0894 469 227
Вашата количка е празна !

Развитие на бебе на 8 месеца - Игри, Гимнастика и примерно меню

Развитие на бебе на 8 месеца - Игри, Гимнастика и примерно меню

На 8 месеца детето е едно голямо бебе, не мислите ли? Защото все повече то започва да проявява характер, да се ослушва и сякаш дори да ви разбира, докато си говорите с половинката, с баба, с дядо! И точно когато си мислите, че вече напълно сте се възстановили от раждането, че най-накрая сте намерили идеалната поза за кърмене, а коликите вече са зад гърба ви, ще ви връхлетят нови и нови предизвикателства! Но така е с отглеждането на децата и то не само докато са на 8 месеца, а през целия живот. Да видим все пак за какво да се подготвим с навършването на осем месечинки на вашето сладкишче!

Физическо развитие на бебето през осмия месец

Основната разлика с изминалите месеци е, че на 8 месеца бебето е много по-силно. Това ще го усетите не само по неговия захват, но и по начина, по който си борави с предметите, а дори и се заиграва с играчките и прави движения, за които не сте подозирали, че ги може до предишния ден. Между другото, именно на 8 месеца повечето деца се изправят така да се каже. Не става въпрос за ходене, а за служене с ръце за опиране на повърхност, за да се изправи на двете крачета. Всичко това се дължи на укрепналата мускулатура. Благодарение на нея движенията са по-смели и дори дръзки от преди.

Тегло

Теглото започва да не се покачва толкова рязко, както беше в предходните месеци. Разбира се, все пак разлика с предишния профилактичен преглед ще е налице. Смята се, че за последните няколко седмици детето ще наддаде с около 400-600 грама. Обикновено, момиченцата на 8 месеца тежат около 8 килограма и  100 грама, а момчетата почит винаги са над 8 килограма и половина. Напомняме ви, че това са само примерни мерки и всяко дете е строго индивидуално.

Ръст

И същото това правило важи и при ръста! Все пак, от СЗО дават ориентировъчни мерки за детето на 8 месеца. На дължина момиченцата са около 68-70 сантиметра, а момченцата са над 71 сантиметра. Общото покачване на ръста за последните няколко седмици е близо два сантиметра, а за някои повече.

Зъбки

По всяка вероятност, в последно време усещате, че бебето е по-неспокойно от обикновено. Не, това не се дължи само на вече проявения характер. Всъщност, на тази възраст никненето на зъби не просто започва, ами тотално ще ви промени представите за това, че коликите са най-страшното нещо. Без да ви плашим, ще ви предупредим, че нощното събуждане, може би, ще е придружено с плач и раздразнение. Единственото нещо, което можете да направите, е да успокоите детето – с песен, с гушкане, като го вземете при вас, докато заспи. За по-нетърпими случаи, на пазара се предлагат и специални гелове за успокояване на раздразнените венци. Все пак, съгласувайте подобна покупка с вашия педиатър, защото повечето препарати са с лидокаин.

Реч

Скоро ли ще проговори детето? Е, най-вероятно вече издава определени звуци, а от по-бързо развиващите деца дори чуваме и заветното „мама“. Има и деца, които на тази възраст само имитират звучи, което може само да ви стимулира. Говорете ми, колкото се може повече. Четете, пейте песни. След първата годинка всички ваши усилия ще ви се отплатят с едно наистина правилно и доста умно говорещо детенце. На този етап обаче си оставаме на така наречения бебешки език, който обаче, ще си признаете, е супер сладък и умилява до най-малка подробност и странен стон!

Сън

Сънят по принцип вече е неспокоен за детето на възраст 8 месеца. Това обаче съвсем не се дължи само и единствено на никненето на първите зъбки. Всъщност, детето е пораснало в емоционален план и разбира много повече неща от преди. Именно поради повечето събрани впечатления през деня, през нощта то се стряска, понякога потрепва, а понякога дори трудно заспива след събуждане. Причините може да са много, но едно е ясно: в рамките на едно денонощие бебе на 8 месеца трябва да има минимум 13 часа сън. От тях е редно поне 9 часа да с нощен сън. Останалите часове са разпределени в няколко дрямки през деня. Поради честото нощно събуждане, дрямката на обяд дори може да е по-дълга от преди и да продължи два-три часа.

