0894 469 227
Вашата количка е празна !

Защо бебето ми повръща и какво да направя?

Защо бебето ми повръща и какво да направя?

Кои са най-честите причини за обилно и често повръщане при бебетата след хранене?

В зависимост от възрастта и физиологията на детето, причините могат да бъдат няколко.

Рефлукс. Пеленачетата са с несъвършена храносмилателна система, а гладкия мускул, затварящ стомаха към хранопровода – не е напълно развит. Това често води до връщане на малки количества храна от бебето и обикновено се случва непосредствено, след като се е нахранило. В повечето случаи, с израстването, този проблем се решава сам.

Вирусна инфекция. Понякога, под влиянието на различни причинители, може да се прояви т.нар. гастроентерит. Представлява възпаление на стомашно-чревният тракт, а симптоми са повръщане, диария, температура и затрудено хранене.

Хранителни алергии. В последните години се наблюдават все по-често състояния, при които малките деца проявяват непоносимост към белтъка в млечните продукти или към глутена в зърнените култури. Един от първите признаци е липса на апетит или повръщане след хранене.

Хранително натряване. Случва се, когато детето е приело храна със съмнително качество. Първият признак е именно повръщане и се дължи на патогенните бактерии в продуктите.

Менингит. Вирусното заболяване в някои случаи протича изключително бързо и едни от първите му изражения са повръщане на фонтан и висока температура. Пулсът е с ниска честота и се наблюдава високо кръвно налягане при измерване. При съмнение за менингит е много важно незабавно да се потърси лекарска помощ.

Последствие от плач. При малките бебета недоразвитата нервна система и силна емоция водят до плач, който при захласване може да предизвика повръщане. Дължи се на въздуха, който влиза в стомахчето на вашето дете или от секретите, които се стичат към фаринкса. Това не бива да буди голямо притеснение у вас, ако не е съпроводено от сънливост или температура.

Пилорна стеноза. При нея се забелязва удебеление на стената на дебелото черво и стомахът не може да „придвижва” съдържимото. Един от знаците за подобен проблем може да е повръщането на фонтан, както и некачването на тегло.

Кашлица. Понякога респираторните заболявания могат да провокират кашлица, която да доведе до силни спазми и повръщане, като с нейното лекуване те отшумяват.

Кога обилното и често повръщане при бебето е проблем?

Съвършените бебета се сблъскват със света, в който живеят, с все още несъвършена физиология при своето раждане. Техните организми се приспособяват и развиват изключително бързо, преминавайки през различни етапи. Но в кои случаи повръщането при тях може да е индикатор за проблем?

Това са някои от моментите, на които трябва да се обърне специално внимание:

Когато повръщането на бебето е след всяко хранене;

Когато има неутешим плач след хранене;

Когато детето няма тонус;

Когато в количеството повръщано се наблюдават и други примеси, освен храна;

Когато повръщането е многократно и е на фонтан;

Когато епизодите на повръщане не намаляват, въпреки израстването на детето;

Когато е налице обезводняване;

Когато повръщането е съпроводено и с температура;

Когато налице е отслабване или ненаддаване на тегло;

Когато освен повръщане са наблюдават и диарични изхождания;

 

Етапи в храненето на всяко дете според възрастта.

Всяко дете има собствен темп на развитие. Въпреки това има сходни неща в храненето на всяко дете, които могат да се приемат за общовалидни.

Новородено. Със своята неразвита храносмилателна система, пеленачето може да връща малко количество кърма или адаптирано мляко след всяко хранене. Това е напълно нормално.

1 месец. Стомахчето на бебето все още е несъвършено, което води до колики и често връщане на храна. Важно е след всяко кърмене то да бъде изправено и потупвано нежно по гърба, за да изхвърли натрупаните газове от млякото.

2 месеца. Тялото на вашето мъниче продължава да се развива. Все още е важно да го държите известно време на ръце, за да освободи своето коремче от напрежение, след като сте го нахранили. Това ще предотврати повръщане и попадане на мляко в неговата дихателна система.

3 месеца. Коликите започват да отшумяват. С това започва да намалява и количеството мляко, което бебето повръща. Добре е да се следи дали детето наддава и е спокойно – това са важни индикатори дали всичко е наред.

4 месеца. Ако повръщането продължава често, както в началото, но мъничето е в тонус и проявява апетит, то няма място за особена тревога. Голяма част от децата започват да го „израстват” след 4 месечна възраст.

5 месеца. Храненията като бройка започват да се разреждат, а бебето вече проявява интерес и към друга храна, освен майчиното или адаптираното мляко. Включването на по-твърда храна ще намали повръщанията, ако все още има такива.

6 месеца. Малкото дете вече може да бъде захранено при проявен от него интерес. При среща с нови продукти също е вероятно да се наблюдават моменти на повръщане, като те могат да са индикатор, както за апетит, така и за нехаресване на даден вид храна.

7 месеца. Стомахът е вече доста развит, в сравнение с раждането. Детето все по-често приема и други храни освен мляко. Ако повръщанията продължават, то те могат да са признак на непоносимост към нещо, с което се храни.

8 месеца. Млякото вече е малка част от храната, която вашето мъниче яде. Нормално е ако от време на време има кратки епизоди с повръщане. Трябва да се има предвид, че в някои случаи рефлуксът се израства докъм първата година от раждането.

