0894 469 227
Вашата количка е празна !

Всичко за нормалния сън при бебето по месеци

Всичко за нормалния сън при бебето по месеци

Нали сте чували за онези еднорози – бебетата, които спят по цяла нощ, без да се будят и бързо привикват към следобедния сън по едно и също време от денонощието? И ние сме чували за тях, но не сме ги виждали. Защото истината за бебешкия сън е съвсем различна, а тя е, че бебето ще спи неспокойно доста често и такова понятие като нормален сън при бебетата общо взето липсва. Под нормален, имаме предвид, един и същ и винаги повтарящ се ритъм, продължителност и състояние на съня. В действителност, през първата година от живота си децата просто привикват. Те привикват не само към светлината, към звуците, към родителите и хората, към заобикалящата ги среда, към твърдата храна и емоциите, но и към навика да заспиват. На практика, за да започне едно дете да си ляга нормално – тоест да заспива сравнително бързо, след като постави главичка на възглавницата и да спи чак до сутринта без да се буди – първо, то трябва да се сдобие с навика да спи. А този навик изисква адаптация, време и разбира се, добро физиологично и психическо състояние.

В този материал ще говорим в детайли за съня при бебето по месеци, по фази и по проблеми, с които можете да се сблъскате като родители. Да започваме! И горе главата, скоро сънят ще ви навести и вас, просто се иска малко търпение!

Фази на съня при бебетата

Знаете ли, че бебето сънува още докато е в утробата на майката? През половината време, докато бебето е в утробата на майка си то е в така наречената фаза на бърз сън. Тази фаза е типична с това, че бебето сънува. При новороденото е почти същото положението. Но за да разберете по-ясно как и кога спи бебето, докато навърши една година, нека разгледаме тези отделни фази на сън през отделните месеци.

 • 1 месец. Новороденото спи по около 17-19 часа дневно. Много майки изпадат във възторг колко „послушно“ и колко сладко спинкат техните деца през първите дни след раждането. Този спокоен сън обаче е подвеждащ. През първите дни бебетата са по-поспаливи, защото преминават през жълтеницата, която ги прави по-изморени и сънливи. След втората седмица ще усетите, че бебето започва да заспива по-трудно, но пък всяка фаза на съня е по-продължителна.
 • 2 месец. На тази възраст бебето продължава трудно да различава нощта от деня. Именно това е основния проблем при бебешкия сън в този период. Продължава периода на адаптация и много често детето ви може и да будува цяла нощ и да спи по цял ден. Това обаче скоро ще мине. Добрата новина е, че и през този период общия сън за деня е доста дълъг – поне 16 часа. Средната продължителност на една фаза на сън е 2 часа, а много бебета спят и по 4 часа непробудно.
 • 3 месец. Това е възрастта, когато продължителността на съня започва леко да варира. Какво означава това вариране? Означава, че по всяка вероятност, детето започва да се ориентира, че когато е светло сме будни, а когато е тъмно – спим. Ето защо организмът на бебето започва да се адаптира към този цикъл. Продължителността на една „дрямка“ остава около час и половина, но нощните събуждания стават по-редки. Все пак, очаквайте бебето да се събуди поне два пъти и то за да се нахрани, защото има нужда от мляко през по-голям период от време за едно денонощие.
 • 4 месец. Общо децата на тази възраст спят по около 15 часа на ден. Нощният сън е много по-спокоен за тях и трае близо 10 часа. През деня се обособява една дълга дрямка след обяд – около 5 часа – и няколко по-кратки фази на сън за около час, час и нещо. Почти винаги едната дрямка е веднага след закуска. Бебетата на тази възраст обичат много да спят в количката, докато се движат, защото им действа приспивно.
 • 5 месец. Общата продължителност на съня на тази възраст може и да не се промени, но затова пък броят дневни дремки става все по-малък. Ако досега бебето е спало по 4-5 пъти на ден, то ще ги намали поне до 3. Нещо повече – много от децата на 5 месечна възраст вече започват да се будят само по веднъж на нощ, за да се хранят.
 • 6 месец. Много родители на шестмесечни бебета вече започват да се хвалят, че бебетата им спят, без да се будят през нощта. Това е напълно нормално развитие за детето. Сънят обаче няма да е особено спокоен през следващите месеци, защото…
 • 7 месец. Защото на 7 месеца започват да избиват първите зъбки. Ето защо, ако дрямката през деня е точно установена – веднъж или два пъти, през нощта се започва едно будене на всеки два или три часа. Много родители смятат, че причината е глад, но всъщност е именно дразненето на венците. Все пак, поне 5 часа ще спи детето ви непробудно през нощта на тази възраст.
 • 8 месец. Много деца на тази възраст вече спят само по 10 часа на нощ, а през деня си взимат дрямка от 2 часа на обяд и най-много да поспят за още час след закуска. Детето вече осезаемо различава деня от нощта и макар да го мъчат зъбките, се поддава на приспиване – с песни, люлеене, гушкане от родителското тяло.
 • 9 месец. Общо детето спи по максимум 15 часа на тази възраст. Ключово е, че почти всички деца започват да се преориентират към само една дрямка – но по-дълга от до моментните през деня. През нощта те спят максимум 12 часа.
 • 10 месец. Според специалистите на тази възраст бебето вече спокойно може да се научи или да свикне само да се спи непробудно през нощта, но този път за максимум 11 часа. През деня почти сигурно е, че ви очакват само една пауза да свършите нещо полезно у дома, защото бебето вече ще спи само веднъж, на обяд.
 • 11 месец. Ако бебето не е болно, не го мъчат зъбките и не е легнало с пълно коремче, по всяка вероятност, вече ще можете да си поспивате и вие с него, без да се будите нощем. Този заветен сън трае около 9-11 часа. През деня обедният сън става все по-дълъг, но втора дрямка – все по-невъзможна.
 • 12 месец. По около 3 часа бебето ще спи на обяд и по около 10-11 – през нощта. Много майки вече започват да сами да отменят втората дрямка на децата си, за да увеличат нормалния следобеден сън, който е задължителен и в скорошното посещение в ясла.

