0894 469 227
Вашата количка е празна !

Всичко за коликите при бебетата – симптоми, облекчаване и лечение

Всичко за коликите при бебетата – симптоми, облекчаване и лечение

Едно от първите изпитания, пред които се изправят родителите още в първите седмици у дома с бебето са коликите. Всички са чували за тях, мнозина са минавали през този бебешки етап от израстването на тяхното дете, но какво всъщност представляват, колко време продължават и как ефективно да се справите с тях – ще ви споделим в следващите редове.

Какво са коликите при бебетата?

„Бебешки колики” е популярен термин, използван за описване на прекомерен плач и нервност при здрави бебета, които се дължат на болезнени коремни спазми. Обикновено това се случва на възраст между 2 седмици и 4 месеца. Точната причина за коликите остава неясна, но се счита, че те са комбинация от фактори като стомашно-чревна незрялост, проблеми с храненето, чувствителност към определени вещества в кърмата или адаптираното мляко, несъвършена нервна система и фактори от заобикалящата среда.

Епизодите на колики често се появяват в късния следобед или вечер и могат да продължат от броени минути до няколко часа.

Защо бебетата имат колики?

Както споменахме, точната причина за коликите при бебетата все още не е напълно изяснена и вероятно е комбинация от фактори. Някои потенциални допринасящи такива включват:

Стомашно-чревна незрялост

Храносмилателната система на новороденото продължава да се развива и след неговото раждане, като може да не функционира толкова ефективно, колкото при по-големите бебета. Тази незрялост е възможно да доведе до затруднения при обработката и изхвърлянето на газовете от обработената храна, причинявайки дискомфорт.

Проблеми с храненето

 Проблеми с кърменето или храненето с шише като неправилно засукване, поглъщане на въздух по време на яденето или прехранване, могат също да допринесат за усилването на коликите.

Чувствителност към вещества в кърмата или адаптираното мляко

Някои бебета може да са чувствителни към определени компоненти в храната като лактоза или протеини, което води до храносмилателен дискомфорт.

Незряла нервна система

След раждането, нервната система на новороденото все още се доразвива и често бебетата изпитват трудности да се самоуспокояват или да регулират отговорите си на стимули, което пък от своя страна води до повишена нервност и плач.

Свръхстимулация или фактори от околната среда

Някои бебета са по-чувствителни към заобикалящата ги среда и фактори като ярка светлина, силни шумове или промени в рутината, като всичко това може да допринесе за поява на колики.

Важно е да се отбележи, че коликите са временно състояние, и когато храносмилателната и нервната система на бебето узреят, симптомите обикновено се подобряват и изчезват напълно.

Какви са най-честите симптоми и признаци на колики при бебетата?

Обикновено най-честите симптоми и признаци на колики при бебетата се характеризират с епизоди на прекомерен и неутешим плач, нерядко съпроводени с присвиване на крачета и ръчички. Всяко дете е различно, но общите симптоми и признаци на колики могат да включват:

Интензивен и неутешим плач за продължителен период от време

Това обикновено се случва в късния следобед или вечер. Плачът може да бъде труден за успокояване и може да изглежда, че новороденото изпитва значителен дискомфорт.

Хващане или напрежение

По време на епизоди с колики, бебетата е възможно да стискат юмруци, да извиват гърба си, да напрягат коремните си мускули или да свиват краката си към корема.

Проблеми със съня и заспиването

Бебетата, страдащи от колики, могат да заспиват трудно, както и да се пробуждат внезапно с плач при поредната колика.

Важно е да се отбележи, че тези симптоми не са валидни само за коликите, а да крият други причини за нервността или плача на бебето като глад, умора, дискомфорт или заболяване.

Няколко съвета как да се опитате да облекчите или излекувате коликите

Няма специфично медицинско лечение за коликите, тъй като точната причина за тях често е неизвестна и състоянието обикновено преминава от само себе си, когато бебето порасне. Има обаче някои стратегии, които родителите могат да опитат, за да облекчат симптомите и да направят бебето по-спокойно. Ето и съветите, които можете да приложите и установите кой от тях действа на вашето бебе най-добре:

Прегръдки и комфорт: Гушкайте мъничето често и продължително,  осигурявайки му комфорт чрез нежно люлеене. Контактът кожа до кожа също може да бъде успокояващ.

Топла вана: Безспорно топлата вана е изключително релаксираща и отпускаща за мъничето.

Нежен масаж: Нежният масаж, особено в коремната зона на бебето, може да помогне за облекчаване на дискомфорта, който изпитва.

