0894 469 227
Вашата количка е празна !

От кога се дават пресни плодове на бебе? Вижте най-добрите съвети за въвеждане и захранване

От кога се дават пресни плодове на бебе? Вижте най-добрите съвети за въвеждане и захранване

Е, вашето малко човече расте и е дошло време за захранване? Чудите се как да стартирате и кои варианти са най-подходящи за първо запознаване с храна, различна от млякото? Зеленчуци или плодове? Ще се опитаме да ви помогнем, разказвайки ви за любимите детски плодови пюрета. Кога, как и защо е добре да ги включите, би ви помогнало да изясните картинката за себе си, давайки ви ценни насоки.

Преди това, обаче, е добре да споделим, че като цяло е добре да започнете захранването със зеленчуци, за да привикне бебето към прием на храна. След като сте въвели няколко не толкова сладки зеленчука идва момента да му  разкриете и апетитният вкус  на плодовите пюрета.

Как се въвеждат плодовите пюрета?

Независимо от коя теория за захранване на детето се водите, плодово пюре е добре да се даде за първи път след навършването на поне 6-месечна възраст. Важно е да се уточни, че плодовите пюрета са подходящи да се включат като междинно хранене, а не като основно. Те не могат да заместят ситостта от млякото, кашата или зеленчуците, независимо от своя състав и консистенция.

Може да се опитате да ги предлагате на мъничето в различни времеви интервали – сутрин след кашата или след следобедната закуска.

Въвеждането на плодовите пюрета става по обичайния за всяка нова храна начин. Първият път – няколко лъжички, като постепенно в следващите дни увеличавате количествата. При цяла изядена порция може да приемете, че успешно сте въвели дадения плод.

Добро решение за най-първи плодове са ябълките и бананите. Във времето може да заложите и на комбинация от тях, а след това да включите круша, слива и други.

Ако вашето дете не хареса вкуса на плодовото пюре, то опитайте да го предложите в съчетание с малко мляко или зърнена каша, както и добавено в зеленчуково пюре.

Каква е разликата между плодовите пюрета и пресните плодове?

Плодовете в сурово състояние, освен че са полезни, понякога могат да бъдат и алергени. Затова термичната им обработка, преди поднасяне за консумация, е от изключително голямо значение.

Например, ягодите са сред плодовете с ценни витамини и минерали, но заедно с това, могат да отключат и алергична реакция. Подобни на ягодите, можем да споменем малините и къпините също.

Цитрусовите, тропическите и мъхестите плодове също не са за подценяване. Тяхната консумация е препоръчително да започне най-рано след навършването на 1 годинка на детето.

Друг важен момент, коментирайки разликата между пресните плодове и плодовите пюрета е този, че термично обработени те са много по-лесно смилаеми за детското коремче. В суров вариант, фибрите в повечето плодове, могат да затруднят храносмилането и да подуят коремчето на детето.

Кога детето може да бъде захранено с пресни плодове?

Без значение кога сте започнали захранването с плодови пюрета, може да се водите от следната препоръка. Когато детето е захранено с цяла порция от даден вид плод, то след около няколко седмици може да предложите от същия, но в суров вид. Разбира се, важно е плодът да бъде с отстранени корички, семки и ципи, ако има такива. От една страна, за да се редуцират алергените, от друга – за да не се задави детето.

Ред и възраст на захранване на детето с пресни плодове

Практиките и препоръките за захранване на бебето с пресни плодове са няколко, като са съобразени с неговото развитие. В следващите редове ще ви споделим съветите за най-подходящите плодове, спрямо месеците на вашето детенце.

6-ти  месец

Време е за първи опити! Може да заложите на каша с банан или ябълково пюре. След тях опитайте с пюре от круша.

7-ми месец

Чудесна възраст мъничето да опита истинската сладост на сливите. Когато сте го захранили с тях, може да му предложите вкусни плодови пюрета от праскова и/или кайсия.

8-ми месец

Ако сезонът позволява, разкрийте великолепния вкус на динята, пъпеша, черешите и гроздето.

9-ти месец

Ако не сте успели с плодовете, за които ви разказахме в предните редове, то спокойно  може да ги включите вече. Периодът е подходящ и за вкусване на зряла дюля, например.

10-12 месеца

Здравейте, цитруси! Ако до този момент детето ви не е проявило реакция към някои от плодовете, които е консумирало, може да го запознаете с ананаса, лимона, портокала и грейпфрута.

12-18 месеца

Вашето пораснало дете вече познава доста вкусове! Запознайте го и с този на мъхест плод като кивито. Вече може да предложите също плодове като смокиня, папая, манго.

6 полезни съвета, свързани със захранването с плодове и плодове пюрета

Ще ви споделим няколко хитрини, с които захранването с плодове и плодови пюрета ще се превърне в още по-лесен процес.

 • Когато захранвате детето с плодово пюре за първи път, не давайте повече от 5 лъжички, дори то да проявява огромен интерес. Така ще може да проследите за реакция и спокойно да увеличавате количествата до цяла порция в следващите дни.
 • Проследявайте внимателно за евентуална алергия в първите пъти от даване на нов вид плодове пюре. Обикновено тя не е драматична, но и не е добре да бъде подценявана. Често се изразява в ситен обрив или зачервяване. При слаба реакция може да се опитате да въведете същия плод отново след около 2 месеца.
 • Възползвайте се активно от сезона, в който се намирате. Така ще имате възможността да включите и суров плод, след като сте захранили с плодовото пюре.
 • Избягвайте соковете и плодовите паучове. Те са бедни на ценни за детето минерали и витамини, като съдържат твърде много захар, която не дава полезност. Същевременно с това, могат да провокират повишено отделяне на стомашни сокове, заради по-високата си киселинност.
 • Ако вашето мъниче категорично отказва да вкуси плодовото пюре, може да го смесите със зърнена каша, зеленчуково пюре, мляко. Или комбинация от тях.
 • Може да си водите дневник, в който да описвате храните, които искате да въведете, както и тези, с които вече сте захранили.

Захранването на детето е една от най-важните стъпки в живота му. Качеството на храната, нейното разнообразие и богатство от полезни вещества, са факторите, които формират вкусовите навици от най-ранна възраст и са гаранция за здраве и добър имунитет.

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top