0894 469 227
Вашата количка е празна !

Сънят при новородено бебе - пълно ръководство за супер майки

Сънят при новородено бебе - пълно ръководство за супер майки

Блаженият сън на новороденото бебе е сбъдната мечта или неочакван кошмар за много майки. Истината за него е, че той осигурява растежа и развитието на мъничето, наравно с неговото хранене и е много важна част от ежедневието му.

Как да овладеете до съвършенство безпроблемното заспиване на малкото ангелче, ще ви разкажем в следващите редове.

До каква възраст бебето е новородено?

Често определяме едно бебе като новородено в първите няколко месеца от появата му. Но то е такова до навършване на месец от своето раждане, когато се адаптира към външната среда след напускане на сигурната майчина утроба.

Как да приспим новородено бебе – мисията възможна

Сънят на новороденото е толкова важен за него, колкото и за неговите родители. Особено в първия месец у дома, когато изцяло се променя обичайния ритъм на живот след появата на новия член на семейството.

Още по време на бременността, бебето започва да усвоява циклите на сън – дълбок и лек. Това му умение продължава да се усъвършенства до около неговата 3-4 месечна възраст.

В първия месец след появата си на белия свят, на мъничето не му трябва много, за да заспи. Завършващо редици процеси на адаптация към света то има нужда от голямо количество сън.

Но кои са най-честите причини да има проблеми със заспиването това мъничко същество?

Ще ви разкажем за едни от най-често срещаните фактори.

Преумора

Не е трудно да се превъзбуди едно новородено. Много хора около него, различни по сила шумове или силна светлина са все фактори, които могат да окажат не добро влияние върху мисията „Сън”.

Колики

Често ще чуете, че коликите не се отнасят за всички деца. Ще чуете също, че те започват около 3-тата седмица след раждането. Истината, обаче е, че коликите могат да започнат още в родилния дом и засягат почти всички новородени.

Няма как да ги сбъркате. Придружени са с внезапно събуждане с остър плач, трудно заспиване,  изпъване на ръце и крачета, съпроводени с твърдо и подуто коремче.

Некомфортна среда

Единственият начин на комуникация на новородените е техния плач. С него те информират за всичко, което не им харесва, но понякога трудно могат да бъдат разбрани. Средата, която заобикаля мъничето често може да го разстрои. Ярка светлина, повече дрехи от нужното, твърде топло, прекалено шумно – всичко това, неминуемо може да наруши комфорта на малкото същество.

Как да улесните заспиването и качествения сън на вашето новородено? Ще ви споделим няколко проверени съвета.

Хранене

Всъщност, то е основния ви помощник, който може да осигури дълъг сън на бебока. От една страна, защото изисква огромни негови усилия, от друга – смукателният рефлекс, който е основен, играе и успокояваща роля, която подтиква към заспиване. След хранене не бързайте да връщате мъничето в леглото. Помогнете му с леки потупвания да изведе натрупаните газове, полюлейте го и му поговорете.

Облекло

Тук съществуват различни съвети. Макар и току-що дошли на белия свят, бебетата имат своите предпочитания – някои обичат да са в леко, дишащо облекло, което не ограничава движенията им, а други – заспиват на мига, в който са повити плътно. Опитайте и двата метода – веднага ще се ориентирате кой е вашия.

Обстановка

Колкото по-близка до тази от коремчето на мама – толкова по-добре. При възможност, осигурете тъмнина и избягвайте пълната тишина. Да, тя е важна, но новороденото е свикнало с шумовете, които са го заобикаляли, когато е било още в утробата ви. Експериментирайте с различни бели шумове, които могат да ви помогнат. Има различни приложения, устройства и клипове, които да ви го осигурят. Например, интересен факт е, че има дечица, на които определени произведения на Моцарт действат изключително добре. Пробвайте!

Помощници

При новороденото, както споменахме, основният развит рефлекс е сукателния. Затова може да опитате ползването на биберон, ако не е в разрез с вашите разбирания. Изключително подходящ е за осигуряване на бебешкия сън до около 3-4 месец от раждането му, когато рефлексът за сукане започва да отслабва и може да заложите на друго успокояващо средство.

За неприятните колики може да си помогнете с различни средства – сиропи, хомеопатия, билки, масажи. Тяхното прилагане е добре да бъде съгласувано с педиатъра ви, защото не рядко има специфика за конкретния случай – при различните деца, въздействат различни методи.

Сухият памперс, добре хидратираната кожа, както и отпускащото къпане преди сън, са също важни елементи за спокоен сън на новороденото.

Интуиция

Вашето майчино чувство ще ви подскаже най-вярно какво е добро за съня на новороденото ви ангелче. Дали то харесва комфорта на домашната обстановка или разходка в количката навън. Дали му допада тихото ви пеене или да пуснете бял шум. Дали плаче, защото го боли коремчето или просто памперса му (отново) е пълен. Това са все моменти, които вие безпогрешно ще познаете.

Това са едни от най-приложимите съвети, които може да опитате. От голямо значение е и как най-правилно трябва да спи новороденото.

Как трябва да спи новородено бебе

Един от основните рискове при новородените бебета е синдрома на внезапна детска смърт. Причините за него все още не са напълно известни, но има редица препоръки, които свеждат възникването му до минимум.

 • Стремете се детето да спи по гръб. И тъй като неговият череп все още е мек и не напълно затворен, в будното време на мъничето, залагайте на гушкането му в изправена позиция или лежане с главичка настрани.
 • Избягвайте спането по корем. Това може да затрудни дишането му по време на сън. Интересно е, че позата се препоръчва от някои източници за подобряване ситуациите, свързани с рефлукс и колики. Въпреки това, тази позиция за сън трябва да се допуска с повишено внимание.
 • Отбягвайте в леглото на новороденото да има прекалено много завивки, вещи, играчки и излишни аксесоари. Колкото по-свободна е зоната, толкова по-добре.
 • Заложете на умерени градуси в помещението. Изборът на средни температури (около 20-23 градуса) са идеалните, на които новороденото ще си вирее прекрасно.

Най-често задаваните трудни въпроси за съня при новородено бебе и техните лесни отговори

Сънят на новороденото може да бъде неизчерпаема тема. Но кои са най-честите въпроси, които вълнуват всеки родител след появата на мъничето? Вижте ги в следващите редове.

По колко часа спят новородените бебета?

Отговорът е, че новороденото може да спи от 14 до 20 часа, индивидуално е. Истината е, че през първия си месец на този свят, бебета се изморяват изключително бързо и имат огромна нужда от сън, която обикновено запълва голяма част от денонощието им.

Какво сънуват новородените бебета?

Колкото и невероятно да звучи, бебета имат способността да сънуват още от времето, в което са били в утробата на своята майка. Сънят и сънуването са едни от основните човешки механизми за  преработване на информацията от околния свят и преживяванията, така че сънищата на вашето бебе зависят от неговото ежедневие с вас.

Какво да правим, ако бебето се задави по време на сън?

Новородените често могат да се задавят по време на сън от остатъчно мляко или слюнки. На първо място – не губете самообладание. Обърнете внимателно новороденото с лице към пода и го потупайте нежно по гърба в зоната между плешките. Друг вариант е да го обърнете внимателно с главата надолу или да подухнете в лицето му. С порастването на мъничето – тези моменти се израстват.

Сигурни сме, че всичко, което споделихме ще ви помогне за една успешна мисия „Сън”. Знайте, че колкото повече расте вашето детенце, толкова по-добър, спокоен и дълъг ще става и съня му.

 

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top