0894 469 227
Вашата количка е празна !

Развитие Бебе на 10 месеца – Хранене и примерно меню

Развитие Бебе на 10 месеца – Хранене и примерно меню

Освен че много расте, бебето на 10 месеца е доста по-умно. Ще го видите буквално да ви разиграва, защото то вече много добре знае какви са ви реакциите ви. Може би, е време да сложите първите граници и да започнете да го учите какво означава „не“. Едновременно с това, игрите стават много по-забавни с малкото мъниче, защото то разбира повече и освен това, запаметява всяко ваше движение, мимика и реплика. Така че, внимавайте, скъпи родители – какво говорите, как се държите, защото вие сте неговия пример за подражание! Но да започнем с някои по-общи и стандартни неща за новото покрай вашето бебче на 10 месеца, което сякаш вече е повече дете, отколкото бебе, нали?

Развитие на 10 месечно бебе

Както вече споменахме, на 10 месеца децата са много по-игриви и уверени в движенията си. Макар и да не са проходили, моментът наближава. Те се чувстват много по-сигурни и силни. Разбира се, вие като родители трябва да им вдъхвате тази увереност. Можете да започнете с първите уроци по ходене съвсем спокойно, но задължително с ваша помощ. Моментът е подходящ, защото бебето наистина е пораснало. Средното тегло на бебе на 10 месеца от женски пол е около 8 килограма и 600 грама. Бебетата на 10 месеца от мъжки пол са минимум 9 килограма и 300 грама. Височината се е покачила с поне 2 сантиметра за последните няколко седмици. На месеца момиченцата са около 73 сантиметра, а момченцата са около 75 сантиметра.

Примерно меню за бебе на 10 месеца

Повечето храни са вече въведени и на практика остават само силните алергени. За тях не е нужно да бързате, защото дори след като навърши една годинка, за децата е рано, например, за мед и белтък. От друга страна, глутенът вече не трябва да ви притеснява и ако нещо от този вид култури е останало, въведете я постепенно до навършване на 11 месеца. Някои майки записват бебетата си на детска кухня от 10-месечна възраст. Това е удачно или ако сте въвели всички храни, или ако детската кухня, от която ще взимате храна, позволява безмлечни супи и основни ястия. При тях разликата е само в липсата а белтък и прясно мляко. Изчакайте за тези суровини до навършване на една година.

Закуска

В повечето случаи на 10 месеца бебетата нямат нужда от две закуски. Евентуално, ако все още кърмите, детето може да продължава да става по-рано, около 6 часа, за сутрешното кърмене. Дори това да е така, основната закуска следва да е по-солидна и макар да бъде от млечен тип, да представлява попара, каша с плодове, мляко с бисквити, а дори и плодово пюре. На тази възраст е редно закуската да е около 200 грама.

Обяд

Някои майки започват да предлагат на бебетата на 10 месеца супа или основно. При млечната детска кухня основното най-често е за обяд, а супата като по-леко ядене за вечеря. Но без значение как ще храните детето – чрез детска кухня, като готвите сами или с готови пюрета, преминавайте постепенно към нормална храна за възрастни, адаптирана разбира се, като консистенция и вземайки под внимание забранените продукти. Можете да правите всякакъв вид месо с картофи и други зеленчуци, като ги пюрирате. Можете и да приготвяте супи с местен бульон и дребни парчета зеленчуци, за да стимулирате дъвкателната способност. А можете дори и да импровизирате със собствени рецепти, като нашият съвет е да продължавате да добавяте кърма или адаптирано мляко, за да ги възприеме детето по-лесно поради познатия млечен вкус.

Следобедна закуска

Педиатрите съветват на 10 месеца за следобедна закуска детето да се храни с каши. Обедният сън е вече доста по-дълъг, а понякога дори и единствен през светлите часове на денонощието. Очаква се детето да се събуди гладно, затова предложете каша. Тя може да е както зърнена, така и оризова. При всички положения вкарването на нов продукт – плод – обаче в това хранене не е удачно. Обикновено, специалистите съветват новата храна да се въвежда в ранните часове на деня – на обяд – за да имате време за реакция в случай на алергичен пристъп или обрив.

Вечеря

Вечерята може да е както специална каша „лека нощ“ за бебета, в която има бисквити, елда, ечемик и мляко, така и супа. Ако ще залагате на супа, наш съвет е да е на млечна основа или да предложите 100 милилитра супа и 100 милилитра мляко или кърма. Това ще ви даде преднина в опитите ви да научите бебето да не се буди през нощта за мляко. Тук обаче сигурна формула и категоричен съвет няма. Просто се заредете с търпение и постепенно детето ви ще се научи. Не е добър вариант обаче да натъпквате бебето предварително на вечеря само и само да не се буди през нощта, за да яде. По този начин можете да допуснете само обратен ефект. Ако коремчето на детето се натовари, ще спи неспокойно, ще се буди да се изхожда и изобщо няма да успее да се наспи добре.

С какво да стимулирате развитието на бебе на 10 месеца

Първите стъпки са съвсем близо. Можете да стимулирате детето да се осмели да ги направи, като го хванете за ръчички, минавайки зад гръбчето му. Не позволявайте да падне, защото първото падане може да бъде изключително травмиращо за детето и в последствие да отказва да ходи.

Речевите умения са на път да се проявят, затова и можете да продължавате да четете приказки, да пеете и да се опитвате заедно да имитирате звуците на животните. Според специалистите напоследък от колкото повече хора чува реч детето, толкова по-лесно ще проговори. Затова и можете да започнете да социализирате бебето, като го водите да си играе сред връстници или поне да прекарва повече време с баба и дядо. Между другото, това е бонус и за вас, защото малко по-малко ще го приучите към самостоятелност, която ще му е нужна при постъпване на детска ясла.

Детето на 10 месеца обича да си играе основно с музикални играчки, както и такива, които му позволяват да подрежда и стои. Удачен е моментът и да купите проходилка, както и да направите първите опити да подредите пъзел или да рисувате с пръстчета. За последното се снабдете с подходящи безвредни бои.

Бебе на 10 месеца – най-често задаваните въпроси

Въпреки че родителите на 10-месечните бебета са доста по-уверени  от преди няколко месеца, все още има неща, които са им неясни или ги тревожат. В тази връзка, специално за вас подбрахме най-често задаваните въпроси относно развитието на дете на 10 месеца:

 • Какво разбира бебе на 10 месеца? – Истината е, че то вече разбира всичко, което му казвате, без значение дали е проговорило, или не. С повече усилия дори можете да го научите да изпълнява команди.
 • По колко време спи бебе на 10 месеца? – През деня е вероятно бебето да иска да спи вече само веднъж, което означава, че дрямката ще е след обяд за около 3 часа. Общо за едно денонощие е редно на дете на тази възраст да се събират поне 12-13 часа. Направете всичко възможно да отучите бебето от нощното хранене постепенно.
 • Какви играчки са подходящи за бебета на 10 месеца? – Всякакви музикални играчки, сортери, меки книжки, интересни светещи и движещи се играчки, както и пъзели от 5-6 части.
 • Бебе на 10 месеца на проговаря, има ли проблем? – Няма никакъв проблем. Ако издава каквито и да е звуци, това означава, че всичко е наред. Имайте на предвид, че някои деца проговарят от раз на 2-годишна възраст. По-важното е да следите дали детето ви разбира и отговаря с жестове и мимики.

 

Пазарувай топ детски премиум марки

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top