0894 469 227
Вашата количка е празна !

10+ доказани трикове и методи за приспиване на бебе

10+ доказани трикове и методи за приспиване на бебе

Радостта от появата на нов член в семейството e винаги неописуемa. Дългото очакване е ознаменувано с най-крехкият подарък  на света – вашето бебе. Наред с прекрасните моменти, които ви предстоят, знаем че има и много въпроси, вълнуващи ви силно. Един от най-често срещаните е този, свързан със съня на най-малките. Затова, днес сме ви подготвили материал по темата, който вярваме, ще ви бъде изключително полезен.

Как се приспива бебе?

Най-важното за съня на едно бебе, освен задоволяването на неговите физиологични нужди, е спокойствието. Вашето, неговото и това на обстановката, в която се намирате. Много от новородените  нямат нужда от приспивни ритуали. Но колкото повече растат и се променят мъниците, толкова по-чувствителни стават към това, което ги заобикаля.

Ефективни начини за приспиване на бебе

В зависимост от месеците или годините на вашето дете има няколко общовалидни ефективни начини за приспиване на бебе.

 • Задоволете неговите физиологични нужди – да бъде добре нахранено и сухо са част от режима на всяко мъниче;
 • Включете вечерна вана или няколко минути игра под душа – целта е детето да се успокои и подготви за своето заспиване;
 • Гушнете, полюлейте, попейте любими песнички или разкажете няколко кратки приказки с гальовен глас – всяка от тези рутини, съобразени с развитието на детето, ще улеснят приспиването му;
 • Намалете светлината и околните шумове – ограничете силната изкуствена или дневна светлина и изберете подходящ бял шум, за да подобрите качеството на съня на вашето детенце.

Как да приспим новородено бебе?

Новородените спят през по-голямата част на деня. За разлика от възрастните, те нямат фаза на дълбок сън, затова и понякога се стряскат, чувствителни към околните шумове.  За пълноценен сън на мъничетата има няколко важни предпоставки – да са нахранени и подсушени, да са на топло и в комфорт. Често пъти най-малките са измъчвани от колики. Затова е важно да вземете мерки, които ще ги отпуснат (решения могат да са капки, затопляне на коремчето и други) и ще им позволят да заспят сладко. За да се чувстват сякаш са в коремчето на мама, е добре да са повити по начин, който няма да ги пристяга и изпотява, но ще ги дари с усещане за сигурност и удобство.

Как да приспим дете на 1 година?

С порастването на детето се променя и неговия сън. Дете на 1 година има различни нужди, спрямо новороденото. На първо място преценете колко активно е вашето мъниче, колко пъти на ден спи и с каква продължителност. Ако активността взема превес, то вашето дете се превъзбужда и заспиването му е затруднено. Ако то спи дълго, по няколко пъти на ден, за сметка на играта, имайте предвид, че вечерното заспиване ще бъде трудна мисия и изместено в часове, които не се подходящи за будуване. Ако пък има баланс във времето на будуване и сън през деня, помислете каква би могла да бъда причината за трудното заспиване и работете върху нея. Тя може да е, както в заобикалящата ви среда – неподходяща светлина, например, така и с физиологичен характер – настинка, порастване на зъбче и други.

Как да приспим дете на 2 години?

На две години малчуганите си лягат все по-трудно – спор няма. Може би е време да коригирате часовете на заспиване,  както и да намалите времето, през което детето спи през деня. Колко по-активно то играе и учи през светлата част на денонощието, с кратък обеден сън и продължаване с любознателното си опознаване на света около него после, толкова по-лесно ще заспива вечер. Ако все пак срещате трудности и те не се повлияват от промяна на външни фактори, то може да заложите на по-дълго време четене на приказки, приспивни песнички, бял шум, съобразен с възрастта, както и избор на леки етерични масла с успокояващ ефект, подходящи за възрастта на мъничето.

Какво да правим при трудно приспиване на бебе?

Най-важно е да се установят факторите, които възпрепятстват добрият сън на детето – физиологични или външни. След тяхното уточняване и коригиране, със сигурност ще забележите лекота в процеса по приспиване на мъника.

4 метода за приспиване на бебе

Режим

Това е общо понятие за всички онези дейности, случващи се всеки ден, по едно и също време, които водят малчугана до неговото заспиване. Създаването и неговото спазване са гаранция за безпроблемен детски сън. При новородените, това са хранене, смяна на памперсите, гушкане и  носене на ръце, а при по-големите – игра, хранене и вечерно къпане, например.

