0894 469 227
Вашата количка е празна !

Пране на бебешки дрехи – подходящи температура, прах и омекотители

Пране на бебешки дрехи – подходящи температура, прах и  омекотители

 

Появата на дете в семейството винаги носи огромна радост. Но наред с нея има и хиляди въпроси, които, убедени сме, измъчват съзнанието ви. Темата за прането на бебешките дрешки, наглед изглежда маловажна, но всъщност е от огромно значение в отглеждането на всяко бебе. Неговата кожа е изключително нежна и чувствителна, което предполага и внимателен подбор на всичко, което влиза в досег с нея.

Има различни теории до каква възраст е препоръчително детските дрехи да се перат отделно от тези на възрастните. Една от най-наложените е тази, при която до навършването на поне 2 годишна възраст на детето се препоръчва облеклата да не се смесват. Какво още да имате предвид, сме проучили и написали специално за вас.

На каква температура се перат бебешките дрехи

Този въпрос е колкото прост, толкова и сложен. Краткият отговор  е, че всяка дреха се пере на температура, препоръчана от производителя на дрехата. Дългият – че по ваша преценка може да заложите на различни градуси на водата.

Трябва да отбележим, че ниските градуси ( до 40 °С ) не могат да ви гарантират качествено изпиране и ефективна дезинфекция на бебешките дрешки. Ако все пак те са предпочитани от вас, то задължително изберете най-дългата като времетраене програма, с опция за допълнително изплакване.

Изборът на високи градуси (над 60°С ), пък гарантира качествено изпиране, но и крие своите рискове. Високите температури могат да увредят материите, да доведат до свиване на дрешките, да променят цвета, а не рядко може да се получи оцветяване и на другите дрехи в прането.

 

Подходящи програми за пране на бебешки дрехи в пералнята

След като сте обърнали всички дрешки наобратно, разделили сте ги по вид и цвят, а най-дребните дори сте сложили в специално чувалче, за да не се изгубят в пералнята, е дошъл ред на избор на правилната програма за тяхното изпиране.

По-високите класове марки перални все по-често имат режими на работа, създадени специално с грижа към нуждите на най-малките. Освен стандартното изпиране, те гарантират и добро допълнително дезинфекциране на бебешките дрешки.

Ако липсва такава програма във вашата пералня, то заложете на етикетните описания  на дрехите. Обикновено там са посочени препоръчителните градуси и програми за най-добро изпиране.

Може да изберете и опция за деликатно пране. Имайте предвид обаче, че в повечето случаи този режим е с по-кратка продължителност и е добре да включите цикъл за допълнително изплакване.

Ако пък заложите на програма за памучно пране, която обикновено е с високи градуси, то намалете центрофугата като превенция срещу евентуалното свиване и деформиране на дрешките.

Винаги след всяко пране със суха кърпа е хубаво да почиствате барабана на пералнята и нейните гумени уплътнения. Това се прави с цел предотвратяването на евентуална поява на неприятен мирис и/или плесен.

 

Как да изберем прах и омекотител за пране на бебешки дрехи

Пазарът на бебешки препарати за пране и дезинфекция е толкова богат, че е напълно възможно да се почувствате напълно изгубени в морето от предложения. Един от основните съвети, които можем да ви дадем, е винаги да четете етикетите на опаковките. Следете перилните препарати да са без фосфати, хлор, омекотители и парфюмни частици, както и да бъдат с нисък ПАВ(повърхностно активни вещества) процент. Избягвайте агресивните средства за отстраняване на петна, които имате навика да ползвате. Ако ви притесняват трудно излизащите замърсявания, то се стремете да ги обработвате веднага след тяхната поява, изпирайки ги на ръка. Друг вариант е ги накиснете, след като сте ги натъркали ръчно с бебешки препарат за пране. След няколко часа престой включете изцапаната дреха и/или аксесоари в текущото пране.

Друг немаловажен момент е ползването на омекотители, което не е особено препоръчително, дори да са бебешки. Парфюмните частици в тях  могат да раздразнят кожата на вашето дете или да доведат до алергична реакция.

