0894 469 227
Вашата количка е празна !

Докога бебето се храни през 3 часа?

Докога бебето се храни през 3 часа?

Безспорно, родителството е прекрасно и вълнуващо изживяване. Но понякога може да бъде и доста стресиращо, особено в първите месеци след появата на мъничето. Днес решихме да ви разкажем повече за храненето на новороденото, защо и колко е важно то, както и докога се препоръчва да бъде правено на всеки 3 часа.

Защо е важно храненето на бебето на 3 часа?

След раждането си, новороденото има нужда от около общо 8 хранения на ден. В първите месеци от своята поява, то преминава през фази на бурен растеж, за да продължи пълноценно развитието си. Бебето активно наддава на килограми, расте на сантиметри, адаптира се към външния свят и заобикалящата го среда. В дните след своето раждане мъничето има нужда основно от прегръдката и близостта на мама, спане и хранене. Това са трите основни компонента, които са жизненоважни за растежа на детето. В началото бебето спи средно по около 16 часа в денонощие, като съня му се прекъсва предимно заради нуждата му от хранене на 3 часа. Колкото и това да е изморително за майката, специалистите препоръчват този своеобразен ритуал да се следва поне в началните седмици. От една страна това се налага заради необходимостта от изграждането на рутина, а от друга – заради чисто физиологичните нужди на мъничето. Приема се, че за около 3 часа изпитото от него мляко се обработва от стомахчето му напълно, което намалява риска от рефлукс и проблемно храносмилане, ако в него все още се намира необработена храна.

Какво получава детето с хранене на 3 часа?

Споменахме, че новороденото има огромна нужда от енергия, за да се случват правилно неговите растеж и развитие. През първите си месеци с нас, бебето наддава с по около сантиметър – два на месец и с по-около килограм за същия период. Кърмата или адаптираното мляко захранват мъничето с всички необходими полезни вещества, витамини и минерали, за да могат тези процеси да се осъществяват правилно.

Каква е разликата между храненето с кърма и адаптирано мляко?

В следващите редове няма да срещнете често срещаната полемика „За” или „Против” във вечния дебат за кърмене или даване на адаптирано мляко. Това е сложна и дълбока тема, зад която стоят много фактори и причини изборът на хранене на детето да се основава на единия или другия метод.

Тук ще споделим само знанията си какъв е най-често интервала на хранене на бебето, когато е на кърма или на адаптирано мляко.

Ако кърмите своето мъниче, то е напълно възможно да огладнява на около 3 часа или по-рано, тъй като майчината кърма е по-лесно и бързо усвоима.

Ако пък детенцето ви се храни с адаптирано мляко, то би трябвало да изпитва глад на около 3 часа и повече, тъй като стомахчето му обработва млякото малко по-бавно, в сравнение с кърмата.

А ако се колебаете какво количество храна трябва да приема вашия бебок, най-общият отговор, който можем да ви дадем е, че тя трябва да възлиза на около 1/5 от теглото му. Всяко дете е индивидуално в своите нужди и темпове на развитие, като диапазона в първия месец вариара от 50 мл. до около максимум 140 мл. мляко, през вторият месец след появата му до около 170 мл., а през третият – до около 220-240 мл.

Докога детето се храни на 3 часа?

През първият месец от своята поява, вашето детенце е добре да бъде хранено на всеки 3 часа. Освен нуждите на организма е препоръчително да създадете рутина и график, които са изключително важни, както за мъничето, така и за вас. Има и вариант за хранене, който се основава на „хранене при поискване”, но много от педиатрите препоръчват това да бъде избягвано съвсем в началото.

През вторият месец след раждането, можете да започнете с опити за прескачане на хранене в нощните часове, ако вашето бебенце спи непробудно и не търси храна. Така лека-полека ще го отучите от пробужданията му в малките часове и ще направите крачка към изграждането на навик за дълъг и непрекъснат нощен сън.

Ако все пак се водите от „хранене при поискване”, то трудно може да бъде посочени точен модел и статистика докога детето ще се храни на 3 часа. Обикновено, с течение на времето и с въвеждането на различна храна в периода на неговото израстване и захранване, се променят и бебешките нужди. Тогава храненията стават на все по-дълги периоди и достигат до общо 4-5 на ден.

Каквото и да сте чули, прочели или сте съветвани – слушайте най-вече вътрешния си глас и майчински инстинкт. Те най-добре ще ви водят по пътя на правилно хранене и отглеждане на вашето детенце.

 

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top