0894 469 227
Вашата количка е празна !

Бебе на 6 месеца - Развитие, Хранене и примерно меню

Бебе на 6 месеца - Развитие, Хранене и примерно меню

Днес, младите родители са толкова ентусиазирани, че често празнуват навършването и на първата половин годинка на децата си. Дали ще организирате нещо по-специално, или не, факт е, че детето ви навлиза в един нов и наистина доста специален период. На практика, на 6 месеца в действителност бебето сякаш съзрява, като започва да разбира и умее много повече неща, отколкото на 4 и дори на 5 месеца. Повече подробности за това развитие ще ви разкажем в днешния материал.

Преди това, искаме да ви предупредим, че този материал е написан с информативна цел. Всички норми и цифри са приблизителни и различни от тях стойности съвсем не водят до извода, че има наличие на проблем в развитието на вашето дете. За такова отклонение може да говори единствено и само вашият личен педиатър.

Физическо развитие при бебе на 6 месеца

И този месец ще видите още по време на консултацията при лекаря си, че детето ви е качило и наддало на ръст. Това е напълно нормално и ще продължи да е такова до навършване на първата годинка, когато растежът няма да е толкова осезаем и видим. Нещо повече – обикновено, 6-месечната възраст е нещо като последна за започване на захранване. Много майки у нас предлагат твърда храна на децата си на 4 или на 5 месеца, така че е напълно нормално на 6 месеца и от новите продукти и вкусове бебето допълнително да е качило и пораснало – и то не само физически, но и в емоционален план.

 • Ръст. С около 1-2 сантиметра е пораснало детето ви за последния месец. При момичетата средният ръст е около 66 сантиметра. При момчетата той достига близо 68 сантиметра.
 • Тегло. С около 350-500 грама е възможно детето ви да е наддало за последните четири седмици. Смята се, че средното тегло за момиченцата е над 7 килограма и половина, а за момчетата близо 8 килограма и 100 грама. Притеснително би било, ако теглото на детето ви е под 7 килограма, но ви подсещаме, че детското развитие е строго индивидуално.
 • Зъби. Ако досега не сте забелязали бебето да е нервно, да се опитва да се чеше и да търка с ръчички венците, то се пригответе скоро да се случи и това. Именно на тази възраст – най-късно – започва никненето на зъбките. Това обаче съвсем не означава, че на половин годинка бебето ви задължително трябва да има едно-две зъбчета, въпреки че днес е доста често срещан случай.
 • Сън. Ще забележите, че напоследък детето спи много по-малко. В действителност, в сравнение с първите дни след раждане на шестмесечна възраст бебето има нужда от близо с 3 часа по-малко сън. Това ще се отрази на продължителността на дрямките през деня. Възможно е двукратното приспиване преди обед да се сведе до един сън след закуска. Сънят може да намалее и поради засилващото се раздразнение от възпалените венци. Вероятно е и нощно будуване. Това раздразнение обаче не трябва да се бърка с нуждата от повече храна. Смята се, че на 6 месеца детето ще се събужда не повече от два пъти за мляко.

Хранене при бебе на 6 месеца

Според СЗО с навършване на 6-месечна възраст настъпва и идеалният момент за въвеждане на твърда храна. Разбира се, при вас захранването може да е започнало и по-рано. При всички случаи, включително и ако искате да продължите да кърмите, не е редно да отлагате още момента на захранване – например за 7 или 8 месеца. Така или иначе въвеждането на нови храни е бавен и постепенен процес. Добре е обаче на 8 месеца вече детето да е опитало почти всички базови хранителни продукти, без разбира се, цитрусите, по-тежките меса, силно алергенните храни и глутена. Същевременно, детето продължава да има нужда от мляко. Ако смятате, че вече е време за отбиване, можете да преминете към специализирани формули адаптирано мляко, съобразни с тази напреднала в развитието възраст. Ако вече сте захранили бебето, не забравяйте да добавяте кърма или адаптирано мляко в зеленчуковите пюрета, в случай че ги приготвяте сами. Така стават хем по-вкусни (и по-познати като аромат за детето), хем по-хранителни. Имайте на предвид, че в 90% от готовите пюрета има включено адаптирано мляко, така че не е нужно да добавяте и вие.

Захранване при бебе на 6 месеца

Ако се водим по препоръките на СЗО и болшинството на съвременните педиатри, на 6 месеца е време да захраните вашето бебе. Много е важно обаче предварително да се убедите, че то е готово за захранване (важи и за по-ранно захранване). Това са белезите, по които ще разпознаете такава готовност:

 • Бебето държи изправено главата си не за кратко, а постоянно.
 • Бебето може да седи и така му е удобно.
 • Виждате желание у детето да дъвчи – постоянно лапа нещо, чеше се с гризалката.
 • Бебето проявява сериозен интерес към това, което възрастните слагат в устата си, тоест твърдата храна.
 • Наблюдавате липса на така наречения рефлекс на езика да се изтласква от устата.
 • Виждате първите признаци, че скоро ще поникнат зъбките – венците са зачервени и детето е неспокойно, особено вечер.
 • Бебето има добре развит захват с ръчичките и пръстчетата. За майките, които ще захранват детето по метода ЗВБ (захранване водено от бебето), захватът е особено важен, защото при този метод бебето само яде сварените парченца храна.

