0894 469 227
Вашата количка е празна !

Как да изберем име на детето си

Как да изберем име на детето си

Едно от най-трудните неща е да изберем име на бебето. Знаем кои имена харесваме и кои не одобряваме, докато не дойде време, в което да изберем име на собственото си дете. Тогава всички имена ни се струват недотам красиви, благозвучни, достойни и все нещо им липсва. Всеки бъдещ или настоящ родител знае за какво става въпрос.

Името е като карма. Според различни учения, то носи определен заряд и вибрация и може да определи някои черти на характера на човека. Има значение дали в него има съгласни или гласни, за да звучи по-меко или твърдо . Има значение дали искаме да е дълго или кратко. Дали да има определена семантика или да е с историческа значимост. 

Как да изберем името на детето

Универсален отговор на този въпрос няма. Истината е, че хората се водят от различни разбирания и ценности. За едни това да кръстиш детето си на човек от семейството е израз на това да отдадеш уважение и почит към човека. Все още е модерно младите родители да кръщават децата си с имената на техните родители или прародители или производни на тях.  Други пък съчетават две имена от рода в едно, за да уважат и двете страни на семейството. 

В други случаи родителите обичат да се заиграват с първите букви от името. Ако двамата са с една буква, решават всичките си деца да носят име със същата буква. Дори и родителите да не носят еднаква буква, предпочитат децата им да имат имена с еднаква буква. По този начин се смята, че се създава една невидима връзка връзка между тях още от самото начало на живота им. Тя ги държи близки емоционално и им помага в трудни моменти.

Трети тип хора, винаги са имали любими имена. Те от малки знаят как ще кръстят детето си, ако е момиче или момче. Понякога това са имената на любим герой от книга, историческа личност, изпълнител или дори актьор. Понякога не са обвързани с никаква асоциация, а просто съвсем естествено допадат като благозвучие на личността. 

Не на последно място ще споменем и за онези два типа хора. Първите са убедени, че трябва да държим на родното и традициите и затова децата ни е редно да носят стари или типични български имена. Традиционни български имена за бебе, които се избират и до днес са Иван, Георги, Мария, Васил, Анна и др. Вторият тип хора са модернистите – те смятат, че светът е космополитен и детето им трябва да носи име, което да не звучи странно по всички краища на планетата. Те често залагат на популярни в световен мащаб имена като Мартин, Габриел, Натали, Нанси, Никол и други. 

Бременна жена с мъжа си търси име за детето си

Име на бебе според имената на родителите

Младите родители или тези, на които им предстои да имат , са онези хора от новото поколение, чието мислене е много по-глобално. В по-редки случаи те залагат на идеята, че детето трябва да бъде кръстено на дядо му или прадядо му например. Това е така не поради липса на уважение към по-възрастните, а заради това, че в забързаното ежедневие семейството се разбира в по-тесния му смисъл. Младите наричат свое семейство само тях двамата като влюбена двойка и техните отрочета. Те смятат, че любовта между мъжа и жената е най-съществения мотив, да се появи едно дете на бял свят и заради това единствените, които заслужават изграждане на „връзка” с неговото име, са те самите. Ако е момиче могат да го кръстят на майка му или ако е момче на баща му. По-често жените избират производни на техните имена – ако майката се казва Ивана, то ще кръсти дъщеря си Ива например. Бащите обаче държат на дословното копиране, като слагат и така модерното „младши” след името. 

Както вече споменахме има и идея с това първите букви да се обвързват с първите букви на децата. В други случаи избират те да са поредни. Ако майката носи име с буквата „Б”, а бащата с „Г”, то те избират децата им да имат имена с „А” и „В”. Така се изгражда една поредна линия на буквите от азбуката, която символично може да има значение на сила и единство. 

Мъжки имена на бебе

Най-често срещаните имена в последните десет години на територията на страната ни са Георги и Александър. Георги празнува имен ден всяка година на 6-ти май, което е важно за много родители. Те вярват, че детето трябва да има празник на името си и избират именно популярни и национални празници. Това име носи енергия на силен човек, победоносец, какъвто е и Св. Георги. Александър е име с историческа значимост. Редица велики личности, сред които Александър Велики, са го носели и то е приело значението на лидер, пълководец.

 Мартин е третото най-избирано мъжко име. Променяйки ударението в произношението му, то може да се използва в цял свят. Немалко родители избират и имена на велики български личности – Михаил, Борис, Борил, Асен, Теодор и др. Друга част залагат на християнски имена като Кристиян (произхождащо от „Християн”) например. 

Все по-често срещани са имена като Максимилиян или Макс, които носят специално „послание”, според което личността, която носи името е орисана да дава максимума от себе си в този живот и с това да успява. 

Избор ма мъжко име за бебе

Имена за бебе момиче

Най-популярното име в България, а и в цял свят, си остава Мария. То има библейско значение, носено е от майката на Христос и се използва в целия християнски свят. Много популярни в последните години са Виктория, Никол и Габриела. Класика си остават и София, Вяра, Надежда и Любов. Елена също не отстъпва по популярност, заедно със Симона, Гергана, Йоана и Анна. Все повече сред женските имена навлизат чуждите като Анджелина, Анжелика, Джорджия и др. Имената на богини като Ариадна например, също остават класика. Имена на цветя не спират да се използват – Цветелина, Розалина, Лилия и др. Стари български женски имена като Варвара, Василица, Петка и др, за съжаление, все по-рядко се използват. 

Малко момиче лази по пода

Най-популярни имена за бебета за 21-ви век

Оказва се, че през новата година отново челната класация ще делят – Георги, Мартин, Александър,Виктория и Мария. Все по-често навлизат чужди имена сред женските като Ванеса и Никол например. По-често се залага на кратки и благозвучни имена като Ария, Лия, Нора и др. 
Най-важното за едно име, е то да бъде дадено с любов и смисъл. Много често смисъла е дълбоко личен и познат само за семейството, а това го прави още по-специално.

Пазарувай топ детски премиум марки

 

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top