0894 469 227
Вашата количка е празна !

8+ идеи как да успокоим бебето при никнене на зъби

8+ идеи как да успокоим бебето при никнене на зъби

Да си родител е безкрайно предизвикателство. Колики, настинки, настроения и безсънни нощи се редуват с чисти детски усмивки, позитивни емоции и нов свят, който виждате през очите на вашето бебе. Едно от най-честите притеснения на младите родители е никненето на зъби при детето.

Но кои са най-честите симптоми за никнене на зъби при детето?

Процесът на никнене на зъби обикновено става интензивен около шестия месец от раждането на мъничето. При всяко бебе това са индивидуални моменти, като те може да индикират своето стартиране 2-3 месеца по-рано. Най-често срещаните признаци, че скоро ще пробие зъбче са:

 • Повишено слюнкоотделяне;
 • Дъвчене и смукане на всяка вещ, до която бебето достигне;
 • Зачервени бузи;
 • Дърпане на уши, особено от страната, от която се очаква да пробие зъбче;
 • Намаляване или повишаване на апетита;
 • Раздразнителност;
 • Проблеми със сънят.

Едни от най-честите признаци обаче си остават подутите венци и повишаване на телесната температура.

Температура при никнене на зъби при детето

Високата температура понякога съпътства пробиването на венеца и поникването на нови зъбчета. Нейното покачване може да се приеме като нормално, ако продължи между 24 и 48 ч. Това се дължи на факта, че все пак се наблюдава възпалителен процес в областта на венците. Индикатор за проблем, различен от никненето на зъби, обаче, е появата на сополи и кашлица. Или ако високата температура продължи повече от два дни и трудно се повлиява. Тогава може би става въпрос за настинка и причината за нея да е в по-отслабената имунна система на вашето дете, когато има температура.

8  съвета как да успокоим бебето при никнене на зъби

 1. Играчка чесалка за зъби – силиконова или дървена, единствено следете да е хипоалергенна и безопасна;
 2. Нежен масаж – с пръст или специален накрайник, нежният масаж със сигурност ще доведе до облекчаване на болката;
 3. Хомеопатични лекарства – пазарът е залят от множество предложения, просто трябва да определите своето търсене според конкретната нужда, за да облекчите всяко болезнено никнене;
 4. Гушкане, прегръдки, любими занимания – нежният допир и вашето присъствието действат  повече от облекчаващо за вашето мъниче;
 5. Разсейване – дълга  разходка, посещение на ново и интересно за детето място ще го разсеят със сигурност от дискомфорта, който го мъчи;
 6. Охладена храна – охлаждането под всякаква форма в зоната, която е болезнена, действа обезболяващо;
 7. Специални безопасни бижута, подходящи за никнене на детски зъби – дали ваше бижу или специално изработено за детето ви, трябва само да изберете материала, от който да е създадено, за да намали максимално усещането за болка;
 8. Кърмене и биберон – действат успокояващо и разсейващо в периода на никнене на зъби.

Темата с никненето на зъби вълнува всеки родител и е доста обширна. А ние селектирахме най-често търсените въпроси в тази категория.

Често задавани въпроси

Подути венци при никнене на зъби и как изглеждат?

Непосредствено преди да избие зъбче, венците на бебето са подути и болезнени, вследствие процеса на прорастване. Всеки допир до тях може да доведе до дискомфорт, защото те стават изключително чувствителни. Зачервяването също може да е показателен признак. По време на самото изникване може да се наблюдават капчици кръв или микрохематом в областта на прорязване на новото зъбче. Ако това ви притеснява – може да се обърнете към педиатър или стоматолог за преглед и съвет.

Кога излизат първите зъбки на бебето?

Първите млечни зъби в детската устна кухина най-често поникват между 6 и 7-я месец след раждането на детето, като първи признаци за започване на процеса могат да се наблюдават около 3-4-тия месец от появата на бебето. Разбира се, всичко е строго индивидуално – има случаи, когато и около първия рожден ден могат да избият първи зъбчета, както и да се наблюдават зъби при бебе на 3 месеца. Това не трябва да буди притеснение. Обикновено, цялостният процес приключва около 2,6 г. - 3г.

В какъв ред никнат бебешките зъбки?

В повечето случаи първите зъби, които се показват са долните два резеца, последвани от горните два. След това са горните и долните странични резци. Никненето продължава с първите кътници, после кучешките зъби и завършва с вторите кътници. Понякога може да поникнат две зъбчета наведнъж, а в други случаи – дълги месеци едно зъбче да мъчи вашето дете.

В последните години на пазара се появиха изключително много средства, които са насочени към грижата за безболезнено никнене на зъби, а други са ни познати още от нашето детство. Ще ви разкажем за най-разпространените сред тях. Кое от тях е най-подходящо за вашето дете задължително консултирайте с педиатър или стоматолог.

Най-честите средства за облекчаване на болката при никнене на зъби

 1. Температуропонижаващи. В аптечната мрежа има широка гама лекарствени средства, които  освен висока температура ще повлияят и болката от никненето на зъбки. Изборът на най-доброто лекарство направете след допитване с квалифицирано лице.
 2. Обезболяващи гелове. Разпространени и ефективни, тяхната употреба също трябва да е с повишено внимание, тъй като голяма част от тях съдържат лидокаин, което си е лекарствено средство.
 3. Лайка. Тази така разпространена билка познаваме от години. Достъпна навсякъде, тя има приятен вкус и е известна със своите антисептични и успокояващи свойства.
 4. Хомеопатия. Дали под формата на гранули, сироп или разтворими във вода таблетки – нейният избор  трябва да бъде направен след консултация с хомеопат. Той ще опознае вашето дете и ще ви предложи най-добрите варианти.

Как да се грижим за поникналите зъбки?

Още преди появата на първото зъбче е добре да запознаете своето дете с бебешка четка за зъби и паста, подходящи за неговата възраст. По този начин, дори и под формата на игра, вашето мъниче ще започне да създава навици, които са от изключителна важност. Миенето с четка и паста, освен хигиенна, има и функция да облекчи дразненето на венците. След навършването на 1 година може да заведете детето за първи път в кабинета на избран от вас детски стоматолог. Идеята е от ранна детска възраст то да свикне с обстановката на зъболекарския кабинет.

През каквито и етапи да преминете с никненето на зъби при вашето мъниче – важно е да се запасите с търпение и спокойствие. Това е един от най-важните етапи в неговото развитие, след който ще ви трогва с още по-прекрасна слънчева усмивка.

 

 

Пазарувай топ детски премиум марки

 

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top