0894 469 227
Вашата количка е празна !

Развитие на бебе на 7 месеца - Сън, примерно меню и гимнастика

Развитие на бебе на 7 месеца - Сън, примерно меню и гимнастика

След първата половин година сякаш всичко е много по-различно и с една идея по-лесно, нали? Но почакайте само да видите на какво ще станете свидетели, след като това малко човече вече е на цели 7 месеца! Ще си кажете „Какво толкова, просто още 4 седмици се изтърколиха в игри и закачки, гушкане и пиене на мляко!“. Да, ама не е точно така. На 7 месеца детето не само че вече прилича на малко оформено човече, но и започва доста да шава, а съвсем скоро даже и ще защъка! И така, нека видим какво ви очаква в развитието на вашето бебе на 7 месеца!

Умствено и емоционално  развитие при бебе на 7 месеца

В интелектуално отношение детето ви не само че е по-умно и разбиращо всичко наоколо, но дори може и да започне да разучава вашите реакции, а с това и да прави първите опити да ви манипулира – в най-добрия смисъл на думата разбира се! Нещо повече – смята се, че на тази възраст децата започват да виждат много по-далеч. Ето защо, ако имате тази опция, вече спокойно можете да обърнете количката на детето със седалката по посока на движение. Вас той вече ви познава достатъчно добре и ще му бъде по-интересно да разглежда околния свят.

Слухът също е доста по-развит от предходните месеци. И макар да е все още рано за проговаряне, съвсем спокойно можете да започнете да насърчавате такова. Ще видите, че детето се опитва да повтаря звуци и ви слуша с интерес не само когато му говорите, но и когато му пеете. Общо взето, на 7 месеца е и идеалният момент да започнете да четете приказки, ако още не сте го направили. Според специалистите ранното „закърмяне“ с думи и литература изиграва съществена роля в емоционалното и интелектуалното развитие на детето в бъдеще.

Последно, но не по важност, точно защото не може да говори, но защото вече разбира повече, бебето на 7 месеца ще прави всячески да ви разяснява от какво има нужда и какво иска. За целта ще използва жестове и мимики. И още нещо: на 7-месечна възраст децата започват да се чувстват изоставени, ако ви няма в стаята, особено вас, родителите. В тази връзка, понякога ще се чувствате безсилни при всеки нов вопъл от плач и рев, докато вие се опитвате да свършите нещо из вкъщи. Разбира се, това не бива да ви притеснява, а просто да ви въоръжи с търпение.

Физическо развитие при 7 месечно бебе

До първата годинка децата растат доста бързо. Ето защо на поредната детска консултация ще се учудите колко много е пораснало на височина и тегло бебето. Според стандартите за последните няколко месеца детето е пораснало с минимум 6 сантиметра. Смята се, че на тази възраст момченцата са около 70 сантиметра, а момиченцата – около 66 сантиметра. Всяко отклонение от тази норма не бива да се тълкува като проблем с физическото развитие на детето. В случай, че такъв има, педиатърът ви ще ви информира. Същото важи и за теглото на детето. 7-месечните момиченца с тегло около 7 килограма и половина, а момченцата на тази възраст са близо 8 килограма и 400 грама.

Сънят при бебе на 7 месеца

Сигурно искате да чуете, че на тази възраст децата вече не се будят нощем. За съжаление, на 7 месеца повечето бебета го правят. Разбира се, има и такива, които още по-малки са научени да имат продължителен нощен сън без прекъсване. Със или без прекъсване и без значение от общия брой дрямка през деня детето на 7 месеца трябва да спи от 14 до 16 часа в рамките на едно денонощие. Минимум 7 часа трябва да представлява нощният сън. Според специалистите, повечето деца на тази възраст имат поне два пъти сън през деня, като общият им брой от часове е около 4-5 часа. Така да се каже, поспаливите деца спят и по три път на ден – веднъж след закуска, след обяд и малко надвечер. Имайте на предвид обаче, че на тази възраст нощното будене може да е от една страна, по-често явление, а от друга страна придружено със силен рев. Причината за тези „симптоми“ е никненето на първите зъбки, а те предизвикват силен дискомфорт у децата.