9 месеца. В тази възраст децата понякога са доста лакоми и искат да опитват много храни. Това е чудесно, но любопитството им може да предизвика повръщане, което да ви обезпокои. Ако се водите по общият тонус на детето и той е добър – в повечето случаи няма място за притеснение.

10 месеца. Повръщането в тази възраст може да се корени в много причини – преяждане, рефлукс, настинка. Проследете колко често се случва и се консултирайте с лекар или педиатър, ако изпитвате безпокойство.

11 месеца. Стомахчето на вашето дете вече приема почти всички храни, с които се храните и вие. Все пак е добре да избягвате големи количества цитруси, шоколад или късно хранене вечер, тъй като могат да предизвикат повръщане.

1 година. Рефлуксът би трябвало вече да е блед спомен. Детето е захранено с разнообразни храни. Ако продължавате често да наблюдавате повръщане – то може да се дължи на непоносимост към някоя от съставките в продуктите, които консумира.

2 години. Детето ви вече вероятно е любител на шоколад, пица, спагети и ред любими храни, които често могат да раздразнят стомаха му. Еднократно повръщане не би било проблем, но при няколко позива е най-добре да се обърнете към лекар.

Когато се говори за повръщане при дете винаги следете тонуса на мъничето, честотата на връщане на стомашно съдържимото, както и проявяването на друга симптоматика.

Как да захраним детето след период на повръщане?

Независимо от причините, довели до повръщане при вашето дете, е важно да има период, в който да го захраните. Той започва, когато имате над 8 часов интервал без изпразване на стомашно съдържимо. В дните на захранване трябва да избягвате меса, бобови култури и храни, богати на алергени. Би било добре да се наблегне на крем супи без подправки и леки храни като ориз, извара и безсолни сухари. Захранването трябва да продължи няколко дни, в които да следите състоянието на детето и постепенно да включвате храни от нормалния му режим.

В зависимост от неговата възраст, и след консултация с педиатър, е добре да добавите и пробиотик, който ще помогне за по-доброто възстановяване на чревната флора.

 

Как да облекчим дете, което повръща?

Понякога се чувстваме безсилни пред страданията на нашите деца. Затова ви подготвихме няколко съвета, с които да облекчите състоянията след повръщане:

 • Ако детето е кърмаче – изберете удобен шезлонг, в който да сложите бебето. Тялото му ще заеме анатомична поза, намаляваща опасността от повръщане.
 • Повдигнете матрака, на който ляга вашето дете. Това ще облекчи моментите на повръщане, тъй като при повдигане на хранопровода се намаля риска от излизане на храна от стомаха.
 • При бебетата добре влияе включването на биберон в дневния режим, както и по-ранното преминаване към твърда храна.
 • При по-големи деца, повръщането и болките в стомаха могат да се облекчат, когато детето заеме поза на попова лъжичка със сгънати към коремчето крака.
 • Направете нежен масаж на коремчето и гърба, без да упражнявате натиск.

Как да реагираме бързо при напъване и повръщане на фонтан от бебе?

 Разбира се, най-добре би било да предотвратим евентуалното напъване и повръщане на фонтан от бебето, но това не винаги е по силите ни. Затова, бързата реакция в тези моменти е от голямо значение. На първо място гушнете и изправете детето, за да не попаднат частици от стомашно съдържимото в дихателните пътища. Избягвайте даването на вода в първите от 2 до 4 часа след повръщането, за да не го провокирате отново. Опитайте се да направите нежен масаж по корема и гърба, с цел отпускане на мускулатурата на тялото. Ако повръщането на фонтан е еднократно – помислете върху причините – прехранване, нова храна, неудобно поза, евентуално „гълтане” на въздух по време на кърмене. Ако детето е социално и общува с други мъници около себе си или посещава детско заведение – проверете дали има и друго хлапе от обкръжението с подобни оплаквания. Ако напъването и повръщането на фонтан продължава многократно – свържете се с вашия педиатър възможно най-бързо.

Често задавани въпроси при повръщане на бебе

Вижте едни от най-честите въпроси, свързани с повръщане на бебето.
Нормално ли е бебето да повръща на фонтан?
Ако се случва еднократно и на дълъг период от време – едва ли има сериозна причина за притеснение. 

Кога повръщането при дете е опасно?
Когато е повече от веднъж за два часа, и когато не може да бъде овладяно с познатите средства за домашно лечение и диета.

Кога повръщането не е проблем?
Когато се случва рядко, не е обилно, а детето наддава на килограми и е с тонус и настроение.

Какво не бива да правим, когато бебето повръща?
Не се препоръчва да се дава вода, чайове и други течности в първите часове след повръщане, тъй като стомашната лигавица е силно раздразнена. Не се препоръчва даването на лекарства през устата и такива, които не са подходящи за възрастта на детето.

Каквато и да е причината вашето мъниче да повръща, това ще ви кара да чувствате безпокойство в повечето случаи. За вашето успокоение винаги се свързвайте с педиатър или доверен лекар, който ще може да ви насочи към най-правилното решение за здравето на вашето дете.

Пазарувай топ детски премиум марки

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top