Проверете позицията на хранене: Уверете се, че бебето е позиционирано правилно по време на кърмене или хранене с шише, за да сведете до минимум приема на въздух при засукване.

Оригване: Оригвайте бебето си често по време и след хранене, за да освободите задържаните газове.

Намаляване на външните стимули: Създайте спокойна среда чрез затъмняване на светлините, намаляване на шума и минимизиране на стимулите по време на епизоди на колики.

Бял шум: Някои бебета намират белия шум за успокояващ. Опитайте се да използвате машина за бял шум или запис на нежни звуци.

Диетични корекции при кърмещи майки: Ако кърмят, майките е добре да обмислят коригиране на диетата си, като премахнат определени храни, които могат да причинят стомашна чувствителност на бебето.

Избор на адаптирано мляко: Ако използвате адаптирано мляко, консултирайте се с педиатър относно изпробването на различни видове и марки, които може да са по-лесни за смилане от мъничето.

Залъгалка: Предлагането на залъгалка може да помогне за самоуспокояване.

Повиване: Повиването може да осигури усещане за сигурност при някои бебета.

Разходете се: Разходката с бебето в количка понякога може да доведе до промяна на обстановката, разсейване и пълноценен сън.

Капки за облекчаване на газовете: Капките за освобождаване от газове е напълно възможно да помогнат за облекчаване на подуването на корема. Консултирайте се с педиатър преди да използвате каквото и да е лекарствено или помощно средство.

Пробиотични добавки: Някои проучвания показват, че пробиотиците са полезни при справяне със симптомите на колики. Консултирайте се с педиатър преди да дадете каквито и да било добавки на вашето бебе.

Консултирайте се с педиатър

Ако коликите продължават повече от няколко месеца, изключително интензивни са или имате притеснения относно благосъстоянието на вашето бебе – потърсете консултация с педиатър. Той може да оцени здравето на бебето, да изключи всякакви основни медицински проблеми, както и да ви предостави персонализирани съвети.

Не забравяйте, че търпението е от ключово значение и е важно родителите да имат адекватна почивка, както и да потърсят подкрепа от семейството и приятелите си при нужда.

Кога бебетата имат най-често колики?

Въпреки че коликите могат да нарушават спокойствието на бебето по всяко време в денонощието, има два момента в ежедневието, в които те са най-изразени. В следващите редове ще ви разкажем и за тях.

Колики след всяко хранене

Когато вашето бебе приеме по-голямо количество храна, а дори и в нормални дози, смесвайки се със стомашните сокове се получава раздуване на коремчето. Това може да предизвика не само повръщане, но и колики. За да избегнете тези ситуации – контролирайте количеството мляко, което давате на бебето, дори и да е на кърма. Когато използвате бутилка за хранене, предлагайте я така, че да не се получава поглъщане на въздух от детето.

Колики през нощта

Епизодите на колики при бебетата могат да се появят по всяко време на денонощието, но често са по-изразени в късния следобед или вечерта. Тази времева рамка е една от най-напрягащите моменти за не малко родители. Точно през тези часове бебетата с колики могат да проявят повишена нервност, плач и дискомфорт.

Причините коликите да са по-разпространени вечер не са напълно ясни, но някои теории предполагат, че фактори като умора, свръхстимулация или промени в метаболизма на бебето през вечерните часове могат да допринесат за тяхната по-изразена интензивност.

Важно е родителите да са подготвени за епизоди на колики по всяко време, включително през нощта. Ако бебето ви има колики, можете да откриете, че симптомите са по-забележими през късните часове. Стратегии като създаване на спокойна и успокояваща рутина преди лягане, осигуряване на нежно люлеене и минимизиране на стимулацията по време на нощно хранене и полагането на нежни грижи могат да помогнат за справяне с проблемите, свързани с коликите през нощта.

Колко време траят коликите при бебетата?

Коликите обикновено са временно състояние и се подобряват от само себе си с израстването на бебето. Този дискомфорт обичайно се свързва с първите няколко месеца от живота на мъничето и често достига своя пик около неговата 6-седмична възраст. Продължителността на коликите може да варира при различните бебета, но те отзвучават напълно, когато то достигне 3-4-месечна възраст.

Докато коликите могат да бъдат тревожни както за родителите, така и за бебетата, важно е да запомните, че това е временна фаза. Когато храносмилателната и нервната система на новороденото узреят, симптомите на коликите обикновено отшумяват и бебето става много по-спокойно, изпълвайки дните ви с повече радост, отколкото с тревога.

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top