0894 469 227
Вашата количка е празна !

Захранване на бебе - всичко което трябва да знаете

Захранване на бебе - всичко което трябва да знаете
Етапът “захранване на новородено бебе е може би, един от най-вълнуващите и същевременно най-притеснителните за всяка млада майка. В случай, че става въпрос за първо дете, се пораждат какви ли не въпроси, свързани с конкретната схема на захранване, полезните практики при приучаване на дете към твърда храна, различна от мляко, типа продукти и какво ли още не. Днешният ни материал има за цел да премахне всякакви притеснения у вас, мили майки, и да ви даде страхотна увереност в процеса по захранване на вашето мъниче. Запознайте се с четирите ключови въпроса относно захранването сега и не се колебайте да ни пишете за допълнителна информация, ако у вас се появят допълнителни питания и чуденки по темата. 

Кога започва захранването на бебето?

Според СЗО (Световната здравна организация) най-питателната, жизненоважна и препоръчителна храна за бебето до 6-месечна възраст е майчината кърма. Специалистите посочват тази възраст като минимална, до която да се продължи кърменето. Разбира се, съществуват редица хипотези, в които това е невъзможно (майката трябва да приема силни лекарства, кърмата е непитателна или липсата на такава). В тези случаи кърмата се заменя с качествено адаптирано мляко. Кога обаче трябва да се въведе и твърда храна? Защото с началото на захранването, кърменето (респективно адаптираното мляко) не приключва. Смята се, че бебето се нуждае от мляко до поне едногодишна възраст като основен източник на полезни вещества и минерали. 
 
В миналото, практиката е била захранването на новородено бебе да започва около четвъртия месец. Днес, се появяват нови теории, според които по-удачно е това да се случи около шестия месец. Реално, споровете и дискусиите по повода все още продължават, поради което точен отговор на въпроса няма. Твърди се, че възрастта от 4-тия до 6-тия месец е удачна за стартиране на захранване на новороденото бебе. Някои педиатри дори дават допълнително указание за началото на консумацията на твърди храни при децата. Те обясняват на майките, че всяко бебе е индивидуално и е изключително важно да се проследи готовността на бебето да започне да се храни с твърда храна. Признаци за такава готовност, например, са видим интерес на детето към вашата храна, както и поставянето на различни предмети в устата. Според друга група педиатри, началото на захранването трябва да съвпадне с момента, в който детето вече е усвоило седящата поза и се чувства удобно и стабилно в нея. 
Невъзможността на бебето да качва необходимия минимум от килограми, както и медицински установената липса на някои конкретни хранителни вещества в организма са здравословни причини, които налагат да се започне захранването при бебетата.

Кои и какви са конкретните етапи на захранването при бебето?

Когато говорим за етапи на захранването при бебетата, можем да установим две посоки на темата. На първо място, става въпрос за реда и начина на въвеждане на храните. На второ място, под етапи на захранването може да се има предвид и наборът от стадии, през които детето се среща с твърдата храна. Във втория случай, открояваме следните етапи:
 1. Стадият „по малко с лъжичка от мама“. Това е моментът, когато започвате да предлагате първите твърди храни на детето и то в малки количества. Разбира се, в случая майките са тези, които ще хранят детето. Тук е важно да се отбележи, че не бива да насилвате детето, ако се мръщи и видимо проявява безразличие към дадена храна. Всяко бебе си има свой вкус в крайна сметка. 
 2. Стадият „откриваме нови вкусове“, между другото, цели именно това: да предложите на детето разнообразни вкусове (съобразени с възрастта) – отново подавайки му ги с лъжичка. Това е важен момент от захранването при бебето, защото по този начин ще му дадете възможност само да изгради вкусовите си предпочитания. Колкото повече продукти предложите, толкова по-добре. Така ще намалите риска от това да имате злоядо дете, което обича само едно-две неща. 
 3. Стадият „опитвам се да ям самичък/самичка“. Не очаквайте чудеса от този стадий. Обикновено, той се свързва с възрастта между 9 и 12 месеца. Едва ли детето ви ще може само да загребва с лъжичката, камо ли да боцка зеленчуци с виличката. По-лесно ще му е да хапва с ръчички и ние горещо ви препоръчваме да оставите бебето да го направи. Това е междинния етап към приучаване за самостоятелно хранене и обикновено, ако бъде пропуснат, с лъжицата по-късно става трудно. Да, навсякъде ще бъде бъркотия и по къщата може да има и следи от бебешка храна, но какво пък! Заслужава си! За да си спестите едно-две пранета, използвайте висококачествен лигавник Mayoral
 4. Стадият „да ям каквото яде мама и да хапвам с приборите на тате“. След навършване на една годинка, детето покачва интереса си към вашата храна и видимо ще иска да се научи да се храни с вашите прибори. Насърчавайте го с нови вкусове и с удобна лъжичка, за да се справя по-лесно. 
Сега е време да преминем обаче към по-същественото делене на етапите в захранването на новородено бебе. Това са етапите на въвеждане на хранителните продукти. Умишлено казваме, че това е по-важното делене, защото обикновено, при него майките изпитват повече затруднения. Няма нищо сложно и страшно обаче. В интернет можете да намерите десетки примерни схеми, по които да се водите. На детските консултации, педиатрите често определят новите храни, които да въвеждате за предстоящия месец. Съвсем накратко обаче ние също ще ви дадем някои насоки за тези етапи:
 
