0894 469 227
Вашата количка е празна !

Възпитание и развитие на дете на 3 години. Препоръчителни ръст, тегло и хранене

Възпитание и развитие на дете на 3 години. Препоръчителни ръст, тегло и хранене

Да виждаш как, с всеки изминал ден, детето ти расте е прекрасно изживяване за всеки родител! Но какво трябва да умее мъничето на 3 години и как може да му помогнете, за да затвърди и подобри развитието си, ставайки още по-добро и уверено в уменията си, може да прочетете в следващите редове.

Развитие на 3-годишното дете

След бурната 2-годишна възраст, детето едва навършило 3, сякаш започва да се преобразява като  с вълшебна пръчка. Често, изчервяващите възрастните, гневни изблици на хлапето намаляват, започва по-внимателно да се вслушва в предупрежденията на големите, все по-редовно търси игра с деца на неговата или близка възраст. Движенията му стават още по-координирани и стабилни, силата и гъвкавостта на тялото му растат. Думите, които използва тригодишното се увеличават от ден на ден, както и способностите му да разказва се обогатяват, а и да различава основни понятия. Все по-наясно е с чувствата, които изпитва, а моментите, в които проявява емпатия към околните – зачестяват.

Възпитание на 3-годишно дете

На 3 години детето разбира осъзнато все повече. Добре е ако то владее основни думи за молба, благодарност, поздравяване при среща и раздяла. На тази възраст, мъничето вече се храни, облича и обува още по-самостоятелно, разбира се със средства, съобразени с възрастта му.

Физически развитие, ръст и тегло на дете на 3 години

И в този период бурният растеж на детето продължава, като в тези 12 месеца ще ви се наложи да смените около 2 размера от неговите обувки и дрехи. Тялото му става силно, координирано и издръжливо. Често пъти, това е и възрастта, в която много родители започват да записват децата си на различни занимания и спортове.

Що се отнася до конкретни мерки за височина и килограми, отговарящи на 3-годишна възраст, трябва да приемем, че това е по-скоро индивидуален момент. Ако следваме обаче медицинските педиатрични справочници, то с навлизането си в 3-годишна възраст, момиченцата обикновено са високи около 95 см. и тежат около 13 кг. Момчетата, пък от своя страна са с около 96 см. височина и тежат около 14 кг. В предстоящата година, до навършването на 4 години, се очаква мъниците да израснат с близо 7 см. и да наддадат с още 2-3 кг.

Психично развитие на детето на 3 години

Както споменахме, в тази възраст детето е все по-наясно с чувствата и емоциите, които го обземат, като не рядко вече ги и назовава правилно: „Ядосан/а съм”, „Аз съм тъжен/тъжна”, „Щастлив/а съм”.  Все по-лесно може да бъде отделено от родителите си, без това да довежда до тежки емоционални изблици. Започва да се привързва и към други хора и деца извън семейното си обкръжение – приятелче, учителка или близък възрастен.

7 проверени съвета за отглеждане на дете на 3 години

 • Поощрявайте порастването на вашето мъниче с общуване с други деца на неговата възраст. Дали това ще е с чести разходки до детските площадки около вас, подходящи школи за артистични занимания или започването на спортна активност – това зависи от вашия личен избор и развитие на детето.
 • Помагайте му да разпознава, както връхлитащите го емоции, така и да се справя успешно с чувствата, които изпитва. Колкото по-наясно е с тях, толкова по-лесно ще му бъде в израстването и развитието му напред в годините.
 • Продължавайте с поставянето и отстояването на ясни граници за допустимо и недопустимо. Ограничавайте лошите прояви с разговор и корекция на поведението. Поощрявайте добрите постъпки с похвала или малко подаръче.
 • Развивайте способностите на детето, правейки го съпричастно с вашето ежедневие. Поставяйте му задачи с няколко компонента, като :”Моля те, иди до стаята, донеси си обувките и ги сложи на крачетата”, например.
 • Създайте си ваш личен ритуал, в който четете, обсъждайте, споделяйте или просто си говорете. Може да са 15 минути, час или повече, но те ще са си вашето специално време заедно. Тези безценни мигове със сигурност ще имат позитивни ефекти върху развитието на детенцето ви, неговото въображение и способност да изгражда връзки с други хора.
 • Залагайте на игри с броене. В тях може да включвате различни форми и цветове, които също да назовавате. Така ще затвърждавате основни понятия в няколко области.
 • Постарайте се да оставяте често детето да играе, без да режисирате заниманията му. По този начин  то ще тренира, както физическите си способности, така и уменията си да общува и да разрешава различни конфликти.

Хранене на дете на 3 години

На 3 години детето има своите ясни предпочитания към храната, която му се поднася. Повечето деца проявяват самостоятелност в храненето, като някои от тях имат дори желание за боравене с нож. Разбира се, не бива да ви притесняват ни най-малко ситуации, в които вашето дете все още се нуждае от помощ, за да се нахрани.

