0894 469 227
Вашата количка е празна !

Какви знания и умения трябва да притежава детето на 2 години

Какви знания и умения трябва да притежава детето на 2 години

Няма какво да се лъжем, родителството е отговорна и понякога доста тежка работа. Но, пък наградата е безценна! Виждате детето как расте, променяйки се с всеки изминал ден. Превръща се във все по-самостоятелно човече и разбирате, че всичко до момента си е струвало. И ако на годинка, детенцето ви е все още бебе, то на 2 години започвате по-често да забелязвате неговото заявяване на самостоятелност и идентичност. А какво точно се случва в тази възраст? Какви предизвикателства носи тя и как по-леко да преминете през периода на порастване, ще ви разкажем в следващите редове.

Развитие на детето на 2 години

На 2 години детето не само е проходило, но е и открило неуморимата сила и възможност на крачетата си. Двегодишният малък човек препуска и се забавлява, като част от игрите му са свързани именно с тичане и гонене.

Отдавна детето е захранено с повечето храни. В тази възраст то може да се храни самостоятелно повече, отколкото с помощ и определено показва и изказва своите вкусови предпочитания.

Вие си имате един малък голям човек, който не само ви подражава, а и проявява желанието сам да се справя с ежедневни дейности, като миене на зъби, обличане и събличане, вчесване, обуване.

Възпитание на дете на 2 години

На 2 години малкото човече започва да заявява себе си и да взаимодейства с околния свят. Иска да прояви категорично самостоятелност, но все още няма нито уменията, нито речниковия запас,  с които да го направи. Това често води до проблемни ситуации, в които детето се тръшка, изпада в ярост безпричинно и трудно се вслушва в думите на околните.

Колкото и невероятно да звучи, именно тази крехка възраст е момента, в който да започнете да възпитавате детето си в социални норми, умения за общуване, търпение и постоянство.

Неслучайно използваме думата „търпение”, защото е факт, че изблиците на мъниците могат да изкарат всеки възрастен от релси. Наказанието, заплахите и виковете нямат да помогнат ситуацията да се промени – напротив. Напред във времето, поведенческите модели на детето могат да се влошат.

Какво трябва да умее и знае дете на 2 години

Порастването и съзряването на всяко дете е индивидуален процес. Поставянето под общ знаменател би било подвеждащо, тъй като всяко от тях има собствен темп на развитие. Въпреки това, има няколко насоки за уменията, които са преобладаващи при повечето деца и ще ви ги споделим.

 • На две години детето трябва да умее да се храни самостоятелно и с все по-малка нужда от родителска помощ.
 • На тази възраст мъничето трябва да може да назовава физиологичните си нужди.
 • Голяма част от хлапетата на 2 години изпълняват самостоятелни задачи, ангажиращи вниманието им изцяло поне за 5 минути.
 • Малкият човек започва да разграничава себе си от другите, както и да осъзнава, че е част от нещо (семейство, група, среда).
 • В този период, особено ако е проговорило, детенцето може да разказва кратки случки и приказки са̀мо или с подкрепата на възрастен. И ако се чудите колко думи трябва да знае дете на 2 години, то еднозначен отговор не може да се даде. Твърденията на специалистите, че езиковият запас в тази възраст би трябвало да варира от около 70 до 250 думи може да ви бъде само обща насока.
 • Вашето мъниче все по-често сглобява пъзели от големи парчета, реди високи кули, поставя елементи на правилните им места.

4 идеи за ролеви игри, с които да занимавате дете на 2 години

Време е да помогнете на вашето дете да развива, както грубата, така и фината си моторика. Даваме ви няколко идеи за ролеви игри, с които да се забавлявате заедно и да насърчавате процесите. Те със сигурност ще спомогнат и за стимулиране на мисленето и въображението.

Хайде да се маскираме

Една от най-подходящите ролеви игри, не само за деца на 2. Вариантите са толкова разнообразни, че само фантазията и познанията на интересите на вашето дете е възможно да ви насочат. Може да изберете пресъздаването на любима приказка или ежедневна дейност. Целта е да развиете речта и интелекта.

