0894 469 227
Вашата количка е празна !

Как да облечем бебето според сезона и температурата

Как да облечем бебето според сезона и температурата

 

Прекрасно е, че живеем в географски ширини, които са благодатни откъм различни сезони. Можем да се радваме на приятна пролет, горещо лято, топла есен и снежна зима. Ако сте млади родители обаче, всичко това често поражда въпроса: ”Как да облечем бебето?”  Затова подготвихме едни от най-добрите съвети, които вярваме, ще ви бъдат от полза в решаването на тази нелека задача.

Как да облечем бебето вкъщи

До две годишна възраст се приема, че терморегулацията на децата не е напълно развита. Това налага в голяма степен и правилото, че облеклото на бебето, особено вкъщи, трябва да е същото, като нашето, но с плюс една дрешка отгоре.

Ако мъничето все още не е много активно в ежедневната си рутина, то заложете избора си на няколко слоя дрехи, като боди (с дълъг или къс ръкав, според сезона и температурите) върху което добавете комплект от долна и горна част по ваш избор. Ако градусите в дома ви са до 22 °С, блузата може да бъде по-плътна, като топъл суитчър, например. Ако изберете тънка, то е препоръчително да добавите елек, пуловер без ръкави или грейка.

Ако детенцето е новородено може да облечете същият аутфит, но да включите и мека текстилна шапка. Ако обаче то спи през по-голяма част от времето, то махнете един слой дрехи, защото топлината на спалното чувалче или избраната завивка ще му осигурят нужните топлина и комфорт. Това правило важи и за по-големите деца, когато настъпват техните моменти за  часовете сън през деня.

Как да облечем бебето за разходка навън

Едно от основните правила за разходките навън е винаги да съобразявате избора си така, че да имате свободата да съблечете излишна дреха или да сложите още една, ако се налага. Това означава, че в чантата ви за разходка е препоръчително да има различни варианти за преобличане, които освен, че не трябва да заемат много място, трябва и да са подходящи за ползване, предвид избраното време за излизане.

 

Как да облечем бебето според сезона и температурата

По-добрият вариант е да имате възможност да свалите една дреха, пред вероятността облеклото да е неподходящо или недостатъчно. Стремете се конфекцията на детето да е от естествени  материи, като памучните, например. Те са едновременно плътни, но и достатъчно пропускливи, позволявайки на кожата да диша свободно. Дрехите от памук  имат и способността да абсорбират потта при активно движение или игра, без това да преохлажда детето. Имайте предвид, че изкуствените материи, не само са неудобни за носене, но и често спарват. Нерядко могат до доведат и до алергии, тъй като бебешката кожа е изключително нежна и деликатна. Освен материята, друг водещ мотив при подбор на дреха е този, който ще кара детето да се чувства комфортно, а движенията му – неограничени. Какви обувчици да купите също е важен момент. Заложете освен на качество, но и на комфорт, съобразявайки решението си за покупка със сезона и особеността, че крачетата на мъниците често се изпотяват.

 

Пролет

През пролетта, предвид променливите температури е добре да изберете трислойно облекло – най-отдолу сложете  боди (с къс ръкав в по-топлите дни, дълъг –  в по-хладните), отгоре добавете комплект от плътна, но лека материя, а накрая завършете с връхна дреха, като яке или грейка. Това ще ви даде възможността, ако деня е с по-високи температури, да свалите якето или грейката, без да се притеснявате, че детето ви може да настине.

Лято

Лятото е най-благодатния сезон, в който дрехите, които всички ние носим, са оскъдни. Това  са месеците, в които всяко мъниче (особено през юли и август) може да се разхожда и щурее спокойно по памперс. Разбира се винаги е добре да имате под ръка боди с къс или без ръкав, както и резервни дрешки в светли цветове, отблъскващи слънцето. Препоръчително да ги предвидите, за да имате бърза възможност за преобличане, тъй като бебета са склонни към интензивно потене през лятото, въпреки несъвършената си терморегулация.

 

Есен

Въпреки топлите сезонни дни, характерни за есента, облеклото на вашето мъниче трябва да става все по-плътно. Бодитата вече е хубаво да са с дълъг ръкав, а втория слой дрехи да предпазва и осигурява топлина. Грейките и плътните якета са добър вариант за допълване  на аутфита за разходка, ако излезе вятър или деня е мрачен и дъждовен. Ако мъничето все още се вози предимно  в количка – задължително предвидете одеалце за крачетата или спален чувал. Есенният сезон е и този, в който е добре да имате винаги със себе си мека текстилна шапка, както и дъждобран за количката.

Зима

Макар и много любима на децата, зимата е сезон, в който те най-лесно се разболяват. В студените месеци залагайте на три слоя дреха, плюс още един – боди с дълъг ръкав, плътен комплект долно и горно облекло, грейка, елек или суитчер, както и яке за външни разходки. Ако вашето дете е новородено или все още изкарва дълго време в количката – стремете се крачетата му да са винаги топли, избирайки термо чорапогащник и/или чорапи под долнището, което ще облечете. За връхно облекло – космонавта е перфектно решение за градска разходка на всяко дете до 3 годишна възраст. Ако градусите са под 4°С, задължително включете и ръкавици по ваша преценка – без или с пръсти. Памучната шапка заместете с по-топла и предвидете шал, който да оставя нослето навън, за да диша свободно детето. Не забравяйте и покривало за количката.  Добре е да бъде с отвор, през който въздуха да циркулира свободно.

 

Как да разберем, ако на бебето му е прекалено студено

Ако детето все още не се движи активно, а вие не сте сигурни в преценката си на облекло, то правете по-честа проверка. Най-добрият ваш съветник са нослето и ръцете на мъничето. Ако са студени – то облечете още един слой дрехи и проверете след известно време отново.

 

Как да разберем, ако на бебето му е прекалено топло

Причините на едно бебе да му бъде топло са или твърде много дрехи, с които е облечено, или активна игра, която довежда до неговото изпотяване. Един от признаците, че детето е претоплено  е появата на ситни обриви под формата на малки пъпчици, които обикновено излизат по вратлето и коремчето. Други моменти на претопляне, за които може да следите, са силно зачервяване на бузите и дали гръбчето е мокро или сухо.

 

Тъй като всяко мъниче е индивидуално, темата как да бъде облечено, може да бъде много обширна. Затова, водете се и по детето, когато избирате облеклото му. Предвиждайте резервни комплекти дрехи, съобразявайте местата, които предстои да посетите, климата и активността на бебето. Това със сигурност ще ви гарантира спокойствие.

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top