0894 469 227
Вашата количка е празна !

Колко често рита бебето по месеци

Колко често рита бебето по месеци

Първите мигове, в които усещате ритането на бебето, са много специални и емоционални. Едва ли има майка, която може да забрави този мил момент – най-вероятно всяка го очаква с нетърпение още в началото на бременността си. Често обаче тези движения (или така нареченото ритане) могат да се окажат повод за безпокойство или несигурност при някои от жените, особено при тези, за които бременността е първа.

Дали бебето рита твърде често, дали е прекалено рядко или пък твърде силно, кога трябва да започна да усещам движенията му и през кой период от деня са най-интензивни – това са само част от въпросите, които минават през главата на бъдещата майка. И за да ви помогнем да бъдете по-спокойни за тази част от бременността си и да се убедите в това кое е „нормално“, в следващите редове ще откриете синтезирана информация точно по тази тема. Приятно четене!

В кой месец започва да рита бебето?

Сигурно много пъти по време на бременността си сте чували твърдението, че всяка може да бъде различна – е, мили дами, тук то отново е валидно. Няма определен точен момент, в който всички бъдещи майки усещат първите движения на бебето си. Най-обобщено казано, от 14-ата до 26-ата седмица жените за първи път усещат ритането на детето си, като най-често това се случва между 18-ата и 22-рата седмица. Тоест от края на четвъртия месец вече можете психически да започнете да се подготвяте и да очаквате този вълнуващ момент.

Жени, които вече са раждали, е вероятно по-рано да разпознаят движенията на бебето, тъй като знаят какво да очакват като чувство, а и мускулите в коремната област вече следва да са по-отпуснати и да улеснят това усещане. Също така теглото на бъдещите майки може да окаже влияние върху момента, в който ще се усети първото ритане – по-слабите е вероятно да доловят и по-леки движения в по-ранен етап на бременността.

Вероятно е и да не разпознаете първоначално ритането на бебето, ако бременността ви е първа. Някои от бъдещите майки объркват тези движения с газове или спазми в храносмилателната система. Други фактори, от които може този момент да „подрани“ или да се „забави“, са:

 • Разположение на плацентата – Ако тя е обърната напред, затруднява усещането на движенията.
 • Разположение на бебето – Ако ръцете и краката му са в позиция към коремната стена на майката, тогава е вероятно движенията да се усетят и в по-ранен етап.
 • Количество на амниотичната течност – При по-високи нива на околоплодните води движенията са по-слаби и съответно по-трудно доловими.

Нормално ли е бебето да рита много и постоянно

Няма точно определен брой движения, които са определени като норма и над които да се притеснявате, че бебето ви рита твърде много или постоянно. Обикновено през втория триместър от бременността за първи път усещате леки раздвижвания и е вероятно да разпознавате такива почти всеки ден. През последния триместър пък тяхната честота се увеличава все повече.

Многото или постоянните движения на вашето бебе не е задължително да бъдат възприемани като някакъв лош знак и няма доказателства, че могат да бъдат определени като признаци за притеснение. Ако забележите необичайно много ритане от детето ви и това поражда у вас чувство на тревожност, консултирайте се с вашия проследяващ бременността гинеколог, за да бъдете по-спокойни.

Съществуват и няколко начина, по които можете да успокоите движенията на бебето, когато усетите, че те стават твърде интензивни:

 • Движението на майката успокоява бебето – Излезте на разходка, направете дневната си йога тренировка или просто отидете до магазина. Тези движения могат да релаксират бебето и да го приспят.
 • Танци и музика – Танцуването в умерено темпо напомня на леко люлеене, което е успокояващо за детето. Слушането на приятна музика също може да повлияе благоприятно на учестеното ритане.
 • Говорете на бебето – От около 25-26-ата седмица на бременността бебето може да възприема звуци, които идват от външния за него свят. Чуването на гласовете на майката или бащата му въздейства успокояващо и може да намали концентрацията на движенията.

Колко често рита бебето  по месеци

 • 4-ти месец – Вероятността да усетите движенията на детето през този месец не е много голяма, но ако сте от жените, които вече са раждали, това е възможно да се случи. Ритането в този месец със сигурност обаче не може да се определи като ежедневно, а по-скоро като епизодична проява.
 • 5-и месец – Възможно е да сте от бъдещите майки, които усещат ритането на детето си за първи път през този месец. Важно е да знаете, че през този етап от бременността плодът се мести почти постоянно, но вие не разпознавате всички раздвижвания, тъй като те не са достатъчно силни. За много от бебетата най-активният период пък е нощта, така че е напълно вероятно и да проспивате голяма част от ритането. Много майки в този стадий на бременността споделят, че се случва да не долавят движенията на бебето от 1 до 4 последователни дни.
 • 6-и месец – Важна подробност е, че активността на бебето често зависи и от вашата. В дните, в които сте по-активна, е по-вероятно да не усещате ритането на детето си. Подобно на новородените бебета, то също се унася и приспива от вашето движение, което наподобява люлеене.
 • 7-и месец – От 24-тата седмица до 28-ата седмица бебета вече навлизат в най-активния си период. Движенията им са ежедневни и наподобяват аеробика – салта, ритане, но те често са непостоянни и обикновено са кратки и заетата майка невинаги ги усеща.
 • 8-и месец – В осмия месец движенията на бебето стават по-организирани и последователни, като ясно ще можете да определяте кога са активните периоди и тези на почивка за бебето. В този етап то вече невинаги успява да се намести удобно, а движенията му могат да причинят и по-голямо неудобство за бременната.
 • 9-и месец – Мястото за движение на детето ви вече е значително отесняло и то може само да се извива и завърта. Някои от бебетата се движат по-малко, а други стават по-енергични, когато се подготвят да се появят на бял свят. Важно е да бъдете спокойна и при чувство на притеснение за липса на активност или твърде висока такава, винаги да се консултирате с вашия лекар.

 

Наслаждавайте се на бебешките движения, които ще усещате или вече са част от дните ви. Колкото и невероятно да звучи, напълно е възможно да ви липсват в един бъдещ момент.

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top