Строители

С любимите конструктори или кубчета може да си направите опростено състезание. Кой първи ще направи по-висока кула или съоръжение, освен с похвала, е хубаво да бъде придружено и с малка награда. В тази своеобразна надпревара оставете детето да печели, но и да губи. Така, с едно занимание ще стимулирате, както неговите моторни умения, така и развиване на емоциите му.

С топка

Игрите с топка ще развият двигателната култура и концентрацията на мъничето. Вариантите за игра са неизчерпаеми и зависят основно от развитието и възможностите му. Може да играете на „топло” и „студено”, да се състезавате за хвърляне в кош или нарисуван център, а защо не и опростена версия на Народна топка?

Професии

На 2 години голяма част от децата изпитват непреодолимо желание да подражават. Дали ще си направите магазин, ще лекувате любима плюшена играчка или ще приготвяте мъфини – зависи само от разнообразните ви идеи, свободно време и интереси на детето.

 

Психология на 2-годишното дете

Детето на две все още не знае как да овладява своите настроения или да съсредоточава мислите си за дълго в една посока. В това се крие и разковничето за честата смяна на настроенията, гневните изблици и честото тръшкане. Мъниците в тази възраст могат да се фокусират само върху нещата, които са им интересни, без възможността да забележат и другите аспекти на ситуацията, в която се намират.

И тук ключовият момент за преодоляване на етапа са търпение, обяснения и емпатия. Съпричастността и безусловната любов, с която ще подходите ще ви помогнат по-бързо да се надрастнат ситуациите, които ви притесняват.

Непослушно дете на 2 години

Всъщност, няма непослушни деца. Има по-емоционални такива, както и по-трудно откриване на правилния подход към тях.

Във възрастта от 2 години детето все още не може да изрази напълно себе си вербално, както и да преработва емоциите си. Затова родителят, освен че е добре да подхожда с разбиране и търпение, може да опита и някои от тактиките в следващите редове.

Бъдете категорични

Вземете ли решение за конкретна ситуация с мъника ви, не го променяйте, каквото и да ви коства това. По този начин детето ще вижда във вас авторитет, както и ще се учи на уважение към  поставени граници.

Избирайте правилно битките

Не всяка ситуация налага категорично „не”. Бисквитите в магазина, за които така настоява детето, заслужават поощрително „да”, спрямо опасността от рисковано катерене, което може да завърши с болезнено падане.

Намерете златната среда и се придържайте към нея

Хлапето ви се тръшка, а вие умирате от срам? Проиграйте няколко варианта и вижте на кой от тях то ще реагира най-добре. При част от мъниците единствено изчакването на кризата да премине действа супер, докато при други – спокойното говорене и обясняване има благотворен ефект.

Не крещете, не удряйте, не наказвайте

Да, споменахме това и в горните редове. Но е важно да го повторим отново. В тази възраст детето се формира като характер. Бъдете позитивен пример, и повярвайте ни, след навършването на 3 годишна възраст ще се поздравите сами себе си за добре свършената работа и търпение през изминалите месеци.

Кога да потърсим помощ от специалист?

Въпреки, че за мнозина крехката двегодишна възраст е твърде ранна за установяване на проблеми, както и факта, че някои мъници се развиват по-бързо, а други – не толкова, наличието на някои от следните фактори може да ви подтикне да потърсите странично мнение.

 • Детето не проявява никакъв интерес към каквито и да е вещи от бита, като прибори за хранене, пособия за лична грижа и други.
 • То има нулево желание да подражава на ваши дейности или думи.
 • Не ходи стабилно.
 • Губи умения, които до скоро е имало.
 • Няма и не прави опити за вербална комуникация.

 

Понякога родителството изглежда като безкраен изпит на физическите, психическите и емоционалните сили. Но всъщност, вие сте много по-устойчиви, отколкото си мислите. Както и децата ви. Не забравяйте – те са бяло платно, на което рисувате. Заложете на спокойни, красиви цветове и знайте, че в недалечно бъдеще ще се радвате на истински шедьовър.

 

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top