Примерно меню за бебе на 8 месеца

Повече от задължително е поне да сте започнали захранването вече. В противен случай ще изпуснете момента, а и ще лишите детето си от важни хранителни вещества. А на 8 месеца бебето има нужда от много повече компоненти в дневното си меню от майчината кърма и адаптираното мляко. Все пак, отбелязваме, че няма абсолютно нищо лошо, напротив – похвално е – ако още кърмите. Това е изцяло решение на майката и е повече от сигурно, че с кърмата си му давате най-доброто. Но освен кърма ще трябва да наблегнете и на нови твърди храни, защото на тази възраст следва да сте дали повечето зеленчуци и плодове, както и някои местни продукти.

Закуска

Веднага след ставане от нощен сън в повечето случаи майките кърмят или предлагат адаптирано мляко. На тази възраст на детето е нужно поне 200 милилитра, ако ще предложите само мляко. Има майки, които захранват децата си на 4 месеца и за тях на 8 месеца е позволено да предложат първите видове закуски като млечна каша или дори попара. От друга страна, педиатрите препоръчват първата закуска (ако има две такива за деня) да е само мляко, а вече втората да е попара или каша.

Обяд

На обяд можете да предложите всякакъв вид зеленчукови пюрета или местно-зеленчукови формули. Сега е идеалният момент да предложите на детето жълтък от яйце, ако още не сте го направили. Направете го в деня, когато има само зеленчуци на обяд, а не месо (редувайте дните само със зеленчуци след местно-зеленчукови за обяд). Започнете с една четвърт жълтък, повторете на следващия път, преминете на половин жълтък и за цял жълтък можете да пробвате едва след месец и половина.

Следобедна закуска

Обикновено след ставане от обеден сън се предлага или плодова-млечна каша или пасирани плодове (сурови или сварени, но най-добре сезонни). Може да се премине и към зърнени култури вече, ако сте захранили детето с повечето безглутенови каши: елда, ориз, просо.

Вечеря

Вечерята продължава да е единствено и само кърма или адаптирано мляко. Ако сте на изкуствена формула, би било удачно да преминете към по-хранителна формула, подходяща за тази напреднала възраст. Преди лягане бебе на 8 месеца изпива по около 200 мл мляко или кърма.

Подходящи игри и гимнастика през осмия месец

На тази възраст е редно детето вече да може да седи и да е започнало да пълзи. Ако не пълзи, стимулирайте го с нови интересни предмети, като ги поставяте на другия край на стаята или просто като протягате ръчички към него. На 8 месеца някои деца са толкова активни, че започват да се търкалят и да се завъртат на всички посоки, докато в коленете ви. Можете да ги стимулирате с нови играчки- подходящи са меките кубчета за строене, плюшени и интерактивни играчки с песни и мигащи светлини, които привличат погледа и носят толкова радост и усмивки!

Често задавани въпроси

А ето дойде ред и на най-често задаваните въпроси от майките и татковците на бебетата на 8 месеца:

 • Какво може да яде бебе на 8 месеца? – На тази възраст спокойно може да яде повечето видове зеленчуци и плодове (без цитрусите, които е добре да оставите за след навършване на първата година). Подходящи са вече не само пуешкото и пилешкото, но и заешкото месо, а някои майки преминават и към риба, жълтък и глутенови каши.
 • Колко спи бебе на 8 месеца? – Въпреки че го мъчат зъбки, общо през  едно денонощие бебето ще спи близо 13 часа.
 • Колко трябва да тежи бебе на 8 месеца? – Според стандартите на СЗО средното тегло на бебе на тази възраст е над 8 килограма.

Пазарувай топ детски премиум марки

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top