Примерно меню за хранене на дете на 3 години

Понякога е трудно да измислите какво да направите за хапване на вашето мъниче, така че да бъдете сигурни, че то хем няма да остане гладно, хем ще приеме нужното количество полезни нутриенти.

Даваме ви няколко супер идеи, тествани от нас във времето, с което се надяваме, че ще ви вдъхновим и улесним.

Закуска

Палачинките са винаги добра идея! Филия с яйчен пастет, макарони със сирене или баница, както и мюсли с плодове и мляко по ваш избор, са също не лоши попадения.

Обяд

Всички знаем, че супа, салата и основно са оптималното обедно меню. Не се притеснявайте, ако обаче детето ви не успява да приеме всичко това в едно хранене. Консумацията на две от 3-те неща е напълно достатъчна, а в някои случаи – и само на едно. Засищаща крем супа с крутони е отлично решение при всеки случай, знаете, нали?

Следобедна закуска

Заложете на плод, сандвич, домашно приготвен крем или мус, а защо не и на приготвена от вас бисквитена торта?

Вечеря

Ако в обедното меню сте пропуснали, то във вечерното може да заложите на леко месо (риба, пилешко или пуешко) с гарнитура. Ако детето ви не е фен, то бъдете сигурни – рядкост е симпатични мини кюфтенца да бъдат отказани.

За пълноценното хранене на всяко дете е важно то да приема достатъчно протеини, витамини, полезни мазнини и въглехидрати. Добре е те да са разпределени равномерно през деня, но не изпадайте в тих ужас ако не успеете. И ако се чудите как детето да хареса повече храната, която консумира и да си спестите моментите на категоричния отказ и недоволство – сервирайте му я в атрактивен вид. Това гарантирано ще събужда любопитството му всеки път щом седне да се храни.

Често срещани оплаквания и заболявания при дете на 3 години

Със сигурност детето на 3 години няма да спре да боледува, особено ако посещава градина и активно общува с връстници. Но е факт и по-бързото надрастване на различните разболявания, в сравнение с по-малката си възраст броени месеци назад.

Споделяме ви едни от най-често срещаните моменти, които може би са ви познати.

Болки в корема

Могат да са симптом за непоносимост към храна, проява на запек, наличието на вирус или нещо по-сериозно. Не изпадайте в паника, просто отхвърлете вариантите един по един.

Кашлица

Може да е с алергичен произход, смяна на климатични условия или да е провокирана от носен секрет. Както при стомашните болки – разгледайте внимателно възможните причини.

Повръщане

Обикновено е в следствие на вирус или прием на неподходяща храна. Проследете за повишена температура и други оплаквания.

Запек

Приемът на плодови сокове и наблягането на течна храна, както и включването на пробиотик биха дали добър резултат.

Хиперактивност

Проследете във времето дали детето успява да съсредоточи вниманието си за по-дълъг период върху нещо интересно за него. Ако това е налице, просто приемете, че детето ви е енергично, като повечето мъници в  тази възраст.

Липса на говор

Липсата на говор на 3 години не е рядко срещана, но ако има и други фактори в поведението на мъничето, които ви притесняват, няма да има нищо лошо в това да потърсите компетентно странично мнение.

Често задавани въпроси при дете на 3 години

Подготвихме селекция от най-честите въпроси, които вълнуват родителите на 3-годишни деца, които вярваме ще са интересни и за вас.

Какво трябва да може дете на тази възраст?

Трябва да може да играе свободно, пазейки добър баланс, да изпълнява речеви задачи от няколко части, да кара колело с помощни колелета, а тротинетките и/или триколките да са му любим начин за придвижване.

Какво трябва да знае дете на 3 години?

На тази възраст децата започват да назовават основни форми, цветове, сезони, възможно е да знаят цифрите от едно до десет. Да разказват кратки истории, както и да рецитират кратки стихчета също са от новите способности, с които се сдобиват.

Какви играчки са подходящи за деца на 3 години?

Всякакви игри и играчки, които развиват въображението, мисленето и фината моторика са подходящи. Това могат да са пъзели, скицници и/или оцветяващи се книжки с моливи, пластелин, мемори карти, играчки с бутони и различни механизми и много, много други.

Как трябва да говори дете на 3 години?

Детето на 3 владее около 1 500 думи и повече. Все по-често започва да говори правилно, изговаряйки думите в тяхната цялост. Това отнема време, а вие като родител или близък на мъничето, поправяйте внимателно бебешките думички, които все още използва, без да се карате или подигравате.

Каква е нормалната телесна температура на дете на 3 години?

Нормалната телесна температура за дете на 3 може да варира през деня. Приема се, че до 37,5 °C тя е в границите на допустимото. Ако все пак ви притесняват евентуални нейни колебания – проследете, както за други съпътстващи симптоми, така и за това как е тонуса на детето.

Възрастта на 3 години е голямо и забавно приключение! Вашето мъниче все по-уверено излиза от бебешкия си период, превръщайки се в дете. Наслаждавайте се на това! Тези безценни мигове ще се запечатат като ярки картини, които ще останат да живеят в паметта ви.

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top