0894 469 227
Вашата количка е празна !

Полезни и забранени храни по време на бременност

Полезни и забранени храни по време на бременност

Бременността е едно от най-вълнуващите събития в живота на много жени, но тя е и не по-малко предизвикателен период за дамите. Когато чакате дете, никога не можете да предвидите какво ви предстои. Ако има една дума, която най-точно описва случващото се по време на бременността, то тя вероятно би била „промяна“ – в тялото на жената, в дрехите, които носи, в ежедневните задачи, в съня и не на последно място, разбира се, в начина на хранене. 

Дали бъдещата майка ще има сутрешно гадене, киселини, апетит като за двама, или пък желание за похапване на конкретна храна – тези детайли няма как да се предвидят. В следващите редове систематизирахме някои от най-важните съвети как да се храните през бременността, за да сте спокойни за правилното развитие на вашето бебе. 

3 съвета как да се храним правилно по време на бременност

  • Яжте често, но по-малки количества – Това добре известно правило важи в пълна сила и за всички бременни дами. С такъв начин на хранене не претоварвате стомаха и запазвате в балансирани норми нивата на кръвната захар. Изграждането на режим ще ви помогне да проследявате дали набавяте нужните протеини, въглехидрати, мазнини и витамини за своя организъм и за развитието на плода. Балансираното меню също води до по-малък риск от усложнения като анемия, прееклампсия, гестационен диабет.
  • Внимавайте за произхода на храната – Интересувайте се къде се произвежда храната, която купувате. Потърсете местни зеленчукопроизводители, месо от пасищен произход и проверени био продукти, за да сте сигурни във високото качество на храната, която консумирате. 
  • Подбирайте внимателно калориите си – Избягвайте т.нар. „празни калории“ като тези от захарни изделия, които в по-големи количества могат да се окажат и вредни за здравето ви. 200 калории от сладолед не са еквивалентни на 200 калории от пълнозърнест сандвич. Потърсете здравословни алтернативи на любимите си нездравословни храни и напитки. 

Какво не трябва да се яде по време на бременност: вредни и опасни храни

  • Зеленчуци – Цялостно приемът на зеленчуци е препоръчителен по време на бременността заради многото витамини и минерали, които се съдържат в тях. Задължително е те да са старателно измити, за да се отстранят евентуални вредни вещества по тях. Избягвайте и предварително пакетираните салати – при тях съществува голям риск от развитието на патогенни микроорганизми в опаковката.  
  • Риба и морски дарове – По възможност не консумирайте риби с високо съдържание на живак като акула, риба меч, филе от риба тон. Сурови морски дарове и риба под формата на суши или сашими, както и стриди и пушена риба също не бива да присъстват в менюто ви. 
  • Меки сирена – Камембер, бри, фета и други меки сирена не са препоръчителни за бременните дами, тъй като се произвеждат от непастьоризирано мляко, което е потенциален преносител на бактерията листерия. 
  • Рохки яйца – Макар това да е любима закуска на много хора, тя съвсем не е за препоръчване при бременност. Заради опасност от заразяване със салмонела е важно яйцата да са твърдо сварени или добре сготвени под формата на омлет например. По същата причина е добре да не похапвате майонеза или класическо италианско тирамису, което се приготвя със сурови жълтъци. 
  • Непастьоризирани мляко и плодови сокове – Винаги купувайте пастьоризирано мляко и внимавайте с прясно изцедените фрешове заради риска от съдържането на вредни бактерии като листерия, ешерихия коли и други. 

Какви са препоръчителните храни по време на бременност

Рибата не бива да отсъства от едно балансирано меню, тъй като е богата на омега-3 мастни киселини, които са важни за развитието на детския мозък и нервните клетки. Подбирайте обаче внимателно видовете, които консумирате през бременността. Сред препоръчителните риби са сьомга, пъстърва, херинга, аншоа. 

Заложете и на храни, които са богати на калций, като пастьоризирани млечни продукти, портокалов сок, както и плодове с високо съдържание на витамин C като боровинки, малини, мандарини. Зеленолистните зеленчуци и жълтите плодове също са важен елемент от пълноценното хранене при бременност. В спанака, нектарините, марулята и морковите се съдържат бета-каротини, които са жизненоважни за растежа на клетките. 

Заменете белия хляб и бялото брашно с пълнозърнести алтернативи. Добавете към менюто си и наситените на полезни вещества булгур, киноа, овес, както и бобови култури и храни, богати на желязо. 

Кои напитки са препоръчителни и кои – забранени

Едва ли ще ви изненадаме, ако потвърдим, че приемът на вода е особено важен през цялата бременност. Препоръчва се да пиете поне по 8 водни чаши дневно, а за жените, които задържат течности, дори повече. Други позволени напитки през бременността са пастьоризираното прясно мляко и пресните плодовите сокове. 

Бъдете внимателни, ако обичате да пиете билкови чайове, тъй като някои от тях не са безопасни и дори могат да предизвикат контракции, ако се приемат в по-големи дози. Винаги се консултирайте с проследяващия си лекар и предпазливо консумирайте тази любима топла напитка.

Кафето по време на бременността не е забранено, но и тук важи максимата, че е важна дозата. Около 200 мг кофеин или 2 чаши дневно се считат за безопасни за бъдещите майки. Тъй като кофеинът преминава през плацентата и влияе и на плода, а също така възпрепятства усвояването на желязото, добър вариант е да го заместите с безкофеиново кафе.  

Препоръчително е по време на бременността изцяло да се въздържате от консумацията на алкохолни питиета. Дори минималната консумация се свързва с риск от спонтанен аборт, усложнения при раждането или преждевременно раждане. Освен това алкохолът навлиза в кръвоносната система на бебето и води до опасност за развитието на плода. 

Кои храни могат да повлияят за задържане на плода

Един от най-важните минерали, който лекарите предписват на повечето жени още от началото на бременността, е магнезият. Неговият ефект се отразява в отпускане на мускулатурата, което предотвратява нежелани контракции и намалява риска от загуба на плода. Именно затова храните, богати на магнезий, могат да се окажат полезни за задържане на плода. Част от тях са авокадо, банани, броколи, тофу, кафяв ориз, тиквени семки. 

3 съвета какво да не правим по време на бременност

  • Не изпадайте в крайности – Открийте своя собствен баланс при храненето по време на бременността. Контролирайте избора си на храна, но не се обвинявайте, ако похапнете любим десерт или бургер с картофки веднъж или два пъти в седмицата. 
  • Не пропускайте закуската – Хапването на лека закуска може да ви помогне да забравите за неприятното сутрешно гадене. Пригответе си нискомаслено мляко с мюсли, тост с авокадо или изберете любим плод за старт на деня. 
  • Не яжте „като за двама“ – Енергийният прием, от който бъдещата майка се нужда, е по-висок, но не вярвайте на добре познатата реплика, че бременните трябва да хапват „като за двама“. Със сигурност е редно да повишите калориите, които консумирате, но не забравяйте, че вторият човек е много по-малък от вас, тоест не е препоръчително да удвоявате порциите си. 

Изграждането на добри хранителни навици е винаги от полза. С тях ще се чувствате енергични не само през бременността, но и след раждането. Спазвайки споделените съвети или част от тях ще се чувствате сити, а тяхното следване и след появатана малкото ви човече ще ви помогне да влезете в още по-добра форма за броени седмици.

 

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top