0894 469 227
Вашата количка е празна !

Как да обличаме новороденото бебе?

Как да обличаме новороденото бебе?

Е, с вашето мъниче вече сте си у дома! Чела сте много през последните месеци, отметнала сте хиляди списъци. Теоретично знаете какво ви очаква, настроила сте се за голямата промяна, но все пак усещате лек хаос в мислите си. Хранене, режим, обличане – всичко ви се струва ново и непознато. Със сигурност нещата ще се подредят по най-добрия начин, а ние ще ви помогнем с практични съвети, като тези как да обличате новороденото в различни ситуации – вкъщи, навън, за сън и според сезона.

Кои са подходящите дрехи за обличане на новородено бебе?

Убедени сме, че сте закупили основен набор дрешки за вашето бебе, а ние ще ви споделим няколко съвета за бъдещите ви допълнителни покупки.

 • Залагайте на практични и удобни облекла за новороденото – нека бъдат лесни за обличане и събличане, както и безопасни за мъничето – без излишни елементи като 3D апликации и дантели, например.
 • Избирайте висококачествени материи, подходящи за пране в пералня.
 • Памучните и органик тъкани със сигурност няма дразнят нежната кожа на мъничето, докато синтетиката е възможно да алергизира нежната бебешка кожа.
 • Би било добре избраните бодита и блузи да са с широки деколтета, за да е и по-лесна тяхната смяна.

Основният набор от дрехи, който ви е нужен в първите седмици най-общо може да се състои от няколко бодита без, с къс и дълъг ръкав, ританки, пижами, чорапки, ръкавички и шапка. Разбира се, винаги можете да допълните визията на мъничето с готино долнище и блуза, ако е момченце, и с нежна рокличка, ако си имате принцеса.

Как да обличаме новороденото вкъщи?

Новородените са с несъвършена терморегулация, което означава, че са изключително чувствителни както към по-висока околна температура, така и към по-ниска. Оптималните градуси, които е добре да се поддържат вкъщи, щом вече сте си заедно с бебчо, са около 21-22°C.

В моментите, когато новороденото е будно може да заложите на по-плътни ританки и боди с дълъг ръкав, ако е есенно-зимен период или ранна пролет. Ако обичате и предпочитате памучните дрехи, можете да изберете два слоя горни дрехи като боди с памучна жилетка и да обуете бебока с ританки. През по-топлите сезони спокойно можете да използвате боди без или с къс ръкав и ританки с дължина по ваша преценка.

Как да обличаме новороденото навън?

Краткият отговор е – както вкъщи, но с един слой дрехи повече. Ако се разхождате с мъничето в слинг, то мислете повече за крачетата му, които може би ще са навън. Вие отдавате достатъчно топлина, която затопля новороденото идеално, давайки му чувството за комфорт и удобство. Тук препоръката е да заложите на естествени материи във вашето облекло, за да избегнете излишното спарване, което могат да предизвикат изкуствените тъкани.

Ако пък бебето е в количката си, то съобразете външните температури – при над 20°C е по-подходящо за тънки и свободни дрешки, допълнени с одеялце, а под 20°C е добре да се замислите за удобно и сигурно яке. Около и под 12-13°C идеалното решение е бебешки космонавт и топло чувалче.

Как да обличаме бебето за сън?

Винаги ромпърът е чудесно решение! В зависимост от температурата в помещението можете да допълните с памучно боди под него.

През първите няколко седмици след раждането, някои родители избират да използват и меки памучни шапки, особено за сън през зимата, както и да поставят ръкавички на ръцете на мъничетата заради честите им неволеви движения, с които могат да се одраскат без да искат.

Избраният сет за сладки сънища допълнете с меко и леко одеяло, памучен тензух или безопасно чувалче за сън.

Съвети за обличане на новородено спрямо сезона

Раждането през различните сезони налага и различни подходи, спрямо обличането на новородените. Вижте нашите практични съвети и изградете своята рутина с лекота.

Зима

Зимата е онова годишно време, в което си седим повече вкъщи, но и не рядко се наслаждаваме на разходки през по-благоприятните дни, както и често отскачаме за бърза снежна ваканция в планината. Вкъщи избягвайте навличането, но излизайки навън винаги бъдете подготвени с една дреха в повече. През всеки момент можете да махнете жилетка или да разкопчаете космонавта или якето. Да премахнете шал или да включите допълнително одеяло.

Пролет

Пролетта, както и есента са изключително променливи годишни времена. Препоръчително е винаги да имате готовност да добавяте или премахвате дрешка. Другият вариант е да изберете необемисто одеялце, с което детето ще се чувства комфортно при по-мрачно време или сенчести места, или пък ще можете да приберете веднага щом стане по-топло.

Лято

Безспорно летните бебета се радват на незаменим комфорт и лекота! Съвсем спокойно можете да обличате вашето мъниче, родено през юни, юли или август, само с боди без ръкави и ританки, и то да се чувства прекрасно. По-плътните одеяла, характерни за зимата, заместете с леки тензухени завивки или памучни одеялца.

Есен

Както споменахме в предните редове, есенните бебоци се раждат в един по-хладен годишен сезон, затова избирайте дълги ританки и бодита от памучни материи, а според градусите и обстановката – допълвайте бебешките сетове със сладурски жилетки,пуловерчета и елечета.

Говорейки по-нагоре за несъвършената терморегулация на новородените е важно да отбележим и още нещо – как да проверявате дали на вашето бебе му е топло или студено. Ръцете, бузките и крачетата няма да ви ориентират правилно, защото именно поради несъвършеното развитие на бебоците, те бързо изстиват и са по-често хладни, отколкото топли. Опитайте се да се ориентирате, пипайки гърба на вашето детенце – ако е топъл, значи на бебчо му е добре. Ако е хладен – добавете дрешка или одеялце. Ако пък е изпотен – то на мъничето му  е горещо и може да се претопли. Най-честият признак са пъпки от претопляне на бебето, които могат да са на различни места, с варираща големина и форма. Ако забележите тяхна поява винаги се консултирайте с педиатър за ваше лично спокойствие.

Каквото и да си говорим, новородените са като нас големите – всяко със свой характер и предпочитания. Затова, каквото и да четете, винаги го използвайте като база, а надграждайте с вашите лични усещания и опит.

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top