0894 469 227
Вашата количка е празна !

Кога да сложим бебето на гърне – проверени съвети и методи

Кога да сложим бебето на гърне – проверени съвети и методи

Вашето мъниче расте и се променя, а вие искате да го научите вече да ползва гърне и да махнете памперса? Притеснявате се, защото сте чували много истории колко е трудно, дори невъзможно? Не се тревожете! Ще ви помогнем с няколко проверени идеи как да преминете през това предизвикателство леко и без излишни сътресения.

Кога да сложим бебето на гърне?

Това е въпрос с много отговори. Но ако трябва да обобщим – според вашето усещане като родител. Има случаи, в които опитите могат да започнат около 6-ят месец след раждането или когато детето усвои умението да седи стабилно седнало. При някои деца, пък удачният момент настъпва по-късно, малко преди да навършат годинка.

Ако следваме официалните педиатрични препоръки, слагането на гърне на бебето би било най-сполучливо след навършването на неговите 12 месеца, когато чисто физиологично и мисловно мъничето започва да осъзнава, че пелената може да бъде излишна, след като си има собствено гърне.

Понякога, има и случаи, при които научаването на гърне е изключително трудно, независимо, че детето е навършило 2 или 3 години, понякога дори 4. Това може да притесни родителите, но ако няма сериозна причина, то става въпрос просто за проява на характер и може би за избор на неточният за детето метод на приучаване.

6 съвета как да научим бебето на гърне

Започнете с подготовка

Разказвайте на детенцето си в продължение на известен период от време как то расте, става голямо, колко ще му бъде по-лесно без памперс, давайте му колоритни примери.

Изберете и купете гърнето заедно

Дори и да не може да говори все още добре, детето ви си има своите предпочитания и вие виждате и усещате това. Посветете си ден, в който да се разходите заедно и да разгледате различни по форма и цвят гърнета, от които то може да си хареса своето. Пазарът е толкова пъстроцветен, че сме убедени, че бързо ще откриете идеалното решение. От едноцветни обикновени предложения до свирещи, светещи или приличащи на конвенционалните тоалетни – следете реакцията на мъничето и се възползвайте от нея.

Не бързайте

В първите дни след покупката на гърнето го оставете на място, където детето ви ще го открива бързо. Може да му обяснявате за него, да го подканяте да го ползва, за да свикне, дори да му показвате как се употребява, използвайки шеговит тон и закачки.

Подсигурете си верни помощници

Знаете, че малките деца трудно могат да седят дълго време на едно място. Затова помислете за игри и помощни средства, които биха задържали мъничето по-дълго върху гърнето. Интересни книжки или занимателни играчки – всичко е добро дошло.

Говорете по темата често

Има множество интересни книжки с истории за различни герои, които ще ви помогнат да изпълните успешно мисията „Приучаване на гърне”. Дали по време на ползване, вечер преди заспиване или сутрин с разсънването, използвайте тяхната сила, за да стимулирате утвърждаването на новото умение.

Не се отказвайте и не се отчайвайте

При някои деца, приучаването на гърне е супер лесно. При други – неуспешен и дълго време напрягащ процес. Не се притеснявайте, свикването с тази промяна при всяко дете е различно. Ако не отбелязвате резултат в продължение на седмица, например, то отложете махането на памперса за известно време. Детето може да не е готово, да преживява скок в растежа, да го мъчат зъби или нещо друго. Опитайте отново след месец. И така, докато постигнете успех.

Какво да правим, ако детето не иска да ака в гърне?

Често срещан момент в приучаването на гърне е бързото свикване на мъничето да пишка в него, но не и да ака. Не рядко това се обяснява с детския страх, че от него излиза нещо, което в детското съзнание е голяма спирачка. Какво може да направите? Вижте няколко съвета:

 • Търпеливо и често обяснявайте – от това, че е напълно нормално до опростен разказ за човешката физиология – какво е това „ако”, какво става в стомахчето с изядената храна, как тя се променя и преминава през дълги тунелчета, наречени черва, за да излезе. Вариантите са много – помислете, пуснете фантазията си в действие и разказвайте.
 • Създайте ритуал – преди хранене или след. В часовете около ставане или лягане. Или просто помислете кога обичайно сменяте пълен памперс.
 • Разигравайте сценарий – дали ще е игра, в която ще правите хартиени топчета и ще ги хвърляте в тоалетната, дали заедно ще изхвърляте гърнето и ще пускате водата – пробвайте и вижте дали ще сработи някое от тези предложения.
 • Поощрявайте – дали ще бъде със стикер или малка наградка, помислете какво би накарало детето да се чувства гордо от постигнатото и го направете.

Как да изберем удобно гърне за бебето?

Редица специалисти съветват гърнето да бъде семпло, за да не отвлича вниманието на детето. Ние сме на мнение, че гърнето, което избирате, трябва да е такова, че да се харесва на мъничето. Единственото препоръчително условие, особено ако говорим за бебе до 1 година, е гърнето да  разполага с дръжки отстрани или възможност детето да се опира в земята с ръце. Т.е, важно е да има странична опора, когато реши да се изправя.

Крайният избор на правилното за вас гърне, както споменахме и в началото, е въпрос на избор. Има безброй варианти, които могат да са си строго профилирани, да са интерактивни, да са под формата на седалка за тоалетна (препоръчва се при по-големи и осъзнати деца), забавен писоар за момчетата и още много, много предложения.

Като за финал ще ви споделим, че няма дете, което да е тръгнало на училище, например, и да е с памперс. Дали с цената на много говорене, примери, търпение или защото вижда връстниците си, които ползват тоалетна или гърне, децата се учат, а памперса остава в миналото. Запасете се с търпение, позитивна нагласа и помощници, и ще отбележите колко бързо ще се случат нещата.

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top