Примерно меню за 7 месечно бебе

Храненето е един от елементите на развитието на бебето на 7 месеца, който може би, търпи най-сериозна промяна. От една страна, както вече казахме, започва никненето на зъби, а може би, първият вече е факт. На практика, детето започва да развива все по-умело дъвкателните си способности. Наред с тях обаче, педиатрите твърдят, че децата на 7 месеца могат да движат по-добре езика си, а с това и по-добре се хранят. Ето защо, ако сте започнали съвсем скоро захранването, тоест на 6 месеца, каквато е препоръката на СЗО, можете да си отдъхнете – храненето вече ще е доста по-лесно. Длъжни сме, да ви припомним, че 7, 8 или 9 месеца не е мярка за стандарт за отбиване от кърменето. Това е решение на майката, но най-вече и на готовността на детето да се откаже от сученето. Според нас, колкото по-дълго се кърмите, толкова по-добре. Ето и няколко насоки за примерното меню, ако детето е захранено съвсем наскоро, тоест на 6 месеца.

Закуска

Денят започва с мляко! Дали ще е кърма, или адаптирано мляко, е въпрос на конкретния случай. Факт е, че на тази възраст децата все ще имат нужда от мляко и тя е основната им храна. Имайте на предвид, че бебетата на 7 месеца все още имат така да се каже две закуски. На втората закуска вече можете да предложите отново мляко, а ако е захранено добре и малко по-отдавна или детето е твърде гладно, предложете плодова-зърнена каша стига вече плодът да е въведен, а зърнената култура да не съдържа глутен.

Обяд

При всички положения тук ще се въвеждат нови храни. В повечето случаи на възраст 6 месеца са предложени основните плодове и зеленчуци, така че на 7 месеца спокойно можете да преминете към по-особените – например чушка, карфиол или сладък картоф. Някои специалисти вече препоръчват въвеждането на местни продукти. За начало се спрете на лесносмилаемите и по-крехки меса. Това са пуешко и пилешко. И в двата варианта е добре да ги комбинирате с вече въведен зеленчук и/или кърма/адаптирано мляко.

Следобедна закуска

След обедния сън детето обикновено се събужда гладно. За следобедна закуска идеален вариант е дадете банан на парчета, за да започнете малко по-малко да учите бебето да дъвчи. Друг вариант са плодовите пюрета. Можете да прибавите, разбира се, и безглутенови бисквитки, оризова или каша от елда.

Вечеря

На вечеря е чудесна идея да предложите млечна каша. При всички положения преди заспиване е удачно да наблегнете отново на млякото. Ако кърмите, задължително го сложете на гърда. Това е един от вариантите да си спестите ставане посред нощ. За съжаление няма гаранция, че събуждането около 3 часа няма да се случи дори да накърмите бебето, след като го изкъпете.

Подходяща гимнастика за бебе на 7 месеца

Всякаква гимнастика, която ще развие мускулатурата е идеална за бебе на 7 месеца. Между другото, продължавайте с масажа след баня, използвайки лосион или олио за тяло – според сезона, тъй като олиото може да действа запушващо за бебешките пори през горещите летни дни. Добри варианти за гимнастика за вашето дете на тази възраст е импровизираното каране на колело, както и оставяне на играчка на пода в другия край на стаята, за да стимулирате пълзене.

Често задавани въпроси

А ето и отговорите на най-често задаваните въпроси на родителите относно техните бебета на 7 месеца:

 • Колко пюре трябва да яде бебе на 7 месеца? – Максимум 120 грама са напълно достатъчни за едно хранене. Разбира се, в тях влиза и включената млечна формула или кърма.
 • Какво трябва да яде бебе на 7 месеца? – Дори да решите да захраните бебето по-късно, тоест не на 4, а на 6 месеца, то трябва да е започнало. Ето защо се смята, че основните храни са въведени. От зеленчуците става въпрос за морков, картоф, броколи и други. А от плодовете това са ябълка, круша и евентуално банан.
 • Причина да не може да седи? – В повечето случаи родителите се притесняват, че детето има проблем с тазобедрената става. Такъв обаче следва да е бил видян по време на 6-месечния задължителен преглед при ортопед. Ето защо, ако проблем не е бил открит, най-вероятно, бебето не седи, защото не го позиционирате правилно.
 • Защо бебето не се обръща? – Истината е, че не прави единствено и само от страх! Опитайте с игра и с друг вид стимулиране и нещата ще се получат!

Пазарувай топ детски премиум марки

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top