0894 469 227
Вашата количка е празна !

Какви лекарства да вземем в аптечката за деца на море?

Какви лекарства да вземем в аптечката за деца на море?

Без значение дали отивате на море в голям курорт или дори град, където аптеки ще има под път и над път, добре е предварително да сте запасени с минимален брой и капацитет от медикаменти за бърза реакция. Защото, когато детето получи стомашно неразположение или вдигне висока температура, и 10-те минути, през които ще търсите най-близката аптека (прибавете още 10 поради вашата паника на загрижен родител), всяка минута е ценна. Едновременно с това, всяка жена ще потвърди, че мъжът с настинка понякога прилича на умиращ човек след природен катаклизъм. С други думи, в семейната аптечка за предстоящото море трябва да включите не само лекарства от първа необходимост за децата, но и за вас, възрастните.

Предварителни съвети за аптечката с деца на море

Да започнем с няколко основни насоки и препоръки, към които да се придържате. Добре е да стартирате подготовката на багажа именно с тях. Ето за какво точно говорим:

 • Ако ще пътувате с малко дете или бебе на море за първи път, добре е предварително да се посъветвате и с лекуващия си педиатър. Твърде вероятно е да изпуснете нещо важно. Освен това, все още нямате достатъчно опит в почивките с деца, така че е редно да изслушате и съветите на специалисти. А вашият педиатър знае най-добре от какво точно би имало нужда конкретно вашето дете.
 • Ако в семейството има хора с хронични заболявания или на поддържаща терапия с медикаменти, започнете с продуктите за тези членове. Направете списък и не тръгвайте с нагласата „Ще взема хапчета за първите два дни, после ще си купя“. Не винаги ще можете да намерите специализирани лекарства – особено такива, отпускани със специална рецепта – в по-малките курортни аптечни мрежи.
 • Всички сме чували, че е добре децата да приемат пробиотик по време на почивка, особено морската. Той се налага поради риск от евентуални стомашни неразположения заради смяна на климата, поглъщане на вода от басейн или море, консумация на нетрадиционна за семейното ви домашно меню храна. Между другото, немалко са и случаите, в които и възрастните имат нужда от подобна подкрепа за стомашно-чревния тракт. Това, което обаче не всеки знае, е, че приемът на пробиотик следва да започне не от първия ден на ваканцията, а поне седмица предварително. Нещо повече – лекарите съветват да го продължите и известно време, след като се приберете у дома.
 • При събиране на аптечка за ваканцията с деца, внимателно проверявайте срока на годност на всеки медикамент, който ще вземете със себе си. Това важи не само за лекарствата за вътрешен прием, но и различни продукти за външно приложение – кремове, гелове, а дори и слънцезащитни продукти. Имайте предвид, че една година след отваряне на последните, те започват да работят с намалено действие, тоест рискът от слънчево изгаряне и алергия се покачва.
 • Ако можете да си го позволите, удачно е да вземете и инхалатор. Този уред е идеален за стопиране на първи признаци на настинка и до болка познатите ви „детски градински сополи“. Разбира се, в този случай е удачно да използвате само промивки и инхалации с обикновен разтвор с морска вода (не от морето, а аптечен продукт тип спрей за целта). Не използвайте лекарствени продукти в инхалациите на децата си без предварителна консултация с лекар.
 • Не ви съветваме да вземате антибиотик „за всеки случай“. Антибиотиците се изписват единствено и само от медицинско лице. Нещо повече – дори в случай на тежко разболяване, антибиотик е редно да се изпише след назначени изследвания, снимка и така нататък. С други думи, понятие „антибиотик за всеки случай“  не съществува. Всеки антибиотик, дори широкоспектърният, е създаден да се бори с определена бактерия, тоест той няма как да важи за всякакъв случай на кашлица, висока температура, бронхит, ангина, пневмония и т.н.
 • Повече от препоръчително е да разполагате с медицинска застраховка, която можете да използвате в рамките на цяла България или Европейска здравна карта, в случай че вашата ваканция с деца е предвидена за друга страна. Тези неща ще ви спестят много проблеми и ще ви гарантират навременен и специализиран преглед при специалист, а от там и достатъчно адекватно лечение.
 • Внимание: поставете събраната аптечка за цялото семейство на едно място. Макар да смятате, че децата са по-уязвими от възрастните, не може да сте сигурни дали няма мъжът ви да получи силно главоболие по време на път. В тази връзка аптечката трябва да е на една ръка разстояние от вас в колата или поне на близко място за изваждане и откриване в багажника.

