0894 469 227
Вашата количка е празна !

Гледане на дете от баба и дядо

Гледане на дете от баба и дядо

Бабите и дядовците често искат да изкарват пълноценно време с внуците си, изграждайки силни семейни връзки, насърчавайки топлото чувство за принадлежност. Помощта в отглеждането на деца предоставя практическа възможност на родителите пълноценно да поемат служебни ангажименти, лични отговорности или да се отдадат на почивка, без да се притесняват, че за детето се грижи човек извън семейството. Бабите и дядовците могат да предадат ценен житейски опит, традиции и знания на своите внуци, допринасяйки за културната и лична история на фамилията. Те могат да предложат емоционална подкрепа осигурявайки благоприятна среда, в която мъниците  да се чувстват сигурни и обичани. Гледането на деца позволява на любимите баба и дядо да създават трайни спомени с тях, като участват в различни дейности и създават специална връзка, която внуците със сигурност ще ценят.

13 съвета за гледане на дете от баба и дядо

Ако родителите на вашите любими внуци са ви поверили грижата за тях, то може би ще ви е от полза да прочетете няколко проверени във времето съвета.

 1. Търпението е ключово

Отделете време и бъдете търпеливи с малките. Те обичат да тестват границите на позволено и непозволено, но спокойният подход към тях е изключително важен.

 1. Участвайте в играта

Постарайте се да се включвате в дейности, подходящи за възрастта. Играйте игри, четете истории или дори опитайте някои общи дейности като готвене, подреждане или друго, за да се забавлявате заедно.

 1. Създайте рутина

Придържайте се към установените за децата часове за хранене, време за дрямка и активни дейности. Последователността може да помогне на малчуганите да се чувстват сигурни в новата среда.

 1. Безопасността на първо място

Поемайки ангажимент към гледането на децата се уверете, че средата е защитена от опасности за възрастта им. Дръжте острите предмети извън техния обсег, обезопасете мебелите и бъдете бдителни за потенциални заплахи за сигурността и здравето им.

 1. Комуникацията е от първостепенно значение

Редовно общувайте с родителите за всякакви нови неща или притеснения свързани с децата. Това помага за изграждането на доверие между страните и гарантира, че всички участници са на една вълна.

 1. Комфорт и познаване

Ако е възможно, поддържайте позната среда за детето. Използвайте техните любими играчки, одеяла или ритуали преди лягане, за да осигурите пълен комфорт.

 1. Стратегии по време на хранене

Придържайте се към познати храни и предлагайте здравословни закуски, като насърчавате добрите хранителни навици.

 1. Бъдете гъвкави

Понякога плановете могат да се променят и да възникнат неочаквани ситуации. Бъдете адаптивни и готови да се справите с непредвидените обстоятелства с положителна нагласа.

 1. Бъдете подготвени за леки инциденти

Често те са неизбежни, когато детето е в активна възраст и не може да седи дълго на едно място. Запазването на самообладание е изключително важно, за да преодолеете възникналата ситуация леко и успешно.

 1. Наслаждавайте се на всеки момент заедно

Прегърнете възможността да създадете специални спомени с вашите внуци. Участвайте в разговори, споделяйте истории и ценете времето и миговете, които изкарвате в общата си  компания.

 1. Изразявайте безусловната си любов

Нека вашите внуци знаят, че ги обичате независимо от всичко. Давайте и предлагайте прегръдки, думи на утвърждение и увереност, че любовта ви към тях е непоколебима.

 1. Уважавайте техните индивидуални личности, интереси и предпочитания

 Избягвайте да правите сравнения между братя и сестри или братовчеди. Всяко дете е уникално само по себе си и е хубаво да чува това от свой близък човек.

 1. Подкрепете родителите.

Работете в хармония с родителите на вашите внуци. Дори и да не одобрявате някои техни методи на възпитание, покажете уважение към избора им на модел на родителство и си помагайте взаимно, за да осигурите последователна и любяща среда за внуците.

6+ идеи за игри за баба и дядо с дете

Знаем, че това може да бъде доста уморително. Затова се постарахме да синтезираме няколко предложения, които ще запълнят времето с внуците пълноценно и активно.

Разказване на истории

 Започнете история с изречение или две и се редувайте да добавяте към нея нови. Сами ще се изненадате какви забавни приказки ще се получат.

Любопитни семейни факти

Подгответе набор от любопитни снимки и въпроси за историята на семейството, традициите и споделените преживявания. Това е чудесен начин заедно да научите нови неща или да си припомните минали моменти.

Семеен пъзел

Изберете семейна снимка и я превърнете в пъзел. Сглобете я заедно, възползвайки се от възможността за екипна работа и разговор.

Настолни игри за няколко поколения

 Играйте на настолни игри, които са подходящи за всички възрасти, насърчавайки приятелска конкуренция. Игри като Не се сърди човече, Дама, Монополи и други от този тип ще са интересни за детето, в случай, че то вече е на по-голяма възраст. Мемори картите също са много занимателни за децата и освен, че развиват паметта и вниманието им, са и много забавни.

Драматизиране на приказки

Прочетете някоя приказка и после си разпределете роли. Всяко малко момиченце иска да е красива принцеса от приказка, а пък момченцата ще се радват да повярват в себе си и да влязат в образа на някой смел и любим герой.

Разходките навън и игрите на детски площадки

Макар и досадни понякога, те са задължителна част от грижите за едно дете, затова – не ги пропускайте. Адаптирайте ги към своите възможности и изкарвайте прекрасно време заедно, посещавайки нови места или събирайки материали за сезонни хендмейд проекти у дома.

Отглеждането на дете от баба и дядо понякога е трудна задача. Но със сигурност всяка минута, която ще изживеете със своите внуци ще ви направи щастливи, а малчуганите ще растат със  силно и здраво чувство за свързаност и родова памет.

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top