 4 часа времеви интервал. Това е минимумът, който ще осигури правилното храносмилане на детето. Нещо повече – ако го осигурите, ще можете да предложите на 11-месечното си бебе достатъчното за неговата възраст количество храна. В практиката се приема, че на 11 месеца детето трябва да изяжда по около 250 грама на основно хранене.

Закуска

Тъй като повечето храни вече са въведени имате възможност да предлагате разнообразни закуски на детето всеки ден. Можете да пробвате с кисело мляко (адаптирано или кърма) с бисквити, както и различни варианти с кус-кус. Удачни варианти са също така попарата (като сиренето все още трябва да бъде обезсолено) хляб с кашкавал и/или зеленчуци. Плодово-млечните закуски, както и кашите също са чудесна опция за стартиране на деня и подсилване на организма на вашето мъниче в началото на поредното бурно денонощие от игри и закачки. От плодовете на 11 месеца най-често се препоръчва въвеждане на мъхести зеленчуци като праскови и кайсии.

Обяд 

Продължавайте със схемата – ден с жълтък и ден с месо в обедното си меню. Ако все още не сте въвели жълтък, сега е моментът. Започнете  с четвъртинка и увеличавайте постепенно количеството. Удачни варианти за обяд на вашето 11-месечно бебе са месно-зеленчукови супи и пасирани основни ястия. От зеленчуците вече можете да добавите по-трдуносмилаемите видове като грах, зеле и фасул. Те чудесно се съчетават с по-крехко месо като заешкото, но пък ако решите да въведете телешкото, възрастта е повече от чудесна. Според някои лекари с телешкото следва да се изчака малко, ако бебето проявява признаци на атопичен дерматит. Междувременно, чудесен вариант за обяд е и рибата, но задължително спазвайте интервал от минимум 4 часа между рибното меню и млечната порция.

Следобедна закуска

Както за междинната закуска между обяда и закуската, така и между тази между обяда и вечерята се препоръчват плодове. Те могат да са в чист суров вид – пасирани или нарязани на парчета – но също така и под формата на кисел. Ако детето ви обича да си похапва, добре е до вечеря да го заситите, особено ако ще ходите на разходка и нямате възможност да носите със себе си храна. В този случай ви съветваме за следобедна закуска да подготвяте каша. Вече можете спокойно да давате глутенови каши, които отлично вървят с мляко и с някои плодове.

Вечеря

Ако вземате детска кухня, най-добре е да оставяте супата за вечеря, защото е по-лека, а и повечето деца все още пият и мляко преди заспиване. Супите можете да си ги готвите и у дома, разбира се. В случай че на обяд детето е консумирало месо, нека вечерята е зеленчукова или чист бульон с парченца хляб или сухари. Печени картофи, пюре от моркови, ябълки и пащърнак, както и варианти с пилешко също са чудесни идеи за вечеря на бебе на 11 месеца.

Подходящи игри за бебе на 11 месеца

Всички игри, които стимулират движението на детето, са подходящи за 11-месечна възраст. От една страна, така продължавате естествения ход на развитието на фината моторика и стимулирате прохождането, а то е съвсем близо, а от друга страна, ще помогнете на мъничето да изразходи достатъчно енергия. А напоследък бебето пращи от енергия, нали?

Добри идеи за игри за бебе на 11 месеца са докопването на интересен предмет в края на стаята с помощта на мама, както и пляскането с ръчички на песнички, търкаляне на топка, строежи с кубчета, всякакви занимания с интерактивни играчки, които издават звучи и светят, както и стимулирането на речевото развитие с книжки и много говорене от ваша страна.

Вълнуващи и толкова по-зрели са тези 11 месеца! Вашето бебе е на път да стане едно малко пораснало дете! Но не забравяйте, че колкото и да е пораснало, то все още има неистова нужда от вашата помощ за всичко!

 

Пазарувай топ детски премиум марки

 

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top