0894 469 227
Вашата количка е празна !

Кога и как е най-добре да се отбие бебето от кърмене

Кога и как е най-добре да се отбие бебето от кърмене

Един от най-ценните моменти в развитието на детето е периода на неговото кърмене. Усещането за свързаност, споделена топлота и единство между майка и бебе, са толкова силни, че се запечатват в съзнанието за цял живот. Понякога, краят на този етап е съпроводен с известна тъга, но той е част от пътя на израстване. Как да преминем през периода на адаптация без кърмене и кога е най-подходящо да го планираме, ще ви разкажем в следващите редове.

До колко месеца се кърми бебето?

Не малко надеждни източници твърдят, че до 6-ят месец след своето раждане, кърмачетата нямат нужда от нищо друго освен майчиното мляко. За тях то е достатъчен източник на течности и полезни вещества, подкрепящи растежа му. И все пак до колко месеца е прието да се кърми бебето има своя логичен и интересен отговор... До 2-годишна възраст кърменето може да присъства съвсем спокойно в живота на детето, като неговата честота може сами да определите според ежедневието ви и темперамента на мъничето. В повечето случаи, децата се отбиват сами между своите 2 и 4 години, когато се приема, че вече са натрупали достатъчно средства и знания, с които да се хранят, успокояват и изразяват емоциите си. Важно е също да отбележим, че ако дете под годинка рязко се откаже от сученето е добре да проверим дали нещо не го затормозява – трудност да засуква, бебешки период на израстване и стрес, разболяване. В своите първи месеци след раждането, за малчо мама е всичко, затова спирането на прием на кърмата е сигнал за нещо, което бебето иска да ни подскаже, но по обективни причини – не може.

Отбиване на пристрастено кърмаче

За бебето кърменето и млякото имат не са само физиологична нужда за задоволяване на глада. Поради естествената си незрялост, за кърмачето моментите на тази така важна връзка с майката има ролята на успокояване и преработване на преживените емоции. Сученето кара детето да се чувства сигурно и защитено.

Ако кърмите бебето си „на поискване” и то е заклето кърмаче, то планирайте внимателно желания от вас процес на отбиване. Не го правете внезапно, освен ако това не се налага по някаква сериозна причина.

В следващите редове ще ви дадем няколко препоръки, с които вярваме, можем да сме ви полезни.

 • Планирайте стъпка по стъпка как ще случите процеса по отбиване на пристрастеното кърмаче.
 • Опитайте се да редуцирате кърменията едно по едно като ги сведете до не повече от 3 на ден – след хранене (ако вече приема и друга храна)  и/или около заспиване.
 • Замествайте кърменията с разсейване, заместители или някакви занимания.
 • Проявете твърдост в начинанието, но запазете своята майчина деликатност и загриженост.

Знаем, че последния съвет е най-труден за изпълнение, но истината е, че с постоянство ще постигнете желаният резултат. Имайте предвид, че ако поддадете на желанието на мъничето да суче по обичайния си режим – трудно ще успеете да въведете отказа от кърмене впоследствие.

Кога отпада нощното хранене при бебетата?

Истината е, че до навършване на своите 2 месеца новороденото трябва да се храни на всеки 3 часа. По-честото хранене не е препоръчително, защото може да доведе до по-силно изразени колики. Обикновено, бебета около 6-ят си месец сами започват да се отказват от нощните си пробуждания, но ако вие сте решили да наложите това по-рано, спокойно може да направите крачка към отказване на нощното кърмене и в по-ранни месеци след раждането. За да улесните процеса, започнете с намаляване количеството и броя кърмения, като се опитвайте да ги заместите постепенно с нещо друго и проявете търпение. Това със сигурност са опорните точки, на които да разчитате. И все пак, не забравяйте, че кога трябва да отпадне нощното хранене на бебето ще ви подскаже най-добре то самото.

Какви са признаците за отбиване на бебето?

Следете за някои от споделените по-долу признаци  и ако забележите тяхна проява, плавно може да преминете към постепенно премахване на кърмата от менюто на вашето дете.