 

Как да се справим с неспокойния сън при бебе?

Това от една страна, не е мисия невъзможна, но от друга – за такъв проблем универсална формула и решение няма. Много специалисти съветват просто да имате търпение и да се придържате към една и съща рутина. Това създава усещане за навик и адаптация у децата. Избягвайте да слагате бебето по различно време от вечерта да спи и се старайте преди лягане да прави едни и същи неща – храна, топла баня, песничка за приспиване, приказка и т.н.. Освен това, най-добре е винаги да се снабдите с реалистични очаквания за бебешкия сън, а именно: бебето няма да спи постоянно и когато го мъчи нещо (колики, глад, зъби или настинка) то ще се буди и няма да заспива. Нашият съвет е, когато изнемогвате, просто да го взимете да спи при вас. Да, може и да свикне, но ние не познаваме дете на 15 години, което спи с родителите си! Та, рано или късно, ще отвикне…

Съвети за добър бебешки сън

Ето няколко съвета от специалистите за това как да „научите“ бебето да има добър сън всеки ден и всяка нощ:

 • Не слагайте бебето да спи с пълен корем. Нека мине половин час след храненето.
 • Създайте рутина и я следвайте в точна последователност. Така, когато дойде време за сън, бебето ще знае, че е време за сън.
 • Не затопляйте прекалено много помещението, в което спи бебето. 23 градуса са повече от достатъчни!
 • Изпробвайте различни тактики за приспиване, докато видите коя работи при вас и вашето бебе – гушкане преди заспиване, пеене, люлеене на кошарата, нежна музика, галене по коремчето….
 • Научете бебето да спи на тъмно или поне с много малко приглушена светлина в стаята. Светлината дразни очите – и вашите, и на децата!
 • Разберете, че ще има моменти, когато на бебето просто не му се спи. Не го насилвайте! Става по-зле. Това важи, разбира се, за спането през деня.

 

Често задавани въпроси

 • По колко часа спят новородените бебета? Средно, новороденото спи между 17 и 19 часа на ден.
 • Как бебето да спи цяла нощ? Създайте му рутина на поведение за действията, които правите преди лягане – хранене, баня, масаж, гушкане, приспиване.
 • На какво се дължи необичайната сънливост при бебето? При новородените – на жълтеницата, а при по-големите деца, вероятно на заболяване, умора или вашия страхотен подход в приспиването.
 • Бебетата сънуват ли? Да, бебетата сънуват! Сигурно сте виждали и вашето да се усмихва насън! Да, много е сладко…

Пазарувай топ детски премиум марки

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top