Ако има време от годината, когато целият свят притихва и сякаш забравя за всички вражди и проблеми, то това е Коледа. Обичана и чакана, тя е вълнуваща не само за децата, но и за техните родители и близки. Защото тя е моментът, в който разстоянията се смаляват и изчезват, а семействата се събират и празнуват.
Като всеки голям празник, и Коледа има своите ритуали, обичаи и традиции. Дали тези, които спазваме в България, са близки до тези в другите държави по света? Нека разберем от следващите редове.
Празничните дни в страната ни са свързани с много обичаи, характерни за различните области. Но колкото и да се различават, Бъдни вечер се отбелязва от всички със сходни ритуали, като приготвянето на празнична трапеза с нечетен брой постни ястия, омесването на обреден хляб и запалването на бъдник, който гори през цялата нощ. На следващия ден в голяма част от градовете и по-малките населени места обикалят коледари, които изпълняват коледни песни и благославят домовете за здраве, късмет и берекет.
Общото между нашата страна и останалите държави са коледните символи, като празнично украсената елха, подаръците, събирането на семейството край трапезата и посещенията на рождествени литургии.
Но какви интересни традиции следват в някои европейски страни и отвъд Океана, ще се опитаме да разкажем накратко в следващите редове.
С Бъдни вечер и Коледа немците отбелязват края на коледния Адвент, който при тях стартира с първата неделя от декември. През целия месец празничното настроение се покачва със създаването на богати украси, печенето на традиционните щолени и коледните базари. Трапезата на 24-ти декември е изобилна с различни месни и постни деликатеси, около които се събира цялото семейство.
Подобно на Германия, коледните празници в Италия продължават почти месец, като началото им се поставя на 8-и декември, а краят – на 6-и януари. Италианските фамилии са многолюдни, а Бъдни вечер и Коледа са чакан момент от всички, за да се съберат около празнична маса. Тя, както и в България, е с нечетен брой ястия, но те са предимно с рибни храни и зеленчуци. След литургията на Коледа традицията изисква отново събирането на фамилията, като вече деликатесите са месни, а кулинарният връх е сервирането на сладкия хляб панетоне.
Поляците са със силно религиозна култура, като коледните празници при тях са свързани с множество църковни служби и голяма тържественост. Трапезата на Бъдни вечер се подготвя с 12 ястия, а централно място заема оплатек – изрисуван с обредни елементи изключително тънък хляб, приличащ на вафла. Той се разчупва от най-възрастния на масата, който подава парченца от него на всички присъстващи и ги благославя.
В Англия най-празничният миг настъпва на 25-и декември. На този ден цялото семейство се събира, а гощавката обикновено включва пуйка и месни пайове. Един от любимите моменти за мнозина са кракерите и тяхното отваряне. Това са малки кутийки, които при дърпане от двата края издават тих пукот, а вътре се крие малка изненада или забавна задача.
Може би в страната на неограничените възможности Коледа е най-пищна и дългоочаквана. Там можете да откриете коледни магазини, които работят дори през лятото! Подготовката за празника започва около 8 седмици по-рано, а улиците, къщите и магазините грейват в невероятни украси. Както в повечето страни, и тук Бъдни вечер е моментът, в който семейството се събира, а преди да си легнат, децата оставят чаша мляко и бисквитки на перваза за Дядо Коледа.
И след като си направихме бърза разходка из света, е време да се завърнем у дома и да си поговорим за:
Някои от българските традиции са дълбоко вкоренени в съзнанието ни, и въпреки динамиката на съвремието, в което живеем, продължават да бъдат почитани. Списъкът може да бъде безкраен, но ще се спрем само на някои от най-познатите, споменати от нас и в началото.
Той присъства в много български ритуали, с които се гонят злите сили. На Бъдни вечер най-възрастният член на семейството прекадява ъглите на дома със запален тамян, за да прогони лошотията и покани добротата.
Неговото присъствие на постната трапеза е неизменно, а при приготвянето му се добавя паричка за късмет. В някои региони в страната ни, първото парче от него се отчупва и оставя за Богородица.
Това е дървото, което на 24-и декември гори през цялата нощ в печката или камината. По силата на горенето му се гадае дали наближаващата нова година ще бъде силна или не толкова.
Вече ви споменахме за тях, но сега ще ви разкажем малко повече. Обикновено те са група от млади ергени, предвождани от по-възрастен, женен мъж. Тяхното гостуване в къщата носи не само здраве и берекет, но се смята също, че те гонят таласъмите и злите духове, които се развихрят в т.нар. мръсни дни от Коледа до Йордановден.
Освен с интересните си традиции, Коледа и дните около нея са впечатляващи и с вкусните гозби, които традиционно присъстват на трапезата.
Както вече казахме, на Бъдни вечер задължително на масата се слагат нечетен брой постни ястия. Сред тях трябва да има задължително такива, които при варене набъбват, за да расте и късметът на дома, сушени плодове за плодородие, чесън и лук за здраве.
И ако вечерта на 24-и се приема за тиха, блага и смирена, то 25-и се превръща в шумно тържество! Обикновено се приготвя пищен коледен обяд, на който се сервират месни ястия като свинско, капама, пуешко и т.н. Често се прави и празнична пита, както и баница с късмети.
Коледните празненства в България започват на 24-и декември и продължават до 26-и декември включително. Те не са непременно само ритуали и трапези. Коледните дни са моментите на сплотеност, радост, прошка и обич. Пожелаваме ви от сърце да бъдат светли и щастливи и във вашия дом.