0894 469 227
Вашата количка е празна !

Как лесно да изберем най-доброто детско колело или тротинетка

Как лесно да изберем най-доброто детско колело или тротинетка

Предстоят ни летни емоции и приключения. Ако детето ви проявява интерес към всички триколки, тротинетки и колела, които вижда около себе си, то със сигурност е настъпил  момента, в който трябва да обмислите покупка.

Избирайки правилната тротинетка или колело, имайте предвид, че трябва да отговарят  на ръста и килограмите на детето. Не много удачен избор е да се закупи по-голям размер от необходимия, с идеята за по-дълго ползване. Неподходящият габарит може да затрудни детето и да увеличи риска от падане при каране. Би било добре да се съобрази също, дали избрания от вас модел е достатъчно здрав, ще има ли нужда често от ремонт и търсене на резервни части, дали да бъде с изчистен вид или да има екстри, като светеща рамка, например.

В следващите редове ще се опитаме да ви дадем правилната информация – какви са удачните възрастови варианти и с какво трябва да се съобразите, избирайки тротинетка или колело за вашето дете.

Подходящи колела и тротинетки за деца на 2г. възраст

Все още с не напълно развити умения за баланс и координация, децата ще са радостни да получат интересна четириколка. Удачен избор би бил Skip Hop 4 в 1 интерактивен модел, който се трансформира, както в играчка, която мъниците могат да бутат, така и в колело или микро тротинетка.

Друго интересно предложение са тротинетките Scoot and Ride Highwaykick. С патентована предпазна система против преобръщане напред и с широките си удобни седалки, ще осигурят комфорт на малчуганите при дълга разходка. Когато се изморят от каране, може да се возят или да бутат с крачета, ползвайки ги като баланс колела без педали.

Подходящи колела и тротинетки за деца на 3г. възраст

На тази възраст, едни от най-удачните варианти за каране от мъниците са триколки и колела за баланс.  Удобен вариант би бил Kikkaboo Lino Blue триколка, която е с ергономична седалка за удобство, подходяща големина гуми, както и, разбира се, звук и светлини, които сме убедени, че ще забавляват всяко хлапе.

Тротинетките, подходящи за 3 г. деца, все още е препоръчително да бъдат с 3 колелета, като те могат да са разположени в 2 конфигурации – 2 колелета отзад, 1 отпред или 2 отпред, 1 отзад. Удачен избор са т.нар микро тротинетки, които се отличават с лека конструкция и са удобни за носене и пренасяне.

Подходящи колела и тротинетки за деца на 4г. възраст

При избор на колело за тази възраст най-важните фактори са размера на външните гуми, маневреността на кормилото, както и възможността седалката да се регулира.

При избора на тротинетка е добре да се водите от способностите на вашето мъниче. Ако ви показва, че е развило чувства на стабилни баланс и координация, то може да се насочите към тротинетка с 2 колелета. Дали ще изберете нея или все още ще наблегнете на по-безопасният вариант – с 3, зависи изцяло от вашата родителска преценка и възможностите на малчугана.

Подходящи колела и тротинетки за деца на 5г. възраст

На тази възраст колелото трябва да е удобно. Всяко дете би се зарадвало на тренди модел като Kikkaboo Makani, например. 14” цоловите му гуми са абсолютно подходящи за възрастовата група, заедно със стоманената рамка , удобна ергономична седалка и допълнителни балансиращи колела. Diablo Blue със своите кошница и звънец ще е гордост за всяко момче, а за момичетата, моделът Green Aurora с вятърни ленти на кормилото ще е истинска радост.

Ако малчугана ви е любител на тротинетките, то изберете маневрен мини модел, който е с по-широка платформа.

Подходящи колела и тротинетки за деца на 6г. възраст

При 6 годишните, водещи избора на колело са големината на гумите, които трябва да са с диаметър 16”, отговарящи на ръст до 120 см. Вече може да избирате между варианти, които да са само с външни гуми или модели и с вътрешни гуми, които ще гарантират още по-добро усещане при каране.