Необходими лекарства за деца на море

Децата са най-важни и е логично да започнем със събирането на продукти за аптечката за ваканция именно за тях. Подготвили сме ви един примерен списък за целта, като е важно за вас да вземете под внимание също и индивидуалния здравословен статус на детето ви.

Против повръщане

Повръщането е един от най-честите симптоми на чревните вируси, засягащи децата през лятото. За съжаление обаче все по-често се регистрират и случаите на деца, които просто имат непоносимост към продължително пътуване, особено с наличие на множество завои. Родителите често изпадат в паника от повръщането на децата, когато тръгнат на път, мислейки, че са болни. Повръщането по време на път се различава от повръщането при вирусна инфекция най-вече с това, че при спиране състоянието се нормализира, а и не е съпроводено с никакви други неразположения и симптоми. При повръщане по време на път добра идея са близалките срещу повръщане. От друга страна, за повръщане в следствие на хранително натравяне или вирус, на първо време се препоръчва сироп натриев цитрат. Много майки прибягват и до хомеопатични препарати от типа на Вомитусхил. Не се препоръчва използването на Деган, който е подходящ единствено и само за възрастни. След обилно повръщане при деца, добре е те да приемат и рехидратиращи препарати, които се предлагат под формата на разтворими хапчета. С тези препарати се цели възстановяване на електролитния баланс в тялото и най-вече избягване на риск от дехидратиране. За съжаление, натриевият цитрат не винаги помага, защото е сравнително лек препарат. За по-тежки случаи е добре да имате и свещички срещу повръщане.

Против разстройство

Ако повръщането е придружено с разстройство, свещичките не са удачен вариант. При разстройство най-често се препоръчва комбиниран подход: медикамент за справяне с проблема и минаване на диета със сухи продукти, варени моркови и/или ориз, печени картофи. При разстройство се препоръчват специализирани пробиотици за диария. Добър вариант е Ентерол, като производителят има и варианти за деца и дори за бебета. Прахчета като Хидрасек също са много добър вариант за диария, защото те разполагат освен със запичащ ефект и с рехидратиращ такъв. Без значение дали има и повръщане, при диария е нужно да се пие достатъчно количество вода, за да не се обезводни детето, както и да се държи на прохладно място.

Алергии

Ако детето ви има каквито и да е вече установени алергии, избягвайте алергените, но и бъдете нащрек – това е дете и за една секунда можете да го изпуснете от поглед, а от там и да стане белята. Ето защо противоалергични средства задължително трябва да носите със себе си. В случай че има установени алергии, родителите могат да се консултират с педиатрите за конкретна доза противоалергичен препарат за инжектиране. Аериус и Кларитин са стандартни противоалергични средства за вътрешен прием. При алергична реакция, включително и от нахапване от насекоми, можете да мажете засегнатите места с Фенистил. Последният има и вариант с капки, които биха могли да се приемат съвместно с продукта за външно ползване при по-тежки случаи. Моля, имайте на предвид, че ситният обрив по тялото в следствие на слънчева алергия и претопляне не се повлиява от никакви продукти и мазила. Той отшумява от само себе си. Дръжте детето на хладно и третирайте мястото само с хладка вода, без да ползвате лосиони и кремове след къпане.

Антипиретично средство

Това е другото име на познатите ви медикаменти Панадол, Нурофен, Хексалгин. Всички те са температуропонижаващи. Педиатрите съветват да не ги използвате при температура под 38.2 градуса по Целзий. Ако детето продължава да поддържа температура по-висока от тази в рамките на три дени без подобрение, задължително се свържете с медицинско лице.

