0894 469 227
Вашата количка е празна !

Пълно ръководство за пазаруване за новородено бебе – какво и кога да се купи

Пълно ръководство за пазаруване за новородено бебе – какво и кога да се купи

Видели сте двете вълнуващи чертички и трепетно очаквате своето мъниче? Със сигурност в главата ви се поражда лек хаос, замисляйки се за всички неща, които трябва да купите и подсигурите. Ако детенцето, което е на път, е второ в семейството ви, то най-вероятно ще ви бъде по-лесно и ще ползвате не малка част от това, което вече имате. Но ако това е първа бременност, със сигурност нещата са малко по-различни.

В Crazy Kids вярваме, че следващите редове ще бъдат полезни и ще ви помогнат да си създадете собствен списък. Практичните и проверени съвети, които ще споделим, може да ползвате като наръчник, с който шопингът за малкото човече ще се превърне в още по-голямо удоволствие.

Кога да купим първите неща за бебето, спрямо месеците на бременността?

За всеки родител, пазаруването за новородено, е най-вече специален и личен момент, силно повлиян от собственото вътрешно чувство. За някои – подготовката започва още с виждането на позитивния тест за бременност, а за други – възможно най-близо до термин или непосредствено след раждането на бебето.

От чисто практична гледна точка, набавянето на нужните и желани неща през първите 3 месеца от бременността е свързано с известни рискове – физическа неразположеност, несигурност в пола и др.

Следващите 3 месеца от периода са т.нар. златни месеци, в които е отминал евентуалния дискомфорт, полът най-вероятно е ясен, физически майката се чувства в отлична форма.

Последният триместър от бременността, очакването на детето понякога е придружено с тежест, по-честа умора и сънливост, което превръща пазаруването по-скоро в досадна задача, отколкото във вълнуващо занимание.

Практични съвети как да подготвим дома за бебето

Важен момент в подготовката за новия член на семейството е уточняването на неговото лично пространство – дали ще бъде в непосредствена близост до вашето легло в първите си месеци или ще бъде в собствена стая. Каквото и да решите, помещението, в което ще бъде бебето е препоръчително да не бъде затрупано с вещи, неговото легло и матрак да са подходящи, както и да бъде осигурена достатъчно светлина, която ще е нужна.

От какви дрехи и принадлежности има нужда майката?

Ако разгледаме момента от страна на майката и от какво тя би се нуждала за себе си, то със сигурност трябва да упоменем удобни дрехи и бельо. Не трябва да се пропускат и личните и хигиенни принадлежности, свързани, както с нейното физическо възстановяване след раждане, така и с евентуалното кърмене на детето. Ако трябва да посочим нещо, с което не ви препоръчваме да бързате, то това е електрическа помпа за кърма. Може да си набележите конкретен вид и/или марка, но често е вид инвестиция, която може да се окаже ненужна. Ако все пак искате да имате под ръка помпа за помощник – може да разгледате и ръчни варианти, които са достъпни и по-бюджетни.

Ако разглеждаме необходимите неща за закупване за детето, освен мебелите и средствата за разходка,  то може да ги разделим по следния начин:

Дрехи

Основният набор, който ще ви е нужен в първите дни и месеци от появата на мъничето са няколко броя бодита, ританки, блузи и ромпъри. Препоръчваме ви да не ги купувате в най-малкият възможен размер, тъй като новородените буквално израстват с дни. По няколко комплекта от вид, ще ви бъдат напълно достатъчни.

Към дрехите може да включим шапчици, според сезона и вашите предпочитания, както и ръкавички. Терморегулацията на мъниците не е съвършена, затова се препоръчват и бебешките шапчици, особено ако детето е родено в по-хладните месеци на годината. Ръкавичките със сигурност ще са ви от полза също, тъй като ще предпазят бебето от самонадраскване.

Аксесоари и принадлежности

Тук можем да включим всички онези неща, свързани с храненето на детето, пелените, които ще са ви в помощ при смяна на памперсите и къпането, както и нещата, които ще са ви необходими, за да се грижите за пъпчето след изписването.

Кога се купуват първите дрешки за бебето?

Изборът на дрешки за очакваното бебенце е повече от свободен – още в първите дни след научаване на новината, или пък в месеците напред, след като полът стане ясен. Не малък процент бъдещи родители осигуряват първите дрешки на чаканата си рожба и непосредствено преди раждането.

Практичен списък какво се купува за новородено бебе

За да улесните задачата си, може да го разделите на няколко части.

Мебели и обзавеждане

Тук може да предвидите леглото, бебешкия матрак, евентуално скрин за съхраняване на нещата на бебето, както и други практични мебелни решения, които ще ви бъдат от полза в отглеждането.

За излизанията навън

Едни от най-важните покупки е бебешката количка с нейните аксесоари. Помислете внимателно за формата ѝ, брой колела, материя. Тя трябва да е удобна и маневрена, за да ви служи дълго и вярно. Ако пък искате да ползвате слинг – то проучете най-добрите варианти за вашия ръст и фигура.

Кошът за кола също е от изключително значение, тъй като ще го ползвате поне няколко месеца. Той може да е отделен, или част от количката ви, с или без сенник, с различни степени на защита, люлеещ механизъм и т.н.

Дрехи

Освен споменатите в по-горните редове, е добре да включите също лигавници, както и хавлия за баня.

Дребни вещи

Към тях се отнасят бибероните, бебешките шишета(може да се насочите към удобен стартов пакет), бебешка вана, евентуално повивалник, термометър за вода, подходяща козметика.

Има ли излишни покупки за бебето и кое не е наложително ?

 

Радостта от появата на бебето може да подтикне всеки към много щедри покупки. В това няма нищо лошо, разбира се! Но нека споменем и някои покупки, които може да си спестите.

 

Купища дрехи

 

Особено в най-малкия размер. Бебетата порастват изключително бързо, затова е добре да си предвидите по-малко, но пък комфортни и точни решения за облеклото.

 

Бебешки обувчици

 

Със сигурност те грабват всяко майчино сърце. Но не са особено удобни и практични за облеклото на новородено, а когато настъпи подходящия момент за тяхното носене, те най-вероятно ще са умалели.

 

Торба за памперси, кош за изхвърляне на памперсите с абсорбиране на миризмите

 

Едното ще ви бави излишно, второто ... Представяте ли си все пак колко пълни памперси трябват да се съберат, за да изхвърлите коша?

 

Плюшени играчки, огромни възглавници за леглото

 

Освен, че заемат място, те имат способността да задържат прах и в най-чистата къща.

 

Най-чести грешки при пазаруване и най-ненужни покупки за новородено

 

Понякога в радостта си някои родители купуват абсолютно всичко наведнъж още в началото на бременността. В това няма нищо лошо, но често пъти, ударното пазаруване води до пропускане или забравяне на нещо важно.

 

Друг момент е да се отсеят наистина необходимите вещи и дрехи. Някои от излишните в първите дни на новороденото могат да бъдат:

  • Аксесоари и играчки, за които то е твърде малко, за да им окаже нужното внимание – гризалки, дрънкалки и други.
  • Активна гимнастика – би била в помощ и интересна за мъничето най-рано след навършването на неговите 2 месеца.

 

Други принадлежности, които може спокойно да осигурите в последствие са стерилизатор, помпа за кърма, шезлонг, гнездо, нагревател за шишета, пликове за съхранение на кърма и други.

 

Опитахме се да ви споделим част от опита ни по темата за пазаруване за новородено. Но най-важния съвет, които искаме да ви дадем всъщност е следния: Слушайте на първо място сърцето и желанията си за вашето дете – те никога няма да ви подведат!

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top