 • По време на кърмене детето не е спокойно, разсейва се и постоянно мърда, търсейки нещо странично, с което да се занимава. Това е ясен признак, че мъничето по-скоро суче по навик, отколкото, защото изпитва истински глад.
 • Изпитвате физически дискомфорт. Растейки, зъбките на детето започват да причиняват болка и разраняване, които при силно изявен интензитет на засмукване са повод да помислите върху броя кърмения на ден.
 • Детето започва да изпитва истински интерес към храна, различна от млякото, и я консумира с удоволствие. Може да наблегнете на любимите му неща, за сметка на кърменията.
 • Бебето отваря уста всеки път, щом някой около него се храни. Това също се приема за признак, че то вече започва да се вълнува от консумацията на различни продукти и храни.
 • Мъничето ви вече е достатъчно развито, държи главата си стабилно изправена и само̀ може да седи седнало самостоятелно без никаква опора.

Как да отбием дете на 1 година от кърмене?

Повечето майки са на мнение, че началото на този период (от 1 до 2 години) е най-трудният момент за отбиване. Детето все още изпитва силна нужда от „бебешката” си привързаност към мама и към кърменето, както и все още няма добре развити други компенсаторни механизми за близост, утеха и комфорт, различни от сукането. Това в никакъв случай не означава, че няма да можете да отбиете своето дете – просто е възможно да отнеме повече време и усилия от ваша страна.

Как да отбием дете на 2 години от кърмене?

На 2-годишна възраст, кърменето при детето има по-скоро психо-емоционална роля, отколкото физиологична. То е достатъчно голямо, за да консумира от нашата храна, но същевременно прекалено малко, за да се чувства сигурно и спокойно без близостта на мама. И тук отново е момента да споменем спокойствието и внимателното планиране за леко случване на успешно отбиване на детето. Това са най-важните факторите, които щом следвате е сигурно, че ще постигнете успех.

Как се отбива бебето от кърмене?

Всяко дете е изключително индивидуално в своето развитие и потребности. Най-важните стъпки, които е добре да следвате са да се настроите положително, да намалите броя кърмения и да проявите търпение. Обяснявайте всеки път на мъничето какво се случва, въпреки че то е малко. Децата разбират много повече, отколкото ние възрастните подозираме. А със съветите, които сме ви подготвили, пътя по преминаване от кърма на друг вид храна ще стане в пъти по-лек.

8 съвета за отбиване на бебе

 • По-безопасно е да се избягва отбиването през горещите месеци на годината, тъй като и без това високите температура напрягат мъничетата, правейки ги по-сенситивни и чувствителни.
 • Опитайте се да предлагате шише. Не се отказвайте, ако мъничето първоначално го отхвърли. Запасете се с няколко вида и ги редувайте през няколко дни.
 • Замествайте кърменията – с храна, ако възрастта позволява, с биберон или някакви занимания.
 • Променяйте фокуса – разсейването на детето е добра стратегия. Разходка навън, нова занимателна игра, въвеждането на рутина, като четене или слушане на песнички са само част от нашите предложения.
 • Отсъствайте – би било добре, ако имате възможността да излизате в часовете за хранене за известен период от време. Така постепенно детето ще свикне с друг начин за задоволяване на глада си, щом вас ви няма до него.
 • Забавяне – ако детето е около и над годинка, може да започнете да отлагате. Например:”Сега сме навън, когато се приберем тогава ще те накърмя.”, „Хайде да направим първо..., и тогава.” Колкото повече увеличавате времето между две хранения с кърма, толкова по-лесно и бързо ще редуцирате техния брой.
 • Разговор – ако детето е достатъчно голямо, може открито да поговорите с него по темата, да обясните, както и да го попитате дали има мнение или въпроси. Ще се изненадате колко много чувствителни и умни са децата, въпреки крехката им възраст! Разбира се, първоначално идеята ви няма да е приета радушно, но нека това не ви отказва. Водете разговори по темата многократно.
 • Набележете дата – ако детето е над 2-годишна възраст, изговорете с него ден, в който „тържествено” ще поставите финал на неговото кърмене. Може да включите в идеята използването на украса или направата на подарък. Така очакването и вълнението, като чувства, ще са по-силни от изпитването на тъга.

Съкровеният период на кърмене е незаменим. Не само заради интимността на акта, топлината и усещането за близост. Майчиното мляко винаги си остава основен източник на важни за детското развитие полезни вещества, антитела и имунитет. Наслаждавайте се на тази връзка майка-дете пълноценно!

 

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top