Спрей срещу запушване на носа

Освен инхалациите и промивките на носа, за хрема можете да ползвате и детски продукти за запушен нос. Най-популярните капки без наличие на ксилометазолин (тоест по-леките) са Виброцил. За по-упорита хрема ви препоръчваме Отривин и Назик кидс.

Лосион против слънце

Лосион против слънце е нужен не само за морската почивка, но и за ваканцията на планина. Между другото, на открито в планината дори има още по-голям риск от слънчеви изгаряния. В тази връзка, за децата избирайте единствено и само продукти, разработени конкретно за най-малките. Не се препоръчват продукти с фактор под 30, като най-добре е да заложите на фактор 50. В търговската мрежа вече има и специализирани продукти с фактор 100, но те се препоръчват за хора с доказана слънчева алергия и сериозни кожни проблеми. За децата с атопичен дерматит има добри слънцезащитни продукти, които да ги предпазят от евентуално изостряне на проблема в следствие на слънцето и потенето. А-дерма е сред най-добрите марки в това направление.

Витамин Ц ампули

За всички почиващи в Гърция – имайте на предвид, че такива там няма да намерите. За останалите – имайте една кутия или сироп с течен витамин С под ръка, защото той е най-добрият и безвреден антиоксидант и имуностимулатор, подходящ за всякакви неразположения. Между другото, можете да заложите и на комбинирани витамини, като през лятото витамин Д не е необходим.

Сироп за кашлица

Спорни са мнения за използването му при първи признаци на настинка или грип. Някои педиатри отричат прекомерното му използване, докато други го изписват, за да избегнат усложнения и преминаване към по-тежки лекарства, включително и антибиотик. Нашият съвет е, ако използвате по принцип такива продукти, да вземете в аптечката си стандартната марка, която ползвате. Най-добре е препаратът да е подходящ и за мокра, и за влажна кашлица. Добри варинати са Гринтус, Ен Ти Тус, Стодал, но винаги имайте на предвид и възрастта на детето.

Други

Завършваме с няколко допълнителни продукта, които да включите в своята аптечка за деца за ваканцията. Задължително е да имате комплект за първа помощ при нараняване, изгаряне или изобщо каквато и да е рана – бинт, марля, промиващо средство (йод, спирт, риванол), лепенки, включително и за мазоли (децата често са с наранени крака от триенето на обувките, обути на босо и мокро, покрито с пясък стъпало). Също така, задължително вземете и продукти за защита срещу насекоми (комари, кърлежи, оси и други). Аутан не е подходящ за най-малките, но за възрастните е най-доброто и силно средство на пазара. За децата и бебетата препоръчваме био лосиони и гривни с лавандула, Бочко и Брос. Последно, но не по важност, вземете си термометър, уред за промиване на носа (аспиратор), крем за след слънце и успокояващ с пантенол.

Допълнителни лекарства за мама и тате

Не се чувствайте презастраховани само с пълна с детски медикаменти аптечка. За да са добре децата, и родителите им трябва да са добре. Затова не подценявайте и списъка по-долу с продукти, които са нужни за здравето и посрещането на неразположения при възрастните. Не всеки медикамент за деца ще ви подейства, затова е редно да имате следното и за мама и тате:

 • Лекарства при главоболие и температура – Панадол няма да помогне на таткото, но парацетамол е достатъчно универсално средство да стопира и началната настинка.
 • Комбинирани витамини за възрастни или само витамин С
 • Женски хигиенни продукти – тампони и превръзки за мама, защото и такива изненади се случват неочаквано
 • Пробиотик и Смекта при разстройство за възрастни
 • Деган за повръщане на ампула
 • При тежко изгаряне, добре е да имате Дефламол за мазане
 • Капки за уши – повечето могат да се ползват и от деца, така че вземете такъв тип

Завършваме списъка с най-важното за крепко здраве: усмивки и любов! Приятна ваканция!

Пазарувай топ детски премиум марки

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top