 1. Захранване на бебето със зеленчуци. Обикновено се започва с продукти, които не са алергени и са лесни за смилане: картоф, морков, пащърнак, сладък картоф. Постепенно се преминава към останалите видове, като за накрая се оставят листните видове (спанак, например), както и царевица. Патладжанът е продукт, който не трябва да се въвежда при децата преди възраст една година. 
 2. Захранване на бебето с плодове. Тук все още има спорове, защото според старите практики, на бебето могат да се дават плодови сокчета след четвъртия месец, докато според някои модерни педиатрични принципи, такива се забраняват до възраст една година поради риск за стомаха. Ако не искате да рискувате, предлагайте на детето плодове, преминали през термична обработка, тоест под формата на пюре. Някои плодове като бананите, могат да се консумират и сурови, в намачкан вид. 
 3. Захранване на бебето с пюрета. Няма нищо лошо в това да разчитате на купени зеленчукови, плодови, смесени пюрета. Повечето от тях са преминали през необходимите тестове. Вие, обаче, също спокойно можете да си приготвяте пюрета, но препоръката е да го правите само със сезонни продукти. 
 4. Захранване на бебето с месо. Месото се включва в менюто поне месец след стартиране на захранването. Правилото е детето да е опитало повечето подходящи за първи плодове и зеленчуци. Започва се със смесени местно-зеленчукови пюрета, в които месото да е не повече от 20% от общото количество храна. Захранването започва с по-крехки и леки типове меса – пуешко, пилешко и заешко. Въведете телешкото последно, а свинското оставете за след първия рожден ден на детето. 

Кои са най-препоръчителните съвети при захранване на бебето 

Преминаваме към може би, най-съществената част от нашия материал, защото всичко дотук, вероятно сте го получили като информация и от вашия педиатър. Съветите, които искаме да ви препоръчаме, по повод захранване на бебето, са все изпитани рецепти за този сюблимен момент. Не се колебайте да използвате всеки един от тях по предназначение:
 1. Винаги въвеждайте всяка нова храна с не повече от две-три лъжички. Постепенно увеличавайте количеството на продукта, докато не достигнете обем от поне 150 грама, за да сметнете, че въпросният продукт е въведен. 
 2. Следете за алергични реакции след въвеждане на всеки хранителен продукт. Имайте на предвид, че най-често срещаният признак е силно зачервяване на бузките под формата на миниатюрен обрив. Пъпчиците обаче могат да избият и по други части на тялото. Свържете се незабавно с лекаря си, ако имате притеснения по повода, и спрете продукта. Трябва да мине минимум един месец, преди отново да предложите въпросната храна и в случай, че реакцията се повтори, отменете я от менюто на бебето. 
 3. Ако срещате много сериозни затруднения в захранването и бебето всячески отказва твърдата храна, смесете я с малко кърма/адаптирано мляко. Така то ще усети познатия вкус и ще бъде по-мотивирано да го опита, примесен с новия. 
 4. Винаги въвеждайте нов хранителен продукт на обяд или късно сутрин. Така ще имате достатъчно време, за да проследите, съответно да реагирате в случай на алергична реакция. 
 5. Ако приготвяте пюретата си сами, старайте се продуктите да бъдат не варени, а приготвени на пара. На пазара можете да намерите специализирани уреди за приготвяне на бебешка храна, както и класически приставки за тенджери, които да се поставят за готвене на пара. 
 6. Избирайте само проверени и качествени продукти. Измивайте ги старателно, преди да ги готвите. 
 7. Не се тревожете, ако видите промени в цвета и консистенцията на бебешките изпражнения. Това е напълно нормално.  Рибата се въвежда на по-късен етап в захранването. Не я предлагайте преди навършване на 7-месечна възраст и задължително след въвеждането на поне един тип месо. 
 8. След като са въведени повече типове плодове и зеленчуци, както и някои местни или зърнени продукти, редувайте храненията: само твърда храна или смесена твърда храна с мляко, а после мляко и обратното. 
 9. Започнете захранването най-късно на 7 месеца. В противен случай, бебето ще бъде недохранено и може да развие неблагоприятни здравословни състояния. 

Кои са най-честите грешки, които наблюдаваме при захранване на новородено бебе?

За щастие, те не са много, но е наш дълг да посочим някои от тях. Ако се осведомите за тези грешки по-рано, рискът да попаднете в техния капан при захранване на вашето бебе е минимален. 
 • Захранване преди навършване на 4 месеца. Това, със сигурност, не е добра идея. Стомахът на бебето все още не е готов за подобно предизвикателство. 
 • Захранване на възраст по-висока от 8 месеца. Някои майки правят тази грешка, бидейки уверени, че кърмата е най-доброто за техните деца. Ще се съгласим с това, както и че няма нищо лошо в това да кърмите дълго време. Кърмата обаче е едно, но твърдата храна съвсем друго. И от твърда храна детето започва да има нужда от около шестмесечна възраст. 
 • Въвеждане на повече от една храна едновременно. Рискът се крие в това, че в случай на алергична реакция, няма да сте наясно от кой продукт е тя, както и сериозно да затормозите бебешкото стомахче. 
 • Въвеждане на глутенови храни преди навършване на 7 месеца. Ако държите детето да яде каша (например, за да наддаде по преценка на педиатъра), изберете елдата. Тя е отлична зърнена безглутенова храна. 
 • Въвеждане на кисело и прясно мляко успоредно с началото на захранване. Смята се, че преди навършване на една година тези млека са твърде тежки и трудноусвоими за бебешкия стомах. Придържайте се към добавяне на кърма и адаптирано мляко в пюретата и междинните хранения на детето. 
Скъпи майки, желаем ви много търпение, вдъхновение и сили в приключението, наречено захранване на новороденото бебе! Няма нищо страшно, сигурни сме, че ще се справите!

Пазарувай топ детски премиум марки

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top