0894 469 227
Вашата количка е празна !

Кога и как да откажем бебето от нощното хранене

Кога и как да откажем бебето от нощното хранене

Храненето на всяко новородено е едно от най-важните неща след неговото раждане. И няма значение дали мъничето е кърмено или приема адаптирано мляко. Неговият крехък организъм се нуждае от жизненоважните елементи, които си набавя, за да расте и развива правилно.

Всяко бебе, от момента на своята поява, се храни средно на около 3 часа. Но кога и как да намалим и откажем нощните хранения, ще ви разкажем в следващите редове.

Как да откажем бебето от нощното хранене?

Ако следваме  препоръките на педиатричните учебници, то би трябвало да откажем нощното хранене на бебето още след навършването на неговата първа месечина. Но, тъй като живота не е учебник, а детето – неодушевен предмет, отговорът тук е свързан с много особености. Как всъщност да отучим бебето от нощното хранене е процес, в който трябва да се съобразят няколко важни момента.

Един от най-съществените фактори е дали детето е кърмено или е на адаптирано мляко. Доказано е, че майчината кърма се усвоява от организма на мъничето за около 2 часа. Затова и кърмените деца огладняват по-бързо, отколкото тези, които са на изкуствено мляко.

Друг фактор е състоянието и развитието на детенцето. За някои от тях яденето е жизненоважно. И не, защото са толкова гладни, колкото имат физическата нужда да бъдат в близост със своята майка, да усещат сигурност, защитеност и спокойствие.

Последният фактор, но не и по значение, е вашето състояние като родител. Ако нощното хранене не ви пречи, няма нужда да го премахвате насила. Но ако то е твърде често и ви липсва пълноценен сън, то със сигурност това се отразява на вашето ежедневие. Чувствайки се хронично изморена, напрегната и не толкова ефективна, най-вероятно е настъпило времето, в което да се замислите за намаляване и премахване на нощните хранения.

Кога се спира нощното хранене на бебето?

Ако трябва да сме искрени – когато бебето е готово за това. Някои мъничета започват да прескачат нощните си хранения още след прибирането си от родилния дом, други се будят с години.

Ако следваме препоръките на педиатрите и специалистите по темата, то е добре да се насочим към редуциране броя на нощните хранения след навършването на 1 месец на мъничето. Тук тази препоръка се опира на физиологията на бебешкото развитие, която твърди, че трябва да има поне 6 часа пауза от последното до първото хранене за деня, за да може стомахчето на бебето напълно да усвои това, което е приело. Смята се, че когато тази пауза липсва, работата на храносмилателната система е силно затормозена, което може да обостри проявите на рефлукс, както и да засили коликите.

7 съвета за спиране на нощното хранене на бебе

Факт е, че колкото бебета има по света, толкова и подхода за спиране на нощното хранене съществуват. Истината е, че всяка майка трябва да се довери на инстинкта си и да подходи спрямо индивидуалните нужди на мъничето.

Но ако имате нужда от насоки как да подходите, ние можем да ви споделим няколко проверени съвета.

Планирайте

Помислете кога и как да започнете с плавното преустановяване на храненето през нощта. Избягвайте моментите, които са свързани с колики, разболяване или никнене на зъбки, защото те допълнително могат да утежнят ситуацията.

Бъдете наясно какво точно искате да постигнете

Нощното хранене е общо понятие. Всъщност, както споменахме, то трябва да е такова, че да има около 6 часа почивка на коремчето между последното и първото ядене за деня. Съобразете това с часовете на лягане и обичайно сутрешно събуждане на вашето дете.

Помислете за заместители

Не винаги детето се буди нощем за хранене, провокирано от глад. Кърменето или пиенето на адаптирано мляко може да се приема като ритуал, навик, начин за успокояване или естествена  нужда от прегръдка. Опитайте се в няколко вечери да проверите дали бебето наистина се пробужда, за да яде или може да се успокои и заспи отново след гушване, пеене, или даването на биберон, ако ползвате. Може да се опитате да дадете малки количества вода или чай, но ако мъничето е наистина гладно, е възможно това да го разстрои още повече.

Променете количествата

Когато вече сте планирали премахването на нощното хранене, наблегнете на малко по-големи дажби храна преди лягане. Така ще знаете, че бебето не е толкова гладно и се буди през нощта по-скоро по навик или друга причина.

Намалете нощните дажби

Следващата стъпка е намаляване количеството мляко, което се консумира нощем. Ако детето е на  кърма – пробвайте да му дадете да суче само от едната гърда или нежно го отдръпнете, когато усетите, че силата на засмукване намалява. Ако нощното хранене на мъничето е с адаптирано мляко – опитайте дози с по-малко милилитри, като в началото или в края на храненето предлагайте мъничко вода.

Разредете броя на храненията

Не махайте всички нощни хранения изведнъж. Редуцирайте бройката им постепенно, докато изключите всички. Дали ще започнете намаляването им първо с това в ранните сутрешни часове около 3 ч.  или тези, които са около полунощ или около 6 ч. – преценете сами, спрямо детето.

Проявете търпение

Ако вашето детенце е от онези пристрастени кърмачета, които с нетърпение очакват следващото си хранене, мисията ви със сигурност няма да е лека. Но ако твърдо сте решили да премахнете нощното хранене – действайте смело и уверено.

Кога да не отменяме нощното хранене на детето?

Има няколко специфични момента, които е добре да бъдат взети под внимание, когато пристъпвате към премахване на нощното хранене.

Единият е чисто психо-емоционален. Ако установите, че детенцето ви страда неутешимо в продължение на дни, не получавайки своята чакана дажба, то може би просто не е готово да се раздели с нея и е добре да отложите опитите за известно време. Преустановете и опитайте отново след няколко седмици.

Ако мъничето е родено недоносено или има друг специфичен здравословен проблем е добре първо да обсъдите ситуацията с педиатър, който да ви даде насоки кога и как е подходящо да се премине към редуциране на броя хранения.

Храненето на детето в неговата съвсем невръстна възраст има много по-голямо значение от това, че си набавя необходимите хранителни вещества за правилен растеж. Това са специални мигове между майка и дете, които изграждат тяхната силна емоционална връзка. Моменти, в които бебето се усеща най-сигурно и защитено. Намаляването на броя хранения със сигурност е трудна, но не и непосилна задача. Сигурни сме, че ще справите успешно по най-добрият за вас начин.

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top