0894 469 227
Вашата количка е празна !

Определяне пола на бебето

Определяне пола на бебето

Вълнуващият момент, в който пола на бебето става ясен е очаквания миг от всички бъдещи родители още щом видят двете заветни чертички на теста за бременност. А с какви похвати можем да го узнаем, ние от Crazy Kids,  днес ще ви споделим накратко.

От какво зависи полът на бебето?

Казват, че полът на бебето зависи от вида сперматозоид, опложащ яйцеклетката. И това до голяма степен е вярно. Майката винаги е носител на Х ген, докато в еякулата на партньора ѝ почти по равно са разпределни сперматозоиди, носещи Х и У хромозоми. Ако яйцеклетката бъде оплодена с представител на Х вид, то резулатата след 9 месеца ще е момиче. Ако обаче пръв до целта достигне У представител, то бъдещите родители трябва да са подготвени и да очакват момченце.

Тук има една интересна биологична теория, определяща кой сперматозоид има по-големи шансове. Съществуват редица проучвания, които твърдят че влагалищната среда и нейната киселинност имат също определящо процеса значение. Ако тя е по-киселинна, под влияние на естрогена, който се отделя в женския организъм, шансът да бъде заченато момиченце скача неимоверно. Ако преобладава алкалността обаче, вероятността клони към момченце. Дали е вярно, можем само да гадаем, но щом медицината го твърди – ще се доверим и споделим.

Има ли разлика между бременност с момче и момиче?

Много майки твърдят, че са узнали пола на детето си много преди да им е казан от лекар, доверявайки се на своя майчин инстинкт. Истината е, че дали под влияние на хормоните или други фактори, има и немалко подсказващи моменти, които могат да ви насочат дали трябва да се подготвяте за момче или момиче.

Кое избирате – солено или сладко?

От векове се смята, че бъдещата майка, която непреодолимо я влекат сладките неща я очаква момиченце. Тази пък, която изпитва огромен глад за солено и пикантно – нека се приготви за момченце.

Имате ли гадене?

Според някои, майките на момичета често пъти са измъчвани от повръщане и гадене, понякога и до края на бременността си, докато бъдещите мами на момчета – имат щастливи 9 месеца без тези оплаквания.

Накъде сочи коремчето?

Вярва се, че ако корема на бъдещата майка сочи нагоре се очаква раждането на момиче, а ако е  надолу – момче.

Как ставате сутрин?

Има поверие, че ако сутрин бременната, ставайки от леглото,  стъпва първо на десния си крак, то трябва да очаква момче. А ако стъпва на левия си крак – момиче.

Появява ли ви се акне?

Казват, че ако майката се разхубави по време на бременността, то щастието, което я очаква е малък юнак. Ако обаче през тези месеци по кожата ѝ се появят акне, петна и други кожни раздразнения, то очакванията трябва да са за момиче.

Как бие сърцето?

Друго поверие твърде, че по ритъма на сърцето също може да се разгадае пола на детенцето. Ако сърдечната честота е по-силна от 140 удара в минута, то бебенцето ще е момче. Ако ударите са по-забавени – ще е момиченце.

В коя гестационна седмица се определя полът на бебето?

Имаме щастието да живеем в съвремие, в което пола на бебето може да бъде узнат изключително рано при желание от страна на бъдещите родители.

Единият вариант е с генетичен пренатален тест. С негова помощ полът на бебето може да бъде потвърден успешно още в 9-10 г.с. от бременността. Друга възможност за разбиране каква рожба да  очаквате  е при първата фетална морфология, ако специалиста е добър. Това е много вероятно да се случи в периода на 11-13 г. с. от бременността.  Ехографски, дали да сте готови за момченце или момиченце, със сигурност може да се предположи след 20 г.с.

Може ли да се обърка полът на бебето?

Въпреки напредналите похвати за проследяване и скрининг на бременността, в медицината не винаги 2+2 прави 4. Но от друга страна, колкото повече методи за диагностика се приложат, толкова повече риска от грешка в определяне пола на бебето намалява.

Как да разберем какъв ще е полът на бебето?

Както вече споменахме, интуицията на майката понякога е най-точна и вярна дори и от най-прецизният медицински тест. Полът може да разберем с интересни методи, които се предават като легенди, от поколение на поколение или, пък да заложим на ранна диагностика със съвременни похвати като пренатален тест и фетална морфология, например.

Видове тестове за определяне пола на бебето

Домашен тест

За съжаление, все още няма доказан домашен тест, който да дава 100% надеждни резултати. Но има трикове, с които назад в годините, в домашни условия са предполагали и узнавали пола на детето. Като например, поръсване по главата със сол, след което по начина на почесване на майката се определяло дали ще се радва на момче или момиче. С махало, сода бикарбонат, по това как се променя носа на бъдещата родилка или по състоянието на косата ѝ са също от сферата на поверия, на които и до днес мнозина залагат.

Кръвен тест

С ранните пренатални кръвни тестове, които съществуват, освен пола, който може да бъде узнат изключително рано (буквално в първите дни на бременността), успешно се установява и евентуално наличие или липса на бъдещи проблеми с плода.

С биохимичен скрининг тест, също мога да се разберат много неща за бъдещото бебе, но в последните години, този тип тестуване, има все по-малко фенове, поради чисто статистическите  си методи на изследване, които често дават отклонение и пораждат ненужни тревоги.

Други

Освен ранен скрининг с пренатален тест, информация за развитието и пола на плода дават феталните прегледи, както и ултразвуковите изследвания. Ако първата фетална морфология около 12 г.с.  не покаже с точност, то при втората, която е около 18 г.с. от бременността със сигурност ще научите пола на вашето чакано бебе.

Амниоцентезата също е похват, добре познат в акушерството и гинекологията, за установяване на пола и статуса на детето, но поради своята мини инвазивност и не малки рискове, не се препоръчва при нормално протичаща бременност.

Съществуват и редица калкулатори за бременност, на базата на които може да се разбере пола на бебето. Някои от тях са базирани на месеца на зачеване, други на възрастта на родителите.

Очакването на бъдеща рожба е един от най-вълнуващите мигове. А най-интересното и сигурно е, че каквото и детенце  да ви се роди – момче или момиче, вие със сигурност ще го обичате с цялото си сърце.

 

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top