0894 469 227
Вашата количка е празна !

Бебе на 9 месеца - Примерно меню, Режим и развитие

Бебе на 9 месеца - Примерно меню, Режим и развитие

Времето минава неусетно и вашето малко човече рязко порасна, нали? На 9 месеца ще ви се стори още по-голямо, но не само на ръст и килограми. Всъщност, деветмесечните са изключително забавни – правят всякакви физиономии, тайничко имитират възрастните и дори започват да говорят на техния си език, без да спират. И макар да е рано за прохождане или говорене (е, има и изключения), от тук насетне сякаш започва голямата игра. Не случайно, на тази възраст децата дори вече си имат и любима играчка, с която искат да са постоянно в ръка. А що се касае до раздялата, все по-често ще чувате неистов рев, случайно ако затворите вратата и го оставите за малко я да спи, я да свършите нещо. Това са нормални неща, с които ще свикнете. А ето и още от нормалните стандарти за развитието на бебе на 9 месеца.

Двигателно и физическо развитие при бебето на 9 месеца

Двигателните умения на децата на тази възраст се развиват скоростно. Буквално ще изпаднете в шок, връщайки се в стаята на бебето, където ви е нямало за няколко минути, и го видите застанало на крачета, държейки се за кошарата. И това е само началото. С ръцете си детето ще прави всякакви странни мимики и движения, а изкуството на пълзенето вече е овладяно от А до Я. На тази възраст е редно детето вече да седи стабилно. Разбира се, не е повод да се сърдите или да се притесните, ако от време на време леко се наклони на една страна. Все пак, вие продължавате да сте неговата опора и бебето ще я търси неистово.

Тегло

И момичетата, и момчетата ще увеличат килограмите си с около 300 грама за последните няколко седмици. При момичетата средното тегло е около 8 килограма и половина, а при момченцата е близо 9 килограма. Всяко отклонение от тези мерки се коментира единствено и само от вашия педиатър, така че слушайте внимателно какво ви се говори на профилактичния преглед.

Ръст

Същото важи и за ръста. Не се притеснявайте, ако детето ви не влиза в графата на стандартите. Все пак е добре да ги имате на предвид и ако имате някакви страхове, обсъдете ги с лекаря си, включително и през призмата на количеството храна и активност през деня, за които да следите. Средният ръст на момчетата на тази възраст е 73 сантиметра. При момиченцата тя е около 70 сантиметра. Това са критериите на СЗО.

Зъбки

Колко зъба има бебето? Ще чувате все по-често този въпрос и то не само от педиатъра ви! Редно е предните зъби да са поникнали или поне да са на път да пробият. Ако това още не се с случило, то едно е сигурно: бебето вече е нервно през нощта и си пъха какво ли не в устата. Причината не е само любопитството и желанието да се опита всичко. Причината се крие в разранените венци и усещането за силен сърбеж.

Реч

Бебешкият език продължава! Но на път са и първите думи. Много майки чакат с трепет именно от деветмесечните си бебета да чуят първата думичка. Тя ще дойде съвсем скоро, ако все още не сте я чули. Съветваме всички родители да стимулират речта на детето не с телевизия, а с пеене и говорене. Детските приказки също действат много мотивиращо, а понякога и приспивно, което си е бонус за вас, нали?

Сън

И като казахме приспиване, пригответе се за отпадане на едната дрямка през деня. Именно на 9 месеца бебетата започват да се ориентират към по-продължителен сън през нощта. Но преди да се радвате, си спомнете за точката със зъби. Да, събуждане ще има често, но все пак детето ще си вземе съня до сутринта. Общо за едно денонощие то трябва да спи минимум 13-14 часа. И все пак, имайте на предвид, че в началото изключването на едната дрямка през деня ще става плавно. Ето защо от време на време може да заспива и за трети път през деня, което не бива да ви плаши или да индикира за болест.

Примерно меню за бебе на 9 месеца

Както беше през последните два месеца и на осемесечна възраст детето има нужда от минимум 5 и максимум 6 броя хранения. Млякото и кърмата продължават да са съставна част от дневното меню. Някои майки вече се ориентират към отбиване и ако вие сте сред тях, освен с търпение трябва да се въоръжите и с подходяща формула изкуствено мляко. Имайте на предвид, че на 8 месеца тя е по-хранителна от стандартните адаптирани млека за новородени. Ако досега не сте пробвали такова, консултирайте се с педиатъра си. При всички случаи спирането на кърмене не означава отпадане на изцяло млечни хранения.

