0894 469 227
Вашата количка е празна !

Всичко за бебеносенето в ергономична раница

Всичко за бебеносенето в ергономична раница
Да чуваш сърцето на детето си само на сантиметри от твоето е безценно. А да зареждаш сетивата си със сладкия аромат на бебе e наистина вълшебно и неповторимо усещане. Тези моменти и още много други подобни щастливи мигове с новороденото са само малка част от предимствата на естественото родителство. При него ние се вслушваме във вродените си инстинкти, които са много по-силни и от най-дебелия учебник по педиатрия. Бебеносенето е един от начините да бъдем възможно най-близо до детето си в неговите първи месеци – период, в който то се адаптира по съвършен начин към несъвършения ни свят, разчитайки изцяло на нашата помощ.
 
Ако сте почитатели на бебеносенето или тепърва изпитвате желание да го практикувате, но ви липсва увереност, то следващите няколко реда ще ви бъдат полезни в начинанието.

Защо бебеносенето е толкова важно и ценно

Тази практика има хилядолетна история, като едва в последните десетилетия става все по-популярна и в нашите географски ширини. Позабравената традиция от нашите баби носи в себе си мъдростта на осъзнатото родителство. Ето част от ползите на носенето на бебето в слинг или в ергономична раница:

Изгражда се силна емоционална връзка между дете и родител

Носенето на новороденото от родителя засилва връзката помежду им. Усещайки родителската топлина, туптенето на сърцето и ритъма на движение, бебето се успокоява и чувства сигурност и защитеност от все още непознатия му околен свят. Научни изследвания показват, че бебеносенето води и при мъничето, и при възрастния до отделянето на ендорфини и серотонини – познатите на всички хормони на щастието.

Подобрява се развитието на детето 

Поставено правилно в слинга или ергономичната раница, бебочето заема перфектна анатомична поза, която е полезна за развитието на гръбнака, тазобедрените стави и крачетата му.

Осигурява се мобилност 

Свободата, която дава бебеносенето, е несравнима! Можете да се движите свободно и спокойно, изпълнявайки ежедневните си задачи, без да се притеснявате за количка или бебешкия кош. Това спестява време, особено когато бързате или нямате възможност да подготвяте, сгъвате и разгъвате бебешка количка.

Как се слага правилно бебето в ергономичната раница

За много майки и татковци този въпрос е най-интересен и важен, особено когато им липсва опитност по темата. Това е така, защото правилното бебеносене гарантира удобство както за вас, като родители, така и за детето, засягайки неговата безопасност и добро развитие.
 
Когато избирате ергономична раница за носене на бебе, стремете се тя да бъде с широки и здрави презрамки, както и с допълнителни колани за стабилност на кръста и обезопасяване на детето. Подложката на раницата, трябва да обхваща дупето на бебето и да стига до коленете му, за да не се ограничават свободните му движения.
 
При поставянето на бебока в ергономичната раница, проверявайте две важни неща – гръбчето да не е с неестествено изправена стойка, а да бъде с нормалната за възрастта му „С” извивка. Освен тази особеност, крачетата трябва да са в „М” позиция, тоест нито твърде високо вдигнати, нито твърде отпуснати. Стремете се главичката на бебето да е леко повдигната към вашата и да не „потъва” в раницата. Сигурни сме, че ако не от първия, то от втория път ще постигнете правилна бебеносеща позиция и ще се насладите на споделени часове близост.

Ползи и недостатъци от носенето на бебе в ергономична раница

Правилно извършвано, бебеносенето има повече ползи, отколкото недостатъци.

Доказани ползи от бебеносенето в ергономична раница:

 • Значително се повишава всеки прогрес при мъничето – не само на чисто физическо ниво, но и на способностите му за по-добра координация и баланс, например.
 • Бебето е по-спокойно, с намалени прояви на рефлукс и колики. Усещайки родителската топлина и сигурност, то плаче много по-малко и се успокоява доста по-бързо.
 • Стимулира се доброто развитие на бебешките сетива. Сгушено в раницата, детето участва активно във всяка дейност, опознавайки света около себе си.

Възможни недостатъци при бебеносене в ергономична раница:

 • При практикуване на бебеносене, в началото можете да изпитвате трудност при правилното поставяне на новороденото, но това се решава с няколко опита и практически съвети от по-запознати в сферата.
 • Ако имате проблеми с кръста или врата е възможно да възникнат допълнителни затруднения от дълго бебеносене. Консултирайте се предварително колко часа на ден е максималното време, което можете да си позволите. Попитайте също и какво е оптималното натоварване, което не трябва да надвишавате.
 • Привикване на бебето и по-трудна раздяла. Когато решите, че детето е вече голямо за носене в ергономична раница или слинг, то преминете към плавна раздяла, за да се адаптира постепенно към новата ситуация.
Бебеносенето е съкровен ритуал на общуване и грижа между възрастен и дете. Ако все пак изпитвате съмнения дали точно това е за вас и бихте ли инвестирали средства в подходяща ергономична раница, потърсете специалисти в областта. Разгледайте и решения, които се отдават под наем, за да се уверите, че това наистина ви носи желаното удоволствие и лекота.
 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top