0894 469 227
Вашата количка е празна !

Физическо и емоционално развитие на бебето през четвъртия месец

Физическо и емоционално развитие на бебето през четвъртия месец
Няма спор, че с настъпването на поредната нова месечинка за бебето ни, то сякаш се е променило до небесата. С всяка изминала седмица любопитството му към света нараства, а нашите грижи правопропорционално се увеличават. Но тези грижи са така сладки и приятни, стига разбира се, да сме наясно с това, което се изисква от нас. И с навършването на 4 месеца, най-адекватната информация, която можете да получите за бебето, си остава тази от вашия личен педиатър. 
Ние обаче решихме днес да обобщим всички особености за развитието и грижите на бебе на 4 месеца в един кратък, но много полезен материал. От редовете по-долу ще придобиете по-ясна представа за физическото развитие и специфичните грижи за четиримесечно бебе. И така – да започваме! 

Физическо развитие на бебето през четвъртият месец

Осезаема е промяната на четиримесечното ви бебе. То вече гука, усмихва се, дори рита с крачета, когато не е доволно и силно стиска с длани и пръстчета вашата ръка. Вече много по-добре държи главата си изправено и видимо е заякнало. Ето по-конкретни данни във физическите промени на вашето сладкишче:
 • Ръст. С близо 3-4 сантиметра е пораснало детето ви за последните няколко седмици. И това важи както за момиченцата, така и за момченцата. Все пак, стандартните норми продължават да са различни според пола на детето. Така, средният ръст при момичетата на 4 месеца е 62 сантиметра, а за момченцата – 69 сантиметра. Мерките са ориентировъчни. 
 • Тегло. Наддаването за последните седмици е значително. Теглото на вашето дете се е увеличило с до 2 килограма, а може и повече, защото обикновено кърменето вече е влязло в норма дори при майките със затруднения в това отношение. Момичетата на 4 месеца тежат около 7 килограма, а момченцата – близо 8 килограма. Всяко дете се развива индивидуално, така че отклонения от тези мерки може да коментира като проблемни единствено вашият лекуващ лекар. 
 • Зрение. Бебешките очи вече следят доста стриктно вашите движения и изобщо всичко, което се случва наоколо. Ако само допреди няколко седмици детето по-скоро е гледало насам-натам без конкретна насока и внимание, сега се фокусира върху определени предмети, които са му направили силно впечатление. 
 • Слух. Ще видите по някое време, че детето с поглед и местене на главата вече се ориентира откъде идва даден звук, както и кой му говори – мама или татко. Вашите гласове вече са му познати, а и по всяка вероятност, песните ви са му по-интересни и започва да се унася от тях. 
 • Сън. Средната продължителност на съня за едно денонощие при децата на 4 месеца е около 15 часа. Наложително е обаче вече да направите някаква стратегия за приучаване към непрекъснат нощен сън. Разбира се, не очаквайте да се случат чудесата от първия път. Близо 70% от децата се будят до навършване на една година веднъж – най-често около 3-4 часа – за да пият мляко. Дори да оставите едно нощно хранене, все пак това си е успех за вас. Препоръчително е детето да спи поне 9-10 часа общо за през нощта и да има поне 3 дремки през деня. 

Хранене при бебе на 4 месеца

В миналото това бе възрастта за началото на захранването. Днес, СЗО препоръчва до 6-тия месец да бъде изключително кърмено. Много майки обаче, които не успяват да кърмят дълго време, решават да компенсират в името на развитието на детето и правилното наддаване с ранно захранване на 4 месеца. Някои родители се придържат към още по-остарели форми на захранване, според които приемът на различна от млякото храна започва с плодови и зеленчукови сокчета. При всички случаи, ако смятате да захраните детето си на 4 месеца, нашият съвет е предварително да съгласувате решението си с вашия педиатър. Нещо повече – ако детето не наддава поради не особено хранителна кърма, лекарят сам ще прецени, че може да започнете с някои неалергични храни като картоф, броколи, банан, ябълка и други. Захранването на 4 месеца обаче не бива да се приравнява с трайно прекъсване на кърменето, ако все още можете да кърмите, респективно със спирането на дневната доза адаптирано мляко. Напротив, изключително полезно е да кърмите дълго време детето, дори и да го захраните според стандартите, на 6 месеца. Ако нямате кърма, пак не е редно да спирате адаптираното мляко на детето в случай на ранно захранване на 4 месеца. На тази възраст децата все още имат нужда от мляко, а и от чести хранения през деня, което няма как да стане с предлагане на твърда храна, защото ще натоварите коремчето. 

Какви упражнения и гимнастика е подходящи да правим през четвъртия месец?