Закуска

А точно такава е закуската. След ставане от сън детето ще има нужда от минимум 220 милилитра кърма или адаптирано мляко. Все още е рано за закуска с попара или млечно-зърнена каша. Това са подходящи храни за втората закуска, която обикновено се предлага между 10 и 11 часа в зависимост от времето на събуждане. На практика обаче, двете закуски скоро ще трябва да се прекратят и на 10 или поне на 11 месеца да въведете само една закуска. И все пак, ако вече сте наложили свой ритъм в захранването – преценете дали да изберете мляко, попара, каша, юфка с извара или безглутенов кус-кус.

 

Обяд

На обяд можете спокойно да започнете да предлагате супа. На 9 месеца е редно да сте въвели всички основни зеленчуци и по-крехките меса. Вашият педиатър може да ви посъветва вече да давате по половин жълтък в дните, когато не предлагате месо. Удачен момент е да въведете риба – бяла риба, треска или сьомга. Ако приготвяте сами храната на детето си, в дните с риба, не смесвайте обяда с мляко и между обяда и закуската с млечен продукт следва да има разстояние от поне 3 часа, за да избегнете хранително натравяне или проблеми с храносмилането. Ако детето категорично отказва да консумира риба – опитайте рецепти с пуешко или телешко месо, които да съчетаете с вкусен батат, например.

 

Следобедна закуска

Любимите плодови пюрета и всички зърнени каши са идеални за това хранене. Глутенът може да се въвежда постепенно. Старайте се да не предлагате всички зърнени продукти на веднъж, а както до сега – едно по едно. И не се обиждайте, ако детето не хареса една или друга култура. То вече е опитало доста неща и ще започне да оформя свой собствен вкус. Можете да опитате и някоя рецепта за бебешки мъфини, в които да включите познати плодове като банан, безглутенови смлени овесени ядки, например.

 

Вечеря

Мненията за подходяща вечеря за бебе на 9 месеца са разнопосочни. Тук съществена роля изиграва времето, когато сте започнали да захранвате детето. Ако сте го направили според препоръките на СЗО, на 6 месеца, можете да продължавате да предлагате кърма или адаптирано мляко (до 250 милилитра) след баня и преди заспиване. Ако обаче  сте захранили детето по-рано, на 4 или 5 месеца, можете да предложите и някакъв вид зеленчукова вечеря: пюре с леки зеленчуци, местен бульон или супа. Съобразете с дневното обедно меню – ако на обяд сте предложили месни продукти, то вечерта заложете на зеленчуци, като например, ориз с броколи и/или карфиол, приготвени на пара.

Междинни хранения

Ако забелязвате, че детето огладнява често, винаги можете да предложите междинки – печен или варен плод, който сте пасирали, домашни крекери, направени от продукти, които сте въвели или бисквитки, отново със съобразен състав спрямо напредъка в захранване на мъничето. Междинките са идеално решение, особено в случаите, когато бебокът е по-активен и не спи дълго, защото ще доставят нужната енергия, без да се губи полезността на основните хранения.

 

 

Подходящи игри за бебе на 9 месеца

Да, детето вече е голямо, но дори и не си помисляйте, че вече му е дотегнало от вашите масажи и гимнастика след баня. Те са отличен начин да стимулирате мускулатурата на бебето. А то има нужда от такъв стимул, но вече през целия ден. Подходящи игри за дете на 9 месеца са търкаляне на топка, ходене с ваша помощ, като оставяте то да се хване за вашите показалци, сортиране на предмети, разглеждане на меки книжки, пляскане и махане с ръчички, когато се появите дори под формата на игра на криеница, като скривате лицето си зад голям предмет и от време на време се подавате.

Често задавани въпроси

По-долу ще прочетете отговорите на най-често задаваните въпроси, свързани с развитието на вашето бебе на 9 месеца:

 • Какво може да яде бебе на 9 месеца? – Бебето вече яде повечето плодове и зеленчуци, не само пилешко и пуешко, но и заешко и дори риба, а освен това и по около половин жълтък и някои зърнени култури, включително и такива, съдържащи глутен. За последните се препоръчва постепенно въвеждане.
 • Колко мляко трябва да пие бебе на 9 месеца? – На едно хранене не следва да се превишава 220 милилитра. Общо за деня за нормално се приема до 700 милилитра мляко.
 • Режим на спане на 9 месечно бебе? – Общо в рамките на 24 часа следва да спи поне 13 часа. Смята се, че на 9 месеца една дрямка през деня отпада и остават две, но с по-висока продължителност: сутрин и след обяд.
 • Как изглежда бебето в 9 месец? – Накратко, физиономията му вече е повече детска, отколкото бебешка, а за някои родители вече започва да си личи на кого наистина прилича.

Пазарувай топ детски премиум марки

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top