0894 469 227
Вашата количка е празна !

14+ тънкости при печенето на домашен козунак

14+ тънкости при печенето на домашен козунак
Ако обичате вкуса на великденския козунак, но се нуждаете от доза смелост, за да се заемете с неговото приготвяне, то следващите редове са точно за вас. В тях ще ви споделим проверени тънкости за блестящи резултати. Нека започваме!
 

Как се меси козунак майсторски

 
Освен, че козунакът трябва да бъде замесен с любов и светли помисли, има и някои особености в подготовката на тестото, неговото месене и втасване.
 
Когато приготвяте козунак винаги си отделяйте достатъчно време и забравете за бързането. Този обреден хляб обича спокойствието и вниманието, което му се отделя.
 
Заемайки се със задачата, предварително си пригответе всички продукти, които ще са ви необходими. Нека те бъдат със стайна температура, а ако ще използвате мая, то за нея ще ви трябва и топло прясно мляко, за да се активират дрождите по-лесно.
 
Освен със затопленото мляко се постарайте да е топло и в помещението, в което ще замесвате козунака. Този вид тесто обича както вниманието, така и топлината.
 
В чаена чаша си подгответе малко захар, маята и млякото, като после ги оставете настрани. Пресейте избраното брашно поне веднъж. Избирайте „тежко” брашно, богато на глутен. Това е една от предпоставките тестото да бухне, а козунакът да стане „въздушен”. Пресяването, пък ще улесни получаването на конци и вкарването на още въздух в сместа.
 
В центъра на пресятото брашно добавете останалите сухи съставки и накрая – втасалата мая. Когато получите хомогенна смес идва най-важния момент – месенето.
 
Тук има два варианта – да месите със силно притискане на длани в плота или с „блъскане”. Теорията с „блъскането” на козунака има две причини – да влезе въздух, и за да се отнеме лепкавостта, без да се добавя допълнително брашно. 
 
Съществува още един трик, за да получите пухкаво козуначено тесто – периодично потапяйте ръцете си в леко затоплено олио. От една страна месенето ще е по-лесно, без ръцете ви да са лепкави, от друга – козунакът буквално ще поглъща мазнината и ще увеличи обема си още при замесването.
 
Ако обаче ръцете ви не спират да лепнат, а и „удрянето поне 100 пъти в масата” на тестото не ви привлича, то си пресейте допълнително количество брашно, което използвайте, докато козунакът спре да „поема”. Когато това се случи – оставете го да втасва до удвояване на обема.
 

6+ изключително важни тънкости при печенето на козунак

Когато козунакът втаса идва ред на неговото оформяне и печене. Независимо от индивидуалните особености на всяка фурна, има няколко тънкости, които са универсални:
  • Добре е великденският козунак да се приготви в предварително навлажнена фурна. Подгответе я, като сложите в нея купичка с вода и загрейте до около 200°С.
  • След 10-ина минути извадете купичката и сложете сладкия обреден хляб да се пече. След това намалете градусите на около 180.
  • Споделяме ви и една интересна подробност – козунакът е препоръчително да се пече според теглото му. Например, ако е под килограм му трябват около 30-40 мин., за 1-1,5 кг. тегло – около час, над този грамаж – малко повече от 2 часа.
  • Ако козунакът по време на печене започва да хваща коричка го покрийте с навлажнена домакинска хартия или метално фолио, за да стопирате процеса на прегаряне.
  • Когато прецените, че козуначеното ви изкушение е готово (пробвате с шишче или клечка за зъби и тя излиза чиста при набождане), изключете фурната, открехнете я съвсем леко и изчакайте 15-ина минути преди нейното пълно отваряне. По същия начин не бързайте и с изваждането му от формата, в която сте го приготвили. Нека изстине и тогава го преместете и нарежете.

Рецепта за класически козунак

В следващите редове ви споделяме рецепта за класически козунак, в която има включени стафиди и бадеми. Ако не харесвате техния вкус, съвсем спокойно можете да не ги слагате.
 

Домашен козунак с бадемови люспи и стафиди

 
За да го приготвите ще са ви необходими:
  • Около 500 гр. брашно
  • 2 бр. яйца
  • Около 150 гр. захар
  • 200 мл. прясно мляко
  • 80-100 гр. масло
  • Кубче прясна мая
  • Пакетче ванилия
  • Щипка сол
  • 2 шепи стафиди
  • Шепа бадемови люспи

Пригответе го като:

 
На дъното на чаена чаша сложите 1 равна супена лъжица захар с 2 супени лъжици брашно. Разбъркайте. Добавете натрошената мая и налейте около 50 мл. затоплено мляко. Покрийте с кърпа и сложете на топло, за да си втасва.
 
В дълбок съд пресейте брашното, след което прибавете останалите сухи съставки, а накрая течните и втасалата мая заедно със стафидите. Когато сместа стане хомогенна, пристъпете към месенето като целта ви е постигането на меко и еластично тесто. Ако сте постигнали това, но е леко лепкаво – не се притеснявайте, покрийте го да втасва, докато обемът му стане двоен. Когато и това се случи го прехвърлете на набрашнен плот и го оформете в желана от вас форма. След направата ѝ отново го оставете да втасва в съда, в който ще се изпече. Проследете за двойното му бухване, а преди слагането във фурната го намажете леко с жълтък, поръсете със захар и бадемови люспи. Изпечете в подходящи хартиени форми за козунак на горен и долен реотан на 180°С за не повече от 45 мин.
 
Ако пък следите фигурата си или ви се налага да спазвате конкретни диетични препоръки, то следващото вкусно и здравословно предложение е напъло подходящо за настъпващите празници.
 

Рецепта за диетичен козунак

За да го приготвите ще са ви необходими:
  • Около 350-400 гр. микс от лимец и пълнозърнесто брашно
  • 3 бр. яйца
  • Около 100 мл. соево мляко
  • Около 100-120 гр. кокосово масло
  • Настърганата кора на 1/2 лимон
  • ½ пакетче суха мая или ¼ кубче от прясна мая
  • Пакетче или есенция ванилия
  • Течен подсладител за козунак
  • Около 40-50 гр. черен шоколад
  • Шепа стафиди
Пригответе козунака като:
 
От всички продукти омесите тесто. Първоначално пропуснете стафидите и шоколада, а от яйцето сложете две цели и един белтък. За месене използвайте кокосовото масло, и когато сте готови оставете тестото на топло да втаса и удвои обема си. След това добавете останалите съставки, оформете и преди печене намажете с останалия жълтък. Сложете козунака в предварително загрята на 200°С фурна и печете на горен и долен реотан за около 40-45 минути.
 
Сигурни сме, че този Великден ще е малко по-различен, защото със скромна помощ от нас, ще сте приготвили най-вкусните козунаци на света.
  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top