0894 469 227
Вашата количка е празна !

Защо дрехите се свиват при пране и сушене?

Защо дрехите се свиват при пране и сушене?

Понякога няма нищо по-разочароващо от това да извадиш прането от пералнята или сушилнята и да установиш, че любима дреха се е свила до неузнаваемост. Особено, когато става дума за нови покупки или предпочитани дрешки на детето. Но като всеки проблем, и този има своите решения, за които ще ви споделим.

Най-честите причини за свиване на дрехи

Неподходящи градуси

Една от най-често срещаните причини дрехите да се свият при пране и/или сушене е избирането на неподходяща програма. Високите градуси (над 60 °С ) действат безпощадно върху почти всяка материя.

Неподходяща центрофуга

Друг фактор, който може да окаже влияние върху размера на облеклото са оборотите на центрофугата. Прекалено силните обороти (над 1000) благоприятстват лесното изсъхване на дрехите, но могат да ги свият с до няколко размера от техния първоначален вид.

 

Как да предотвратим свиването на дрехите при пране

Избор на правилна пералня

Изборът на качествена техника за пране от висок клас е от голяма полза, щом говорим за качествено изпиране. Понякога, по-ниските класове, макар и програмирани правилно, не успяват да предпазят дрехите и аксесоарите от свиване.

Прочетете етикетите

Един от най-сигурните начини конфекцията да излезе от пералнята, в своя първоначален вид, е да прочетете внимателно етикета на производителя преди зареждане. Той съдържа цялата необходима информация за препоръчителните градуси и методи на пране и сушене.

Избор на по-ниски градуси

Друг вариант за защита от свиване е да изберете програма с по-ниски градуси (до 40°С ) или режим за деликатно пране. Ако ви притеснява, че дрехите няма да се изперат качествено, винаги може да включите цикъл за допълнително изплакване.

Слаба центрофуга

По-слабата центрофуга (около 800 оборота) предопределя по-дълго съхнене на прането, но обещава  запазване на неговия оригинален размер.

 

Как да предотвратим свиването на дрехите при сушене

Избор на техника

Тук също важи правилото, че покупката на висок клас сушилня ще от голяма полза.Така притесненията, от евентуално свиване на вашите дрехи или на членовете на семейството, отпадат.

Правилно сушене

По-ниските градуси и щадящи програми са винаги правилното решение и при избор на сушене в сушилня. Това ще ви гарантира, че качеството на облеклата няма да пострада.

Сушенето навън, използвайки въжета или подвижен простир също е добра предпоставка за  запазване размера на дрехите без промяна.

4 съвета за възстановяване и отпускане на свити дрехи

Има различни техники, които могат да ви помогнат, свитата при пране дреха да възвърне първоначалния си размер.

Добрата стара кърпа

Може да опитате да накиснете смалената дреха, след което да я изстискате нежно между две кърпи, разпъвайки  леко. Този метод е много удачен при памучни тъкани и пуловери, но трябва да бъде прилаган внимателно, за да не се раздърпа материята.

Пробвайте с омекотител...

Друг метод е умалената дреха да бъде накисната в омекотител за една нощ. След това я изплакнете внимателно с хладка вода и я оставете да изсъхне върху суха кърпа.

...или с други препарати

Освен с омекотител, смаленото пране може да възвърне своя първоначален вид и с помощта на бебешки перилен препарат, нежно веро или обикновен балсам за коса. И тук важи правилото дрехата да бъде накисната за известно време, след което да бъде изплакната с не много гореща вода, изцедена с леко изтегляне по краищата и оставена за сушене на суха повърхност.

Смалени дънки

Ако пробвате да се справите с умалели при пране и/или сушене дънки, то знайте че трябва да следвате стъпките с накисване във вода и избран омекотяващ препарат по ваш избор, а тяхното разтегляне между две кърпи може да опитате, непосредствено преди тяхното пълно изсъхване.

 

Как да възстановим вълнените дрехи при пране

Вълнените материи са капризни към условията на пране, като обичат ниските градуси и деликатни програми. Но ако любимата ви вълнена дреха, все пак се е превърнала в размер, подходящ за носене от малкото ви дете, то не губете надежда! Има няколко трика, с които може да опитате да възстановите тъканите в първоначалния им вид.

Сода бикарбонат и оцет

Ще са ви нужни около 2 с.л. сода бикарбонат, разтворени в около 2 литра вода заедно с водна чаша оцет.  Накиснете дрехата за 2-3 часа, след което я изплакнете внимателно, разпъвайки я нежно  докато е мокра. Оставете я да изсъхне върху суха кърпа, без да използвате закачалка.

Амоняк

Миризмата му със сигурност не е от най-приятните, но е супер ефикасен за разпъване на вълнени тъкани. Имайте предвид, че количеството, което ще ви е нужно е около 25 мл на 1 литър вода. Отново важи правилото да има престой в разтвора, след което последващо изплакване и опъване на повреденото облекло.

Специални препарати

Съществуват и редица препарати за употреба в пералнята, с чието добавяне и следване на инструкциите на етикета, може да възстановите първоначалния размер на умалената дреха. Следвайте препоръките и носете любимото си плетиво с удоволствие.

 

Свиването на дрехите по време на пране и сушене е досадно, но се случва често. Не се ядосвайте, всичко е поправимо. Експериментирайте смело с методите, които ви споделихме и се радвайте на отлични резултати.

 

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top