0894 469 227
Вашата количка е празна !

Бременна на плаж? Мисия възможна!

Бременна на плаж? Мисия възможна!

Лятото е любимо и примамливо не само заради топлото време, но и поради хилядите възможности за почивка и ваканционни приключения. Но ако вие сте бременна и изпитвате притеснение да се насладите пълноценно на евентуалната си морска почивка, то следващите редове са точно за вас!

Нека за начало развенчаем най-често срещаните легенди за това, може ли бременна жена да посещава море и плажове или би било по-добре да се въздържа.

Митове и факти за ходенето на море, когато жената е бременна.

МИТ:  Бременната жена в никакъв, ама в никакъв случай не трябва да ходи на море.

ФАКТ: Всъщност, ако бременната жена се чувства в добра форма и няма дадени медицински противопоказания, то посещенията на плаж и ваканция край морето са дори препоръчителни.

МИТ: От ярките слънчеви лъчи може да му стане нещо на бебето.

ФАКТ: UVA лъчите категорично нямат способността да проникват до дълбочина, при която могат да нанесат каквато и да е вреда на мъничето.

МИТ:  Бременните жени, които ходят на море са по-склонни към различни неразположения.

ФАКТ: Нормално протичащата бременност не е причина за възникване на нездравословни състояния. Тяхното евентуално случване може да се обясни по-скоро с некачествена храна, дехидратация или плуване в неподходящи водни басейни.

И все пак...

Бременна на море – ЗА или ПРОТИВ?

Както споменахме в горните редове, при бременност, която протича нормално, а бъдещата майка не изпитва дискомфорт – няма причина тя да не може да се възползва от удоволствията, които предлага лятната почивка на морския бряг.

Погледнато от медицинска гледна точка, най-добрият период за морска ваканция при бременната жена е от 13-та до около 29-та гестационна седмица от бременността. Седмиците след 36-та гестационна седмица е препоръчително бъдещата майка да изкара в спокойна и позната обстановка, подготвяйки се за наближаващото раждане.

5 проверени съвета за спокойна почивка на бременната жена на море

Слънцезащита

Чисто хормонално, всеки женски организъм претърпява значителни промени по време на бременност. Това обуславя и една не малка възможност за по-често получаване на слънчево изгаряне и поява на нежелана пигментация. Затова, не пропускайте редовното подновяване на слънцезащитата си. Заложете на качествени продукти за лице и тяло с висок фактор. Ползвайте ги на всеки час, час и половина, както и до 20 минути след излизане от водата.

Летните жеги

Избягвайте високите температури.  Знаете, че те могат да повлияят неблагоприятно на всеки, но при бременните могат да бъдат още по-голяма тежест. Подарете си безценни минути край морето, но нека те бъдат рано сутринта или в късния следобед.

Прием на течности

Като си говорим за високи летни градуси...Не пропускайте да се хидратирате регулярно! Но не само с козметични средства, но и със сериозно пиене на вода. Не заменяйте безценната H2O формула със сокове, газирани напитки или фрапета. Те не само няма да поддържат правилния хидробаланс в организма ви, но могат и да ви дехидратират допълнително поради наличието на захар в състава им.

Хранене

Споменавайки захарта, няма как да не поговорим и за храненето. Наблягайте на плодове и зеленчуци, особено онези, които са богати на каротини и антиоксиданти. Сезонните предложения, като ягоди, къпини, череши, сливи, спанак, чушки и домати са винаги отличен избор в това отношение.  Не пропускайте и да проверявате внимателно срока на годност на продуктите, които консумирате и по-добре избягвайте пържената и мазната храна. Дори и тя да е приготвена качествено, пак е възможно да почувствате тежест или да получите нежелани оплаквания от киселини.

Може ли бременна да ходи на басейн?

Коментирайки какво е добре да избягвате, възниква един често задаван въпрос: „Може ли бременна жена да ходи на басейн?”. Всъщност може...Но не е препоръчително да плува в него. Като този съвет касае не само басейните, но и всякакви по вид затворени водни пространства. Наличието на хлор, липсата на естествена циркулация на водата и микроорганизмите, които се намират в нея, могат да спомогнат за появата на редица дискомфортни състояния за бременния организъм. Ако пък прохладната вода все пак ви привлича неудържимо – то погрижете се да смените банския си веднага щом излезете от нея. Ако имате възможност и за бърз душ – не я пропускайте в никакъв случай.

Като всичко в живота, гаранцията за успешна лятна почивка край морето, когато жената е бременна е в баланса – умерен престой на слънце, прием на течности и здравословна храна, както и регулярно полагане на слънцезащита. Това ви гарантира щастливи моменти, с които нетърпението да се върнете отново на морския бряг ще ви владее дълго.

 

 

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top