0894 469 227
Вашата количка е празна !

Как и кога да махнем памперса?

Как и кога да махнем памперса?

Решили сте, че момента за махане на памперса е настъпил? Това обикновено се случва между 18 и 24 месечна възраст на детето. При някои дечица приучването на гърне отнема кратко време, а при други се налага да проявите по-голямо търпение. То е важно условие, за да се случат нещата, тъй като тaзи голяма промяна в живота на мъниците не винаги се случва от първия опит.

Махане на памперс при момиче

Обикновено махането на памперса при момичетата е по-лесно, отколкото при момченцата. Ако се питате кога да махнете памперса, то има няколко основни сигнала, за които трябва да следите в развитието на своето дете. За начало, то трябва да може да седи седнало стабилно в удобна поза повече от няколко минути. Не забравяйте, че когато детето се приучва в ползването на гърне, то трябва да прекарва доста време в една позиция. Друг сигнал е, наличието на сух памперс в продължение на 1-2 часа. Това показва, че физиологията на вашата принцеса се развива и тя е готова за следващ етап.

Махането на памперса изисква определена подготовка. За да провокирате интерес към това, може заедно с детето да изберете и прочетете книжки на тази тематика, които да събудят желание за ползване на гърне. Разходете се и изберете детска тоалетна заедно, като я украсите с различни стикери на любими герои. Идея е, и да започнете със слагане на любими играчки на гърнето на детето, като пример, че те също са пораснали и са махнали памперса.

Препоръчително е като част от подготовката да изберете дрешки, които се свалят и обличат лесно. Все пак не искаме детето да се отчайва или изпитва затруднения при събличане, което да доведе до неуспех и съответно – разочарование.

Махане на памперс при момче

При момчетата  махането на памперса е възможно да отнеме малко повече време. Това, което може да направите е да вървите с тяхното темпо – детето ви ще се научи да контролира изхождането, когато физически е готово за това. Може да се случи, както на 18 месеца, така и на 24. А какво да правим при дете на 4 години с памперс? За начало – не се притеснявайте! Махането на памперса може да отнеме до 5 години, без това да е причина за притеснение.

При момчетата може да използвате освен любими книжки, свързани с темата, любими играчки, ползващи гърнето, но и примера, който дава татко. Всяко момче мечтае да прилича на своя силен баща, затова включете и него в мисията „Махане на памперс”. Може да използвате и различни стимули, като малки наградки при свършена работа в детската тоалетна или да лепите стикери на специално табло. Това със сигурност  ще стимулира детето да се справи по-бързо с промяната.

Има ли разлика при махането на памперса през зимата и лятото?

Много родители се питат дали има реална разлика при махането на памперса през зимата и лятото. Всъщност, опитите могат да започнат още през зимата, но е препоръчително да махнете памперса през лятото, тъй като тогава детето носи по-леки и лесни за събличане и обличане дрехи. Заредете се с търпение и се подгответе, че ще има случаи на неуспех.

Разбира се, махането на памперса през зимата също има своите предимства – изкарвате повече време у дома и в случай на неуспех преобличането ще бъде по-удобно. Допълнително, детето няма да изпита голямо притеснение ако се напишка навън, залисано в игра или около приятели.

Има стотици трикове и спомагателни средства, с които може да улесните премахването на памперса. Важно е да не сте нетърпеливи и да не насилвате децата, тъй като това само може да ги демотивира и натъжи. Използването на тоалетна е незаменимо умение, което прави малчугана по-независим и уверен в себе си. Не забравяйте – махането на памперса е процес, в който най-вероятно ще има неуспехи и пропуски, но не трябва да се отказвате, тъй като резултатът със сигурност няма да се забави.

Кога да махнем памперса?

Всяко дете е отделна Вселена и е хубаво да се подхожда индивидуално. Сравнението, в невръстна възраст, с околните деца не е добър съветник. Вашето дете само ще покаже, че е пораснало достатъчно, за да се сбогува с памперса. Индикации, че момента наближава е, когато мъничето започне да общува с вас вербално, както и моментите, в които забелязвате, че памперса при рутинната му смяна е все по-често сух, отколкото мокър. Тръгването на ясла или градина също са достатъчно мотивиращи моменти, за да предприемете крачките за ползване на гърне.

Как да отучим детето от памперса?

Както казахме, махането на памперса е индивидуален процес. При някои деца нещата се случват бързо и лесно, а при други – отнема месеци. Дори да не се получи от раз, не се отказвайте. Опитайте отново след няколко седмици или месец. Нещата, които биха ви помогнали в начинанието са много и зависят от темперамента на детето. Ако то е по-игриво и трудно се задържа на едно място, опитайте с няколко нови играчки да го задържите повече на гърнето, особено сутрин след ставане. Ако вашето мъниче е по-спокойна натура включете занимателни книжки, които да разглеждате заедно. Разговорите по темата също са важни. Децата са малки, но със сигурност разбират голяма част от нещата, които им говорим. Може да тренирате и сядане на гърне с памперс, разхождане по гащички, или пък да оставите детето да ходи самичко в тоалетната, за да свиква с промяната.

Какво да правим при дете на 2 години с памперс?

Ако сте решили да премахнете памперса по-рано и се чудите какво да правите при дете на 2 година с памперс, то трябва да знаете следното – няма подходящо време да започнете. Следете промените в малчугана, които споменахме, и не насилвайте ситуацията. Момченцата реагират много добре на емоционална реакция от страна на родителя – винаги окуражавайте мъника и го поощрявайте, след като се е справил с контрола над физиологичните нужди. Не се карайте и не повишавайте тон в случай на неуспех, тъй като това само и единствено ще накара детето да бъде несигурно в себе си.

Какво да правим при дете на 3 години с памперс?

А какво да правим при дете на 3 години с памперс? Това може би е най-често срещаната възраст, в която момченцата и момиченцата махат памперса. В повечето случаи родителите премахват първо дневният памперс, а когато детето се събужда няколко сутрини подред сухо – и нощния.

Какво да правим при дете на 4 години с памперс?

Оценете ситуацията трезво. Сигурни сме, че сте опитали много подходи, но явно те на са дали желаният резултат. Разговорите с вашето дете в тези моменти са най-важните. За него е важно да разбере, че вече е голямо и без памперс ще му бъде много по-добре. Свободата да ползва тоалетна ще му дава повече време за любими занимания, вместо мама да го гони за смяна. Добър пример в този случай би било и споменаването на неговите приятелчета, които отдавна са се сбогували с памперса. Избирането заедно с детето на бельо с любими герои също би наклонило везните в полза на отказването от пелена. А защо не се опитате да разберете причината вашето дете не иска да ползва тоалетна? Разговор, проведен под формата на игра би ви насочил към правилните стратегии за промяна в ситуацията.

Няколко пъти ви споменахме думата търпение. Тя е ключова в процеса по махане на памперс и приучаването в ползване на гърне. Децата са силно сенситивни и ако усещат вашата припряност, дали от притеснение или инат, няма да се справят бързо с предизвикателството. Понякога махането на памперс става от раз, понякога отнема време. Водете се по детето. Ако няколко пъти направите опит да носи само бельо, но то не е готово за това, прекратете. Опитайте отново след 1-2 седмици. С всеки път малчугана ще е все по-подготвен за промяната, докато достигне момента, в който сам ще назовава своята физиологична нужда. По този начин вашето любимо бебе пораства в дете. Желаем ви успех!

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top