0894 469 227
Вашата количка е празна !

Бебе на 6 месеца - Развитие, Хранене и примерно меню

Бебе на 6 месеца - Развитие, Хранене и примерно меню

Днес, младите родители са толкова ентусиазирани, че често празнуват навършването и на първата половин годинка на децата си. Дали ще организирате нещо по-специално, или не, факт е, че детето ви навлиза в един нов и наистина доста специален период. На практика, на 6 месеца в действителност бебето сякаш съзрява, като започва да разбира и умее много повече неща, отколкото на 4 и дори на 5 месеца. Повече подробности за това развитие ще ви разкажем в днешния материал.

Преди това, искаме да ви предупредим, че този материал е написан с информативна цел. Всички норми и цифри са приблизителни и различни от тях стойности съвсем не водят до извода, че има наличие на проблем в развитието на вашето дете. За такова отклонение може да говори единствено и само вашият личен педиатър.

Физическо развитие при бебе на 6 месеца

И този месец ще видите още по време на консултацията при лекаря си, че детето ви е качило и наддало на ръст. Това е напълно нормално и ще продължи да е такова до навършване на първата годинка, когато растежът няма да е толкова осезаем и видим. Нещо повече – обикновено, 6-месечната възраст е нещо като последна за започване на захранване. Много майки у нас предлагат твърда храна на децата си на 4 или на 5 месеца, така че е напълно нормално на 6 месеца и от новите продукти и вкусове бебето допълнително да е качило и пораснало – и то не само физически, но и в емоционален план.

 • Ръст. С около 1-2 сантиметра е пораснало детето ви за последния месец. При момичетата средният ръст е около 66 сантиметра. При момчетата той достига близо 68 сантиметра.
 • Тегло. С около 350-500 грама е възможно детето ви да е наддало за последните четири седмици. Смята се, че средното тегло за момиченцата е над 7 килограма и половина, а за момчетата близо 8 килограма и 100 грама. Притеснително би било, ако теглото на детето ви е под 7 килограма, но ви подсещаме, че детското развитие е строго индивидуално.
 • Зъби. Ако досега не сте забелязали бебето да е нервно, да се опитва да се чеше и да търка с ръчички венците, то се пригответе скоро да се случи и това. Именно на тази възраст – най-късно – започва никненето на зъбките. Това обаче съвсем не означава, че на половин годинка бебето ви задължително трябва да има едно-две зъбчета, въпреки че днес е доста често срещан случай.
 • Сън. Ще забележите, че напоследък детето спи много по-малко. В действителност, в сравнение с първите дни след раждане на шестмесечна възраст бебето има нужда от близо с 3 часа по-малко сън. Това ще се отрази на продължителността на дрямките през деня. Възможно е двукратното приспиване преди обед да се сведе до един сън след закуска. Сънят може да намалее и поради засилващото се раздразнение от възпалените венци. Вероятно е и нощно будуване. Това раздразнение обаче не трябва да се бърка с нуждата от повече храна. Смята се, че на 6 месеца детето ще се събужда не повече от два пъти за мляко.

Хранене при бебе на 6 месеца

Според СЗО с навършване на 6-месечна възраст настъпва и идеалният момент за въвеждане на твърда храна. Разбира се, при вас захранването може да е започнало и по-рано. При всички случаи, включително и ако искате да продължите да кърмите, не е редно да отлагате още момента на захранване – например за 7 или 8 месеца. Така или иначе въвеждането на нови храни е бавен и постепенен процес. Добре е обаче на 8 месеца вече детето да е опитало почти всички базови хранителни продукти, без разбира се, цитрусите, по-тежките меса, силно алергенните храни и глутена. Същевременно, детето продължава да има нужда от мляко. Ако смятате, че вече е време за отбиване, можете да преминете към специализирани формули адаптирано мляко, съобразни с тази напреднала в развитието възраст. Ако вече сте захранили бебето, не забравяйте да добавяте кърма или адаптирано мляко в зеленчуковите пюрета, в случай че ги приготвяте сами. Така стават хем по-вкусни (и по-познати като аромат за детето), хем по-хранителни. Имайте на предвид, че в 90% от готовите пюрета има включено адаптирано мляко, така че не е нужно да добавяте и вие.

Захранване при бебе на 6 месеца

Повечето педиатри препоръчват детето да бъде захранено до 6-ти месец след своето раждане. Но кой е точният момент – зависи от бебето и неговото развитие. Повечето мъници започват да проявяват интерес към храната още след 4-5 месец, а кои са признаците – ще ви споделим в следващите редове.

 • Мъничето уверено държи главата си изправена през цялото време;
 • Вече прави опити за сядане или седи, макар и с помощ;
 • Ръчичките му са с все по-добър захват и сила – нещо, което ще му помага да участва активно в храненето, особено в случаите, когато родителите следват метода ЗБВ (захранване, водено от бебето);
 • Рефлексът  на бебето за избутване с език, характерен за периода на сукане, започва да отслабва.
 • Детето проявява силен интерес към всяка ваша храна, различна от адаптираното мляко и кърмата;
 • Бебето забавя наддаването в килограми и огладнява на все по-кратки интервали;
 • Очакват се или вече са налице първите млечни зъбчета.

