0894 469 227
Вашата количка е празна !

История на Хелоуин: Как се празнува в България?

История на Хелоуин: Как се празнува в България?

Есента вече е тук, пъстра и носеща прохладни дни, а от всяка кухня започва да се носи приятния аромат на печена тиква. А настъпването на сезона на този любим оранжев плод подсказва и за идването на един от най-любимите празници за малки и големи – Хелоуин. Едва ли има дете, което да не знае на коя дата се празнува Хелоуин, а именно точно преди Деня на народните будители (1 ноември). В последния ден на настоящия месец, 31 октомври, посрещаме със страшни костюми и с добро настроение Хелоуин.

Ако се чудите защо празнуваме Хелоуин и искате да научите някои наистина любопитни факти, не пропускайте нито един ред от тази статия!

Какъв празник е Хелоуин: Произход и история през вековете

Може би много от вас смятат, че Хелоуин е американски празник заради много от Холивудските ленти, в които сме виждали как децата се маскират и обикалят къщи в квартала си, за да събират лакомства от съседите. Това обаче съвсем не е вярно и може би ще се изненадате, но Хелоуин се базира на келтския обичай „Самхайн“, който за първи път се е отбелязвал още през V в. пр. н. е. Датата му обаче остава непроменена и до ден днешен – 31 октомври е била считана за келтската Нова година. Келтите вярвали, че това е ден от годината, в който задгробният свят и земният се срещат, а това е единственият шанс на мъртвите души да се вселят в тялото на жив човек. Именно затова хората се обличали с най-страховитите си облекла и слагали ужасяващи маски, за да не бъдат разпознати от злите духове, и да могат да ги изплашат и прогонят.

Римляните до известна степен интегрират келтския обичай и в своите традиции, като го адаптират към собствените си вярвания. Според по-голямата част от теориите за съвременната родина на Хелоуин може да се възприеме Ирландия, а данни за неговото отбелязване се срещат още през 16-и век. В САЩ празникът е „пренесен“ именно от ирландски мигранти през 40-те години на 19-и век, а традицията с носенето на страховити карнавални костюми датира от същото хилядолетие.

Какво всъщност означава Хелоуин може да се разбере и от развитието на името на празника. В началото той е бил наричан All Hallows Even, преминало през All Hallows Eve, и накрая съкратено в сегашния си вариант Halloween. Значението на думата обаче се е запазило – „Нощта на Вси светии“.

Кои държави по света празнуват Хелоуин?

В много държави по света празнуват Хелоуин, но в част от тях могат да се откроят някои интересни и отличителни обичаи и ритуали. Ето и малка селекция от най-любопитните:

 • Англия – Освен традиционните партита с костюми за Хелоуин, на този ден в Англия се извършва и интересен обичай, наричан Nut Crack Night. В тази Нощ на чупене на ядки двойките могат да тестват бъдещето на връзката си – ядката трябва да бъде хвърлена в огън, а ако тя се пръсне и издаде силен шум, влюбените ги очаква розово бъдеще.
 • Филипините – В нощта на 31 октомври съществува традиция групи от хора да обикалят къщите с песни, за които просят милостиня и молитви. Всъщност те символизират душите, които се намират в преходното „чистилище“ и събраните молитви им помагат да преминат на небето.
 • САЩ – В Америка е изключително популярно не само хората да бъдат маскирани със страшни костюми, но и домовете им да бъдат декорирани с тикви, паяжини и всякакви ужасяващи украси. Едва ли има дете, което да не знае и какво се казва на Хелоуин – „Trick or Treat“ („Пакост или лакомство“). С тези думи малчуганите обикалят съседските къщи и събират сладки изкушения от тях, а ако някой не е подготвен с лакомства за децата, може да бъде изненадан с беля от тях.
 • Румъния – През последните години страната се оказва много предпочитана туристическа дестинация около Хелоуин. Заради легендата за вампира граф Дракула, неговият замък в Трансилвания е едно от най-посещаваните места в Нощта на Вси светии в Румъния.  

Как се празнува Хелоуин в България?

Макар да не е част от българските традиции и често да поражда разнопосочни мнения и спорове, Хелоуин се превръща в един от най-интересните празници у нас, който се оказва вълнуващ както за малки, така и за по-големи. Много от хората започват да украсяват домовете си за всеки празник и Хелоуин не прави изключение, а декорациите са истински страховити и включват паяжини, прилепи, скелети и всякакви тематични аксесоари.

Приятно занимание за родителите и децата е създаването на т.нар. тиквени фенери. За тяхното изработване е нужно издълбаването на вътрешността на плода, а след това по кората на тиквата се изрязват очи, уста и нос, които трябва да изглеждат страховито. За да включите малчуганите в тази стъпка, можете да им предложите да нарисуват с флумастер как си представят изражението, а след това вие само да го оформите по готовите контури. Финалната част е да сложите свещ в тиквата и да се насладите на ефекта, който сте създали.

Както малки, така и големи се забавляват на Хелоуин с маскирането с костюми като разнообразието от персонажи, в които могат да се превъплътят е огромно. Децата често предпочитат да се преобразят в любими герои от анимационни филми, като и у нас започва да се налага тенденцията за подаряване на лакомства на малчуганите. При Хелоуинските партита за големите освен тематичните костюми „страховитата“ визия е напълно завършена и с помощта на добър грим, който допълва представата за избрания персонаж.

Е, избрахте ли вече дали ще се маскирате за Хелоуин тази година? Празникът наближава, а костюмите и лакомствата са повече от изкушаващи и все по-интересни…

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top