0894 469 227
Вашата количка е празна !

12 + идеи и техники за боядисване на великденски яйца

12 + идеи и техники за боядисване на великденски яйца

Великден е най-светлият пролетен християнски празник, олицетворение на надеждата и вярата в доброто.Традициите и обичаите, които се спазват в този празничен ден са много, но няколко са нещата, без които той не би бил същият, ако липсват. Боядисаните яйца са едно от тях и са предизвикателство и занимание, както за малки, така и за големи.

Обичая за великденските яйца

Великденското яйце се приема за символ на Вселената, на новото начало и живота. Традицията повелява първото яйце, което ще бъде боядисано да бъде в червен цвят. В нашите обичаи червеният цвят присъства често, като се асоциира със здравето, енергията и се смята за гонител на всички злини. Задължителен ритуал е с първото боядисано червено яйце, стопанката на къщата, да потърка челото и бузите на най-малкият член на семейството, наричайки го, както е червено яйцето, така да е румено и засмяно детето. Има различни вярвания какво да се случи после с първото яйце. Според някои – то се пази до следващия Великден, когато се чупи и се гледа дали е съхранено здраво или не. В други краища на страната то се държи до семейния иконостас, а в някои региони – се заравя в градината. Великденските яйца се боядисват в определени дни – на Велики четвъртък или на Велика събота. Няма определена бройка яйца, които да се предвидят за празника, но е важно правилото те да са нечетно множество.

Как да сварим великденските яйца

Хубаво е яйцата, които ще се варят за Великден да не са твърде пресни или току що снесени. Препоръката е, те да са на няколко дни (от 3 до 5). Преди да се сложат на котлона също има няколко съвета – да са престояли известно време на стайна температура, а дъното на съда, в който ще бъдат сложени, да бъде покрито с тънка памучна кърпа или тензух. Тези препоръки гарантират, че няма да има напукани или счупени яйца при тяхното приготвяне. Други трикове за здравост са тези,  които препоръчват  водата в съда да не е твърде много, температурата на варене да е средна, а времето през което се случва процеса да не бъде повече от 9-10 минути. А ако сложите малко бял оцет и сол, ви гарантираме много борци и никакви загуби.

Популярни техники за боядисване на великденски яйца

Похватите за боядисване на великденски яйца са многообразни. Има техники за всеки вкус и предпочитание.  Част от тях са:

 • Класически – с готови прахообразни бои, които да разтворите в малко гореща вода, добавяйки бял оцет за яркост и устойчивост на цветовете;
 • Традиционни – с восък, например, както са го правили години наред нашите баби, рисувайки символи на вярата, създавайки прекрасни писани яйца;
 • Съвременни – с тематични изрезки от салфетки, които с белтък да запечатате върху яйцето или пък да практикувате популярното боядисване с желатин или кристали;
 • С естествени материали – цвекло, червен лук, куркума, боровинки – зеленчуковите пазари са пълни с достъпни и изкушаващи варианти за великденски експерименти.

Боядисване на великденски яйца с желатин

Това е една от най-често срещаните техники, която ви гарантира винаги атрактивни резултати. Лесно може да приготвите желатина според указанията на неговата опаковка, след което да потопите за кратко твърдо свареното яйце. Отгоре поръсете с прахообразни цветни боички и ще получите красиво великденско яйце.

Лесен начин за боядисване на яйца

Всяка домакиня познава момента, в който задачите са много, а времето все не стига. Затова сме ви подготвили лесен трик за бързо боядисване на великденски яйца. Трябват ви само нарязана на малки парченца домакинска гъба и бои по избор (хранителни, за боядисване на яйца или акрилни). Щом яйцата са сварени и още топли, полагате избраният цвят с гъбичката и се радвате на чудесни резултати с малко усилия и никакво излишно цапане.

Нестандартни идеи за боядисване на яйца

Ако пък разполагате с малко повече време, може да развихрите въображението си с някои от нестандартните идеи, които ви даваме.

 • Боядисване на яйца с ориз – трябват ви: квадратно парче плат, шепа ориз и един или няколко цвята. Накапвате багрите върху ориза, който предварително е разстелен на плата. След това връзвате яйцето вътре и го оставяте за няколко минути, докато поеме пигмента.
 • С пипета – още щом се сварят яйцата и са в съда, от който ще ги взимате, използвайте пипета, в която напълнете различни цветове от по-рано приготвени цветни разтвори. Капете произволно, но щедро. Така ще боядисате всички  яйца бързо и ще се радвате на шарени и весели варианти.
 • С мрежа – дали да е дребна или едра, гъстотата на мрежата нека бъде по ваш избор. Увийте яйцето с нея и потопете в разтворена великденска боя. Ще се получат интересни багри, които със сигурност ще радват очите на празничната трапеза. По същия начин може да ползвате и красива дантела, с която да направите нежни варианти на великденските яйца.
 • Мраморни яйца – трябват ви разтворена боя, бял оцет и олио в купичка. Потапяйки в нея яйцето, ще забележите, че то не се покрива и боядисва равномерно, а става на различни интересни несиметрични петна. Извадете го от съда и подсушете. Ако не сте доволни от наситеността  – повтаряйте процедурата, докато постигнете търсеният ефект.
 • С пяна за бръснене – това е техника, при която трябва да сте уверени, че яйцата, които ще боядисвате не са пукнати или счупени. В удобен за вас съд сложете количество пяна за бръснене по ваша преценка, а върху нея – накапете боя. Разбъркайте с клечка и оваляйте яйцето. След това го извадете и оставете известно време на суха повърхност, за да се изпари излишната пяна.

Каквато и техника да изберете, не пропускайте да се забавлявате и наслаждавате на великденското боядисване на яйца. А щом сте готови с тяхното обагряне, не забравяйте за завършек да ги дарите с неподправен блясък, като обтриете внимателно всяко едно от тях с натопен в олио памук.

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top