Великден е най-светлият пролетен християнски празник, олицетворение на надеждата и вярата в доброто.Традициите и обичаите, които се спазват в този празничен ден са много, но няколко са нещата, без които той не би бил същият, ако липсват. Боядисаните яйца са едно от тях и са предизвикателство и занимание, както за малки, така и за големи.
Великденското яйце се приема за символ на Вселената, на новото начало и живота. Традицията повелява първото яйце, което ще бъде боядисано да бъде в червен цвят. В нашите обичаи червеният цвят присъства често, като се асоциира със здравето, енергията и се смята за гонител на всички злини. Задължителен ритуал е с първото боядисано червено яйце, стопанката на къщата, да потърка челото и бузите на най-малкият член на семейството, наричайки го, както е червено яйцето, така да е румено и засмяно детето. Има различни вярвания какво да се случи после с първото яйце. Според някои – то се пази до следващия Великден, когато се чупи и се гледа дали е съхранено здраво или не. В други краища на страната то се държи до семейния иконостас, а в някои региони – се заравя в градината. Великденските яйца се боядисват в определени дни – на Велики четвъртък или на Велика събота. Няма определена бройка яйца, които да се предвидят за празника, но е важно правилото те да са нечетно множество.
Хубаво е яйцата, които ще се варят за Великден да не са твърде пресни или току що снесени. Препоръката е, те да са на няколко дни (от 3 до 5). Преди да се сложат на котлона също има няколко съвета – да са престояли известно време на стайна температура, а дъното на съда, в който ще бъдат сложени, да бъде покрито с тънка памучна кърпа или тензух. Тези препоръки гарантират, че няма да има напукани или счупени яйца при тяхното приготвяне. Други трикове за здравост са тези, които препоръчват водата в съда да не е твърде много, температурата на варене да е средна, а времето през което се случва процеса да не бъде повече от 9-10 минути. А ако сложите малко бял оцет и сол, ви гарантираме много борци и никакви загуби.
Похватите за боядисване на великденски яйца са многообразни. Има техники за всеки вкус и предпочитание. Част от тях са:
Това е една от най-често срещаните техники, която ви гарантира винаги атрактивни резултати. Лесно може да приготвите желатина според указанията на неговата опаковка, след което да потопите за кратко твърдо свареното яйце. Отгоре поръсете с прахообразни цветни боички и ще получите красиво великденско яйце.
Всяка домакиня познава момента, в който задачите са много, а времето все не стига. Затова сме ви подготвили лесен трик за бързо боядисване на великденски яйца. Трябват ви само нарязана на малки парченца домакинска гъба и бои по избор (хранителни, за боядисване на яйца или акрилни). Щом яйцата са сварени и още топли, полагате избраният цвят с гъбичката и се радвате на чудесни резултати с малко усилия и никакво излишно цапане.
Ако пък разполагате с малко повече време, може да развихрите въображението си с някои от нестандартните идеи, които ви даваме.
Каквато и техника да изберете, не пропускайте да се забавлявате и наслаждавате на великденското боядисване на яйца. А щом сте готови с тяхното обагряне, не забравяйте за завършек да ги дарите с неподправен блясък, като обтриете внимателно всяко едно от тях с натопен в олио памук.