0894 469 227
Вашата количка е празна !

Как да си направим равносметка за изминалата година

Как да си направим равносметка за изминалата година

Годината  е на път да се изниже. С наближаването на новата 2020г., непринудено и без да се усетим, правим равносметка на всичко, през което сме преминали. Задаваме си въпроси като: „Постигнах ли набелязаните си цели?”, „Пътувах ли достатъчно”, „Харчих ли парите си разумно?” и „Дадох ли всичко от себе си, за да съм добър родител/дъщеря/син/сестра/брат/приятел?”. Ако сте малко човече, което още не се възприема като  възрастен, то най-вероятно в главата ви се въртят други мисли – „Кога толкова бързо мина старата учебна година, лятото и хей виж, половината от тази година в училище”, „Сякаш вчера тичах на морето, а днес вече е студено и чакам Дядо Коледа”, „Миналата Коледа сякаш беше вчера, а вече дойде тази”. Всяка възраст със своите мисли, терзания и умозаключения.

Всичките тези въпроси и заключения нахлуват като лавина в главата ни – неподредени и хаотични. Как обаче да направим качествен разбор на събитията, да отсеем важното и да продължим напред с поуките, които сме извлекли.

Равносметка за родители

Родителите са най-заетите хора на планетата. Те жонглират между няколко дейности – грижа за децата и дома, работа, пътувания и не на последно място време за себе си.  Всички тези малки големи герои, които наричат себе си „майки” и  „бащи”, страдат от т.нар. сладка хронична умора. Умовете им работят на макс, обмислят следващата крачка за семейството и са поели голямата отговорност да се грижат пълнокръвно за още един човек. Едно от първите неща, с които се сдобиваме като станем родители, освен безграничната любов, е същата безгранична отговорност и организираност. Независимо на колко години си, когато детето ти се появи в нашия свят, ти порастваш рязко, още повече. Не можеш да си позволиш да мързелуваш, да си безотговорен, да поспиш до по-късно, да прекараш уикенда в леглото и т.н. Именно затова, заедно с тази отговорност, идва и нуждата да планираме умно следващия ден, следващия ход и следващата година.

Майка баща и момиченце

Как да изготвим качествена равносметка, когато сме родители?

На първо място е важно да разграничите ясно всички цели от живота ви. Те могат да бъдат: кариера/работа, семейство – мъж и деца, дом , бъдещи инвестиции – кола, уреди за дома, пътувания и т.н.

След като сте разграничили конкретно Вашите най-важни неща в живота, то започнете да набелязвате какво сте направили за тях през тази година. Когато видите списъка в краен вариант, лесно ще установите какво точно ви липсва, с какво не сте успели и съответно то ще бъде набелязано за другата година. Например – кариера: повишение на заплатата, смяна на работното място, промяна на длъжността и др. Семейство – да отделяте повече време за вашата половинка, само вие двамата; да прекарвате повече време цялото семейство – неделни разходки в парка или групово спортуване всеки уикенд. Какво бихте искали да направите за детето си – да го запишете на спорт или изкуство; да започнете да му давате джобни, за да планира само бюджета си. Какви бъдещи инвестиции искате да направите със спестените пари – семейна ваканция в чужбина, нова кола или още една, искате кафе машина, сушилня или да си купувате по една книга в месеца. Не на последно място запишете какво искате да направите за самия себе си – да спортувате повече, да се виждате по-често с приятели, да си купувате нови дрехи по-често или каквото решите.

Защо е важно да правим годишна равносметка, когато сме родители

Може да се каже, че това е задължително. Понякога човек забравя за себе си, когато се грижи за децата си. Поставя някои съществени неща на заден план и една разписка черно на бяло, какво се е случило и какво не се е, през изминалата година действа доста отрезвяващо. От друга страна ще ви даде представа за качественото време, което прекарвате с децата си, защото, ако то е такова, то ще видите „плодовете” на това усърдие. Детето ви ще е по-щастливо, весело, ще има хобита, ще планира също времето си с вас. Ако научите детето си да рисува с бои всяка неделя вечер, то то само ще проявява желание да го прави винаги по същото време. От една страна ще развива креативната си страна, ще намира спокойствие в дейността и ще изгражда безценна връзка с вас като родител. Винаги мислете какво може да заздрави и подобри връзката родител-дете.

Годишна равносметка за деца/тийнейджъри

Карайте децата си също да мислят за миналото и бъдещето. Питайте ги какво им е харесало през тази година и какво биха повторили или направили през новата. Попитайте ги какво не им е харесало и ги накарайте да намерят решение, как да избегнат това в бъдеще. Малките обичат да са важни и по правило се стремят по-бързо да станат големи. Когато им показвате, че мнението им е ценно, то те самите ще започнат да вярват повече на размислите и решенията си, а това ще ги направи отговорни и самостоятелни личности след време. В края на годината заедно с децата може да правите един списък с неща, които искат да направят през новата година. Закачете го на стената или хладилника и когато реализирате някое, го отмятайте с тикче. Това ще помогне на вас и децата ви да сте по-последователни и целенасочени.

Ако сте тийнейджър и сам можете да свършите цялата работа – не я отлагайте. Вие сте в най-прекрасните си години и имате свободата да правите какво ли не, ако мама и тате сметнат, че  е подходящо. Сега е моментът да се научите да свирите на китара, да се запишете на плуване, да изберете стил на обличане и да декорирате стаята си. Правете всичко с малки стъпки, като набелязвате всяка една от тях. Въпреки, че сте пораснали деца, не забравяйте, че възрастните са мъдри и ви мислят доброто. Понякога поради липса на житейски опит грешим, и затова съветите от по-големите от нас са важни, за да ни спестят болка и разочарования.

Не забравяйте, че равносметката за изминалата година е точно толкова важна, колкото планът за следващата.

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top