0894 469 227
Вашата количка е празна !

5 идеи за пикник край София с дете

5 идеи за пикник край София с дете
Да избягаме от задушния, сивия, забързания, а понякога за децата дори и скучен голям град не е мисия невъзможна. С малко желание и даже с ограничен бюджет можете да осигурите на своите мъници страхотен ден сред природата и то край София. Ако идеята ви допада и ви е омръзнало от градските площадки, където се развъждат вируси и скандали между родителите, както и от столичните големи паркове, да направим мини пътешествие в околността! А ние дори сме заредени и със специални идеи, които можете да ползвате както назаем, така и за вдъхновение да намерите своето собствено ново любимо кътче за пикник край София с дете. 

Да започнем с кратък списък за вашия пикник край София

 

За да сте сигурни, че пикникът ще протече като по мед и масло, а не като поредното природно бедствие, в което вие родителите сте в ролята и на гражданска защита, и на самите жертви, добре е да се водите по списък. Значи няма нищо по-добро от стария, но златен списък, включващ багажа, без който не трябва да напускате дома си. Ето и няколко ориентири, а вие скъпи родители, можете да си ги допълните според мястото, на което отивате, и според породата на собствените ви деца:
 • Задължително вземете резервни дрехи, включително и връхни дрехи. За да ви е по-лесно, съберете семейния съвет и всеки да си даде модните предпочитания, защото когато завали, е крайно неприятно да си мислите сега кой ще гледа дъщеря ми, докато е болна, тъй като отказва да сложи дъждобрана с пеперудки, а си иска този с принцеси. И не забравяйте, че на пикник се потим много! Не само децата, но и ние, родителите! 
 • Вземете семейни игри, ако децата са достатъчно големи… и кротки! Разбира се, ще трябва да имате и одеяло, на което приятно да се излегнете, но предварително намазани със слънцезащитен крем. Може и да не сте на море, но истината е, че понякога децата се прибират по-червени и от домат и от плаж, ако са прекарали един ден на планина или на открита поляна. В тази връзка, препоръчително е и предварително да използвате репелент против насекоми. 
 • За по-малките можете да измислите и други забавления като хвърляне на хвърчило, игра с топка,  четиво за щастливите родители с тихи деца, които могат да се забавляват с книга или поне комикс, както и любимата играчка за най-малките. Има огромна вероятност да не излезете от София, ако 4-годишното ви дете се дере до дупка за своя „спайдърмен“ до последно на задната седалка. 
 • И след като всички са заредени с шапки и слънчеви очила, можете да тръгвате спокойно към вашия пикник извън София!

 

Каква храна е подходяща за пикник?

Всякаква храна, която няма да се развали бързо на слънце, е позволена и подходяща! За да сте сигурни, че децата няма да припаднат от много слънце в комбинация с никакъв калориен прием, заложете просто на храна, която обичат. Идеалните варианти са кутии със сандвичи и всякакви допълнителни сухи пакетирани (или изпечени от вас, ако имате сили и време сутринта да го направите) продукти. Задължително се заредете с вода и други течности, както и със сурови плодове и зеленчуци. Те са изключително подходящи за целта, а и на практика с повече късмет можете да ги предложите и под формата на десерт. Ако разполагате с хладилна чанта обаче, можете да импровизирате и с други храни като аламинути, палачинки, гофрети, пица и други. 

Идеи за места около София за пикник – 5!!!

И така, стигаме и до съществената част. Кои са избраните от нас 5 места, идеални за пикник с децата край София. Между другото, докато ги избирахме, установихме, че вариантите съвсем не са малко. Така че имате общо взето цяло лято, да изпробвате поне половината от тях. Ние обаче се спряхме на следните:
 
 • Дендрариум на Витоша. Това е един страхотен парк в планината, които ще ви спаси от жегите, а и няма да остави децата да скучаят. Става въпрос за едно вълшебно и доста близко все пак до София място. Тук можете да се насладите на прекрасна разходка, съчетана с чудна семейна фотосесия, защото природният декор е значително щедър. В Дендрариума има приказни алеи, осеяни с цветя, живописни мостчета, езерца, пейки и беседки. Имайте на предвид обаче, че ако търсите повече усамотение и спокойствие, мястото не е най-подходящото за уикенда. През делнични дни тук обаче цари тишина и природно блаженство, което всеки изнервен и изморен родител ще оцени подобаващо!
 • Панчарево. Идеалното място за вашия пикник в този район е в близост до язовира. Обикновено именно тук се събират семейства с деца, а шумотевицата не е осезаема, тъй като местността наистина е доста обширна. Добрата новина е, че ако по онзи списък горе сте забравили нещо, в Панчарево ще намерите и множество търговски обекти, и дори ресторанти с приятно обедно меню. При всички случаи обаче ви съветваме да си направите и разходка край реката, както и да поиграете на гоненица с дечурлигата край поляната около рибарника. За най-малките там са предвидени и съоръжения за игра. 
 • Поляната край Кремиковския манастир. Не само че тук е спокойно и райско както за деца, така и за почивка за родителите, но от местността се открива просто невероятна гледка към София. На практика, докато си почивате край великолепната поляна и религиозната обител, можете тайничко да се пресмивате на хората, останали долу в столицата да дишат тежкия мръсен въздух, а вие да се наслаждавате на природата. Ако църковната тишина и спокойствие ви привлекат толкова много, а децата ви отказват да ядете баницата, която сте приготвили в пикник кошницата, имайте на предвид, че в Манастира предлагат уникална боб чорба! 
 • Еко пътека Бели Искър. Тази идея е повече от перфектна за приключенските семейства с деца, които обичат да вървят дълго и не мрънкат на всяка втора крачка кога ще ядат или ще играят с играчките си на спокойствие. Разбира се, тук има и множество кътчета, където да си постелите и да се насладите на компанията си. Имайте обаче на предвид, че ще пошофирате доста с кола от София. Еко пътеката се намира на около 10 километра от Самоков, но пък буйните води на местната река и страхотната природа си заслужават всяка жертва. 
 • Хижа Момина сълза и гостоприемните й поляни. Те са необятни и са пригодени именно за това – за семеен пикник. Тук децата могат да си тичат на воля, колкото им волна душа иска, а вие най-накрая ще си починете от крещенето след тях: „Спри! Идва кола! Не виждаш ли?“. Местността е дива и опасност за дивите ви деца не дебне отникъде. А докато те изразходват енергия, вие можете да поседнете на приятните дървени пейки с маси, да наредите обяда и дори да ви остане време да почетете книжка под щедрото жарко слънце. Когато се приберете в София, могат да ви попитат дори дали сте ходили на море предвид тена ви. 
Това са само примерни предложения за вашия семеен пикник край София. Истината е, че варианти има съвсем не малко, а освен това те си заслужават. Всяка минута, прекарана сред природата с децата, си заслужава. Особено  сега, в големите летни жеги и в моментите, когато отпуската е твърде далеч, а вашите мечти за нея са подранили и просто имате нужда от глътка свеж въздух и достатъчно терен, където децата ви да изпитат свобода, а и да намерят поле за изява за своите лудории! 
 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top