Хранене

При най-малките  храненето е основно нещо преди всяко заспиване, а часовете сън зависят от бързината, с която организма им усвоява полезните вещества. Колкото по-бързо това се случва, толкова по-често мъничетата ще се пробуждат от глад. При по-големите деца е важно храненето да бъде балансирано, за да заспят с лекота. От особено значение е и избягването на консумация на шоколад и захар преди часовете сън, за да се предотврати превъзбуждане.

Баня

Вечерното къпане им своята роля за отпускане и релакс. Независимо от възрастта, тази ежедневна рутина е важен фактор в заспиването на малчугана.

Ритуали

Те са важни, за да бъде сънят гарантиран. При всяко дете могат да са различни. Някои мъничета са научени да спят с родител и смяната на тази привичка ще наруши бързото им заспиване, затова е добре прехода към самостоятелен сън да бъде плавен. Други заспиват с помощта на биберон, любима играчка или пиейки мляко. При трета група е важна обстановката – приглушена светлина или липса на такава, тишина или успокояващите звуци на бял шум. Често пъти във вечерните ритуали се включват четенето и слушането на приказки или пеене на приспивни песнички.

Пробвайте различни варианти. Дори да не сработят веднага, дайте им шанс в продължение на една-две седмици, за да се уверите дали те са правилните или не за вас.

 

Често задавани въпроси

Всяко дете заспива. Понякога лесно, друг път – не толкова. Кои са най-често задаваните въпроси по тази тема може да прочетете по-надолу. Убедени сме, че всеки ще намери отговор на момент, свързан със заспиването, който го вълнува.

 

Как да приспим бебето през деня?

Осигурете му активност, когато е будно. Съобразено с неговата възраст, това е най-сигурният начин да гарантирате неговият последващ сън. Задължително осигурете промеждутък време между неговата игра и лягане, за да се успокои и настрои за почивка.

 

Как да приспим бебе с колики?

Понякога мъничетата изпитват истинско мъчение, а родителите се чувстват безпомощни. Опитайте съчетаването на няколко метода – капки против колики, затопляне на коремчето и лек масаж. Включвайки гушкане и малко носене на ръце, гарантирано ще постигнете успокояващ ефект и ще улесните приспиването на вашето дете.

 

Защо бебето заспива трудно?

Възможните причини клонят към безброй, но най-често могат да се обобщят в две групи – външни и физиологични.

Вероятните външни причини, пречещи на вашето дете да заспи са силна светлина, шумове или  различна от обичайната обстановка.

Физиологични са тези, свързани с неговото състояние и темперамент. Поникването на зъби или овладяването на нови умения, като пълзене и ходене, например, превъзбуждат мъниците, нарушавайки ритуалите им на заспиване. Настинка, дълго седене пред електронни устройства и  преминал час на лягане са също важни фактори, които могат да възпрепятстват детският сън.

 

Как да научим бебето да заспива само?

Ако дълъг период от време сте спали заедно с вашето дете или искате да го приучите на самостоятелно приспиване още от първите му месеци, то трябва да се въоръжите с търпение и да не се отказвате. Първоначално бъдете  в стаята, докато мъничето заспи. След това намалете своето присъствие на престой, сведен до няколко минути. Финалната крачка е, когато оставяте детето в неговото легло и излизате от стаята, а то заспива без вашето присъствие. Ако това е съпроводено с плач, изчакайте няколко минути преди да влезете, давайки му шанс само да се успокои. Но ако неговият плач продължи повече от няколко минути, влезте и вземете мерки. Дали ще са гальовни думи, гушкане или нещо друго – решавате вие. Но правейки го, обяснявайте винаги, че е време детето да ляга и заспива самичко.

 

Как да научим бебето да спи през нощта?

Тук е важно е да уточним, че понятието „дълбок сън през цялата нощ” е различно за децата в техните  периоди на израстване. При новородените, сънят е почти 20 часа в денонощие, но накъсан на 2-3 часови  интервали. За няколко месечни бебета качествен сън през цялата нощ включва 5-6 часа непробудност, докато за деца между година и две – между 6 и 8 часа.

 

Имайте предвид, че колкото повече детето израства и има създадени ритуали, толкова по-дълго и непробудно ще спи. А това, което е общовалидно за всички случаи е търпението, което ще проявите, докато учите малкото детенце на самостоятелност в това нелеко начинание.

Пазарувай топ детски премиум марки

 

 

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top