С малко упоритост в търсенето, може да откриете редица супер предложения за ензимни бебешки препарати за пране и дезинфекция, както и редица БИО варианти, с гарантирана хипоалергенност. Най-добрите бебешки перилни препарати не правят богата пяна(поради липса на изкуствени пенители), нямат наситен аромат, но имат същата способност да изпират, както останалите познати варианти.

Дезинфектант за бебешки дрехи

За жалост, с появата на бебето е препоръчително да загърбите употребата на любимите си препарати за дезинфекция, които съдържат белина или други агресивни вещества. Въпреки че пазара предлага наличието на органична белина, избягвайте нейното ползване поне до навършването на 2 г. на вашето дете.

В търсенето все пак на дезинфектант за дрехите, играчките и аксесоарите на мъничето, търсете възможно най-безвредната и неалергенна формула. Тя трябва да е с неутрално PH, без SLS добавки или наличие на нефтохимични продукти.

Удачни варианти могат да бъдат препарати  със съдържание на активни вещества от растителен произход, както и препарати със сребърни йони. Въпреки тяхната, на пръв поглед, безвредност винаги четете пълното описание на етикета преди покупка.

Ако използвате активно бебешки дезинфектант като добавка в прането, то винаги включвайте и опция за допълнителен цикъл на изплакване, за да избегнете евентуални остатъчни следи от препарата.

 

 

5 полезни съвета за простиране и изсушаване на бебешки дрехи

Сушилня

Един от най-удобните варианти  за сушене е наличието на сушилня. По-високите класове техника имат специални програми за бебешки дрехи. Ако обаче липсва такава – съобразете се с препоръките на производителя на облеклото, описани на етикета.

 

Сушене на закрито

Винаги сушете дрехите при добра циркулация на въздуха, с цел предотвратяване размножаването на микроорганизми в тъканите. Ако ви се налага да простирате бебешките дрешки  на закрито, то стремете се да проветрявате помещението сравнително често.

Сушене на открито

Каквото и да си говорим, най-добрият вариант винаги си остава сушенето на открито. Простирането и изсушаването на дрехи на слънчева тераса предотвратява развитието на бактерии, като допринася и за още по-голяма свежест на изпраните бебешки дрешки.

 

Слънцето и сушенето на бебешките дрехи

Препоръчително е да избягвате излагането на мокрите бебешки дрешки на силна пряка слънчева светлина – слънцето може да увреди тъканите, като ги състари и/или избели.

 

Съхнене

Старайте се винаги да прибирате изпраните дрехи напълно изсъхнали. Евентуална остатъчна влага може да бъде предпоставка за възникването на различни микроорганизми.

 

6 съвета за гладене на бебешки дрехи

Следете етикетите на дрешките

На етикета от производителя на дрехата, освен препоръчителните градуси за пране, е дадена и насока за гладене, която е добре да следвате.

 

Внимавайте с високите градуси на ютията

Ако изберете най-високите градуси за гладене, то винаги подлагайте тънка памучна материя между дрехата и ютията, с цел да предотвратите евентуално прогаряне на тъканта на облеклото.

Не започвайте гладенето от центъра на дрешката

Отново с цел превенция от изгаряне на дрешката, започвайте гладенето от края на ръкав или крачол.

 

Обърнете бебешката дрешка наобратно

Гладете дрехите обърнати към вас с тяхната вътрешна част, за да избегнете стопяване или избледняване на ярките цветове и щампи.

 

Гладенето дезинфекцира допълнително

Имайте предвид, че високата температура при гладене  унищожава акарите.

 

Не ползвайте пара

Избягвайте ползването на пара при гладенето на бебешките дрешки, като превенция от възникването на влага, която може да е благоприятна среда за развитието на вредни микроорганизми.

 

От опит знаем, че изграждането на ежедневна рутина след раждането на детето понякога може да е изключително трудна задача. Затова – пробвайте различни варианти, докато откриете вашия. Той е е този, който ще ви бъде най-лесно и приятно да следвате.

 

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top