Движенията на вашето мъниче вече са много по-интензивни и осъзнати. Смята се, че на тази възраст бебето трябва да може да задържи главата си в изправено състояние без ваша помощ и поне за половин час. Нещо повече – на 4 месеца е редно да започнете да учите детето да седи в седнала поза. В началото, можете да го подпирате от двете страни, а и гръбчето с меки възглавнички. Хубаво е до петия месец седящата поза да е усвоена, за да можете да пристъпите към захранване на 6 месеца. А възможността да седи изправено и без затруднения е един от признаците, че детето е готово да бъде захранено с твърда храна. 
Упражненията след баня, както и половинчасовите забавления два пъти дневно на активната гимнастика продължават и на 4 месеца. Сега обаче можете да поставяте детето и по корем. Редно е то да може да опъва главичката назад, а дори да прави първите опити да се обръща. Това са все изключително приятни моменти, които ще ви докарат до умиление. А ето и няколко съвета от нас затова как да стимулирате развитието на вашето дете на 4 месеца:
 • Осигурявайте му повече пространство за движение извън кошарата. Разбира се, обезопасено. Важно е да събудите любопитството на малкото мъниче, а полезрението от кошарата вече е усвоено за последните месеци. 
 • Стимулирайте детето като му предлагате шарени и меки предмети. Превърнете го на игра и се опитайте да го накарате да ги достигне с ръчичка. 
 • Вече някои бебета на тази възраст пълзят, така че оставянето на края на стаята на интересна играчка, може да му помогне да овладее и това движение, а с това и да ускорите периода на прохождане във времето. 
 • Опитайте се да накарате детето да пляска с ръчички. Това е лесно с музика и весели детски песнички. Всъщност, бебетата на 4 месеца вече доста се заслушват в речта на възрастните и можете да започнете да му обяснявате всичко, което правите и за всичко, което докосвате в средата наоколо. 

Най-често задавани въпрос за развитието на бебе на 4 месеца

 1. Колко трябва да яде бебе на 4 месеца? Първо, важно е да осигурявате почивка от минимум 2 часа и половина между храненията, дори и детето да е кърмено на поискване. Средната доза на едно хранене е около 170 милилитра. Като брой хранения на ден е трудно да се каже точно число, защото някои бебета вече не се будят твърде често през нощта, което е добре. Ако вашето бебе се буди да яде по около 3-4 пъти през нощта, хубаво е да се опитате да го отучите от този навик, например с биберон или с водичка. Така ще дадете достатъчно време на коремчето да почива. Минималното количество брой хранения на ден е 5 пъти. Като обикновено, такъв е случаят с деца, които вече са захранени с твърда храна през около втората седмица на четвъртия месец. 
 2. Кои са евентуалните възможни причини за липса на апетит при бебе на 4 месеца? Детето най-често на тази възраст страда от нередовен стомах – тоест запек, особено ако е на адаптирано мляко – или от колики. Това може да предизвика нервност и раздразнителност при бебетата. Не насилвайте детето, но не позволявайте и броя на храненията за деня да спадат под 5 пъти за 24 часа. Ако липсата на апетит продължи повече от 3 дни, незабавно се консултирайте със своя педиатър. Възможно е твърде големите дози от мляко също да карат бебето да отказва в повечето случаи основно хранене за деня. 
 3. Какви умения придобива бебето през четвъртия месец? Бебето вече може да държи главичката си изправена без ваша помощ, да стиска здраво в ръката предмети, както и да лежи по корем. Някои деца на възраст 4 месеца могат да се обръщат от поза по корем към поза по гръб и обратно, както и да пълзят. Започва и „обучението“ за седнала поза, но тя обикновено изисква повече време за привикване, така че ако до 5 месеца седенето на вашето дете не е много стабилно, не се тревожете. 
 4. Какво е обичайното нормално времетраене на сънят при бебето?  През нощта е добре детето да спи по около 10 часа с 1, най-много 2 събуждания за хранене. През деня има около 2 задължителни дремки след храна за около час, час и нещо. Добре е да има и два по-продължителни съня през деня, например по обяд и след обяд от около 4 до 6 часа. 
 5. Какви са обичайните причини за  хрема при бебе на 4 месеца? Освен настинка, детето може просто да страда от мръсотии и прашинки, попаднали в нослето. Носоглътката на бебетата все още е твърде чувствителна и буквално може да се киха и от прахоляк. Добре е да проветрявате редовно стаята, където спи детето, както и да прочиствате носа му поне два пъти дневно с морска солена вода. 
Желаем ви успех! Справяте се отлично!
 
 

 

Пазарувай топ детски премиум марки

 

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top