Ако на тази възраст вашето дете предпочита тротинетка, то вече най-вероятно е мини професионалист. И в този случай, когато избирате тротинетка, обръщайте внимание на големината на гумите (колкото по-големи са те, толкова по-бързо ще се движи), както и на височината на кормилото, която за ръст на детето 110-120 см. трябва да е до 55 см.

Подходящи колела и тротинетки за деца на 7г. възраст

Детските колелета, подходящи за тази възраст могат да с 16” или 18” цолови гуми. Най-важното е да са практични и удобни, затова избирайте заедно с детето. Въпреки, че то расте и става все по-добро в карането, не пропускайте да го снабдите с каска и наколенки.

Ако купувате нова тротинетка, съобразете отново височината на малчугана, както и вида на  платформата. Тези фактори са важни, като преценката ви е добре да се основава на това къде най-често ще кара вашето дете.

Подходящи колела и тротинетки за деца на 8г. възраст

Колелата, подходящи за деца с ръст 120-130 см. са с 20” цолови гуми. Ако избирате велосипед със скорости, то изберете такъв, който да няма повече от 6-7, за да може детето да свикне по-лесно.

Ако малчугана ви попада в категорията на до 130 см. височина и ви се налага да купувате нова тротинетка, то ви препоръчваме височината на кормилото да е до 60 см., а избора от какво да е изработена е голям – стомана, алуминий или въглеродна сплав.

Подходящи колела и тротинетки за деца на 9г. възраст

Ако детето ви обича карането на колело, то условията за избор на ново са две – конструкцията на велосипеда и големината на външните гумите.

В тази възраст децата обичат да изпробват своите акробатични способности. Харесващи да се засилват или скачат от специално пригодени рампи, тротинетката е верен техен съюзник. Kikkaboo Makani тротинетка Argus Geometrics би била идеален фаворит с леката си алуминиева конструкция, противоплъзгаща се основа, сгъваемост и 3 възможни позиции на кормилото.

Подходящи колела и тротинетки за деца на 10г. възраст

Според уменията в карането на колело, освен големината на гумите, имайте предвид и това дали търсите модел, тип градски велосипед или хибриден модел.

Тротинетките, подходящи за тази възраст трябва да са с по-голяма товароносимост – до 50-60 кг., като също от значение са и вида на спирачките – челюстни или крачни.

Подходящи колела и тротинетки за деца на 11г. възраст

Водещото при избора на велосипед трябва да е материала, от който е изработен – стомана или алуминий. По-удачен е варианта от алуминий, тъй като се отличава с лекотата си.

Изборът на тротинетка също е хубаво да бъде съобразен от какъв материал е изработена, като тук, е по-добре тя да бъде от стомана, тъй като този метал се характеризира с по-голяма здравина.

Подходящи колела и тротинетки за деца на 12г. възраст

Подходящите за тази възраст велосипеди са с 20” – 24” цолови гуми, отговарящи на ръст до 145 см. Ако колелото се кара предимно в градски условия – изберете модел с по-тънки гуми, но ако релефа ще е по-неравен, то по-добре се насочете към т.нар. планински велосипед.

Избирайки  тротинетка, ви препоръчваме да потърсите модел с лека и издръжлива конструкция, широко кормило и висококачествено окачване.

Подходящи колела и тротинетки за деца на 13г. възраст

Колелото, което ще избирате, вече попада в категория за възрастни, което ви дава необятно голям избор от модели и видове. В същото време, вашето пораснало дете, вече може би отправя поглед към електрическите тротинетки. Те са удобни за придвижване, но все пак съобразете, че закона позволява те, както и електрически велосипеди, да могат да бъдат карани от лица над 14г. възраст.

 

Независимо дали избирате тротинетка или колело, ви препоръчваме да се водите от следните важни фактори:

 • Височина и тегло на детето – не купувайте по-голям размер;
 • Предпазните мерки – задължително каска, като например Scoot and Ride модел, лакътници, наколенки;
 • Желанията на детето – избирайте заедно. Дори в най-невръстна възраст, децата имат собствени предпочитания;
 • Забавлявайте се – използвайте всеки топъл ден, за да сте навън и да се радвате на щастливи емоции.

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top