ВАЖНО уточнение: Захранването с нова храна винаги стартира с 1-2 лъжички, за да се запознае детето с вкуса ѝ, както и да се проследи за евентуална непоносимост. Обикновено, практиката съветва захранването с конкретния вид нов продукт да се случва сутрин или обед, за да има достатъчно обективно време за наблюдение дали се появава обрив или зачервяване, които могат да са признак на алергична реакция.

 

 

Примерно меню

Даваме ви няколко идеи за лесно детско меню, които можете да използвате с напредване в периода на захранване. 

 • Сутрешна закуска – предложете обичайната за мъничето доза адаптирано мляко или кърма.
 • Предиобедна закуска – тя може да бъде плод, който вече сте включили (банан, круша или слива, например) или комбинация от него с малко мляко или кърма.
 • Обяд – заложете на вкусно зеленчуково пюре. Можете да го поднесете чисто, смесено с мляко, което детето консумира, или да бъде комбинация от два или повече зеленчука, които сте въвели. Добри съчетания са картоф с морков или пащърнак с батат, например.
 • Закуска след сън – предложете на бебока пюре от плод или безглутенова каша. Тук също важи варианта за различните комбинации, но трябва да са от вече опитвани и проверени храни.
 • Вечеря – отново изберете адаптирано мляко или кърма. Ако се стремите към отказване на нощното хранене, то можете да предложите по-голяма доза на мъничето, но изчакайте с приспиването или къпането, за да има стомахът достатъчно време да храносмели.
 • Междинки – ако вашето дете огладнява често, опитвате се да го откажете от млякото или се притеснявате, че не яде достатъчно – винаги е вариант да предлагате междинки, ако те не влияят на основните хранения. Такива могат да са плод (сварен или печен) или подходящи бисквитки, съобразени със състава на вече въведените продукти.

Как да спомогнем за интелектуалното развитие?

Бебетата на 6 месеца са в пъти по-умни, развити, любопитни и отворени към света от преди 4 седмици. Те вече добре познават гласовете на родителите си, но и не само. Разпознават баба и дядо, а даже и любими песнички, ако сте започнали с музикалното им образование. Освен с музика, интелектуалното развитие на дете на 6 месеца спокойно може да се развива и с обикновено говорене. Според учените, колкото повече реч чува бебето от най-ранна възраст, толкова по-богат език ще има, а и в много случаи ще бъде сред първите проговорили деца на своята възраст. Можете да четете приказки, да показвате цветни книжки, включително меки книжки и книжки за баня, защото в този период децата искат да се докосват до всичко. Плюшените играчки са любимите забавления за децата на 6 месеца. Към тях можете да добавите и гумени музикални играчки, дрънкалки и меки кубчета.

Често задавани въпроси

 1. Колко пюре трябва да яде бебе на 6 месеца?
  3-4 седмици след началото на захранване детето може да изяжда по около 160 грама зеленчуково, плодово или смесено пюре. В началото обаче се започва с 30 грама за въвеждане на храната, за да се достигне количество от 90-100 грама и да се премине към следващия продукт.
 2. Какви са основните причини за запек при бебе на 6 месеца?
  Естествено смяната на хранителния режим може да се отрази на бебето. Преминаването към твърда храна логично води и до втвърдяване на изпражненията на бебето, които сте свикнали да виждате до сега. Нещо повече – много майки отбиват бебетата си на 6 месеца, което означава, че запекът би могъл да се дължи и на преминаване към адаптирано мляко. Ако запекът продължи повече от 2 дена, незабавно се свържете с лекаря си.
 3. Колко е нормалният сън при бебе на 6 месеца?
  Общо за цялото денонощие се събират не повече от 15 часа. Някои бебета вече успяват да различат дотолкова добре нощта от деня, че спират да се събуждат през нощта, включително и за да ядат. Нощният сън си остава най-продължителен с цели 10 часа.
 4. Какво трябва да прави бебе на 6 месеца?
  Бебето вече постоянно трябва да държи главата си изправено и е редно да може да стои в седнала поза.
 5. Какво може да яде бебе на 6 месеца?
  На практика, почти всички видове зеленчуци и плодове, без силни алергени като цитруси. Можете да започнете със стандартните картоф, морков, слива, банан, сладък картоф, броколи, царевично брашно, ориз, елда, круша, ябълка и други. Все още е рано за местни продукти, както и за риба. Не е време и за млечни продукти, в това число и яйца.
 6. Колко трябва да яде бебе на 6 месеца?
  Общо храната за бебе на 6 месеца достига до около 1 килограм. Разбира се, тя е разпределена на минимум 5 порции. Продължава млякото да има съществена роля в храненето през деня, като закуската и вечерята си остават само кърма или адаптирана формула.
 7. Колко хранения трябва да има бебе на 6 месеца?
  Минимум 5 хранения – ранна и късна закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря. Възможно е и допълнителни междинни хранения, както и 1-2 нощни хранения (по възможност сведете ги до едно).
 8. Колко трябва да тежи бебе на 6 месеца?
  В зависимост от пола бебе на 6 месеца тежи между 7 килограма и половина и 8 килограма и 200 грама.

 

 

Пазарувай топ детски премиум марки

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top