ВАЖНО: Въвеждайте храната постепенно – с поетапно увеличаване на количеството всеки ден и стартирайки с не повече от две лъжички. Следете за алергични реакции като обрив и зачервяване. Препоръчва се новата храна да се въвежда сутрин или на обяд, за да се вземат навреме нужните мерки при алергична реакция, както и да не се смесват два нови продукта.

Примерно меню

Ще ви предложим примерно меню за бебе на 6 месеца, което вече е захранено. Тоест, тук ще говорим за примерни дози и варианти за отделните хранения при дете, което е по-скоро в края на първите си шест месеца:

 • Ранна закуска – около 220 мл мляко или кърма
 • Късна закуска – отново същото количество мляко или кърма. То може да е намалено и към него да се добави половин намачкан банан или една четвърт авокадо. Сварена тиква от около 30-50 грама също е ок.
 • Обяд. Време е за зеленчуково пюре. Не надвишавайте дозата от 100 грама, като при въвеждане на нов продукт тя е не повече от 30 грама. За обяд можете да комбинирате въведени продукти с нов такъв плюс мляко или кърма около 30 грама. Добри комбинации са морков и картоф, сладък картоф и пащърнак, ябълка с варен морков, броколи с грах и други.
 • Следобедна закуска. Можете да предложите плодово пюре или съчетание от мляко с някоя безглутенова каша като бананова, оризова, от елда или от просо.
 • Вечерята отново е мляко. Внимание – ако ще спирате нощното хранене, можете да увеличите количеството мляко за вечеря, но в този случай не е добре детето веднага да си ляга (или къпе), за да не натоварите коремчето. Оставете го първо да си почине малко.

Как да спомогнем за интелектуалното развитие?

Бебетата на 6 месеца са в пъти по-умни, развити, любопитни и отворени към света от преди 4 седмици. Те вече добре познават гласовете на родителите си, но и не само. Разпознават баба и дядо, а даже и любими песнички, ако сте започнали с музикалното им образование. Освен с музика, интелектуалното развитие на дете на 6 месеца спокойно може да се развива и с обикновено говорене. Според учените, колкото повече реч чува бебето от най-ранна възраст, толкова по-богат език ще има, а и в много случаи ще бъде сред първите проговорили деца на своята възраст. Можете да четете приказки, да показвате цветни книжки, включително меки книжки и книжки за баня, защото в този период децата искат да се докосват до всичко. Плюшените играчки са любимите забавления за децата на 6 месеца. Към тях можете да добавите и гумени музикални играчки, дрънкалки и меки кубчета.

Често задавани въпроси

 1. Колко пюре трябва да яде бебе на 6 месеца?
  3-4 седмици след началото на захранване детето може да изяжда по около 160 грама зеленчуково, плодово или смесено пюре. В началото обаче се започва с 30 грама за въвеждане на храната, за да се достигне количество от 90-100 грама и да се премине към следващия продукт.
 2. Какви са основните причини за запек при бебе на 6 месеца?
  Естествено смяната на хранителния режим може да се отрази на бебето. Преминаването към твърда храна логично води и до втвърдяване на изпражненията на бебето, които сте свикнали да виждате до сега. Нещо повече – много майки отбиват бебетата си на 6 месеца, което означава, че запекът би могъл да се дължи и на преминаване към адаптирано мляко. Ако запекът продължи повече от 2 дена, незабавно се свържете с лекаря си.
 3. Колко е нормалният сън при бебе на 6 месеца?
  Общо за цялото денонощие се събират не повече от 15 часа. Някои бебета вече успяват да различат дотолкова добре нощта от деня, че спират да се събуждат през нощта, включително и за да ядат. Нощният сън си остава най-продължителен с цели 10 часа.
 4. Какво трябва да прави бебе на 6 месеца?
  Бебето вече постоянно трябва да държи главата си изправено и е редно да може да стои в седнала поза.
 5. Какво може да яде бебе на 6 месеца?
  На практика, почти всички видове зеленчуци и плодове, без силни алергени като цитруси. Можете да започнете със стандартните картоф, морков, слива, банан, сладък картоф, броколи, царевично брашно, ориз, елда, круша, ябълка и други. Все още е рано за местни продукти, както и за риба. Не е време и за млечни продукти, в това число и яйца.
 6. Колко трябва да яде бебе на 6 месеца?
  Общо храната за бебе на 6 месеца достига до около 1 килограм. Разбира се, тя е разпределена на минимум 5 порции. Продължава млякото да има съществена роля в храненето през деня, като закуската и вечерята си остават само кърма или адаптирана формула.
 7. Колко хранения трябва да има бебе на 6 месеца?
  Минимум 5 хранения – ранна и късна закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря. Възможно е и допълнителни междинни хранения, както и 1-2 нощни хранения (по възможност сведете ги до едно).
 8. Колко трябва да тежи бебе на 6 месеца?
  В зависимост от пола бебе на 6 месеца тежи между 7 килограма и половина и 8 килограма и 200 грама.

 

 

Пазарувай топ детски премиум марки

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust

За да подобрим Вашето преживяване в сайта, използваме бисквитки (cookies). Използвайки нашия сайт и продължавайки напред, Вие се съгласявате с политиката ни за използване на бисквитки (cookies). В тях не съхраняваме лични данни! Научи повече

Съгласен съм
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top