0894 469 227
Вашата количка е празна !

Бебе на 2 месеца (Развитие, Гимнастика, Хранене и Сън)

Бебе на 2 месеца (Развитие, Гимнастика, Хранене и Сън)
Честито! Малкото мъниче вече е на две месечинки. С тях идват нови радости, но и нови трудности, а и нови въпроси. Ние сме тук, от една страна да ви дадем малко кураж, а от друга – и отговори на основните ви питанки относно развитието и грижите на бебе на два месеца. Ами да започваме, знаем, че нямате особено много свободно време (или по-скоро никакво) в четене на празни приказки. 

Физическо развитие на бебето през втория месец

Физическото развитие на вашето бебе се движи със скоростта на светлината. Въпросът е, че до голяма степен за вас самите този процес не е осезаем, но за детето е. В това малко телце се случват десетки промени, поради което е и твърде възможно бебето рязко да започне да плаче много повече от първите седмици. Така например, идват и коликите. Те обикновено се появяват именно в този период. Продължават от 3 до 8 седмици, като при изключително тежък и непоносим плач и нервност, се препоръчват хомеопатични капки за успокояване на храносмилателния тракт, както и практически съвети като масаж по посока на часовниковата стрелка, поставяне на топла торбичка с ядки или плодови семки върху коремчето и други. Ето и отговорите на някои от основните въпроси, които ви вълнуват за растежа на вашето дете:
 • Колко трябва да тежи бебето на 2 месеца? Смята се, че средното тегло за момичетата е около 5 килограма, а това за момчетата – около 6 килограма. Не бива да изпадате в паника, ако теглото на вашето дете е под или над тази норма. Педиатърът ще ви каже дали има такъв проблем с теглото по време на едномесечната консултация. 
 • Какъв е ръстът на бебе на 2 месеца? Средният ръст за момичетата е около 56 сантиметра, а за момчетата близо 58 сантиметра. Сега разбирате защо по-опитните майки ви казаха да не купувате много дрешки за първите седмици от раждането. Децата в този период буквално и наистина „растат като гъбки“. 
 • Натрупаното тегло за последния месец е от 500 грама до 1 килограм. Средното увеличение на ръста е около 3 сантиметра през последните 4 седмици. 

Гимнастика и упражнения за бебе на 2 месеца

Гимнастиката и упражненията – изпълнени правилно и предварително разяснени на родителите от специалист – са особено полезни за развитието на детето. Те подобряват кръвообращението, нормализират дейността на храносмилателния тракт, подсилват мускулите, подобряват структурата на костите, работят релаксиращо и стимулиращо за нервната система, а освен това са първата крачка към отлично развитие на моторно-двигателната система и фината моторика. 
Обикновено, гимнастика и упражнения се препоръчват да се правят след баня. Кожата на бебето е загрята, порите са отворени, а мускулите отпуснати. Поради така изброените причини се препоръчва и използване на масажно олио – за зимните бебета – и масажен лосион – за летните бебета. Олиото не се препоръчва за топло време, защото може да запуши порите на кожата и дори да предизвика екзема. 
Експертите съветват да започнете масажа от ръцете, тоест масажирайки отделните части на тялото и крайниците отгоре надолу. Движенията трябва да са нежни, с потупване и без рязко да сменяте скоростта. Галенето също върши добра робота, особено по коремчето и гърба, както и за начало на пасивната гимнастика след баня. Всяко движение – например, масажиране на ръцете от китката към рамото – трябва да се повтори няколко пъти. С една „серия“ само активирате мускулите, без да им дадете нужните ползи от масажа. 

Хранене и сън 

Ще ви разочароваме, но лично вашият сън не търпи увеличение на своята продължителност през втория месец след раждането. Не се притеснявайте обаче, скоро ще свикнете и безсънието няма да ви действа толкова зле на тялото и на настроението. Обратно, при децата може да се наблюдават известни промени в режима на съня. През втория месец, например, бебето започва да различава нощта и деня. По-умните майки започват да правят първите опити за отмяна на нощното хранене именно сега. Имайте на предвид, че това е трудна задача, а често и неизпълнима във физиологичен аспект. На практика, сънят все още се влияе от хранителния режим и ако детето се буди, за да яде, тоест гладно, никакви тактики за приспиване, включително и залъгване с вода, няма да помогнат. Добрата новина е, че вместо през три или четири часа, на 2 месец обикновено бебетата се будят по-рядко през нощта. 
Общата продължителност на съня за едно денонощие за бебе на 2 месеца е около 15 часа. 10 часа се падат за през нощта (в добрия случай), а останалите – 5-6 за дневна дрямка от по 2 часа всяка. 
Сигурно се питате и колко милилитра трябва да яде бебе на 2 месеца. Според специалистите, храненията вече трябва да са през 3 часа или дори през 4. Обикновено, еднократната доза кърма или адаптирано мляко за бебе на тази възраст е от около 150 милилитра най-много. Ако през първия месец детето е отказвало вода, можете да продължите да правите опити да му предлагате такава и сега. Имайте предвид, че кърмените бебета обикновено отказват да пият вода до около 4-тия месец, а други дори опитват такава едва при захранване. 

Игри и забавления за бебе на 2 месеца

За бебе на 2 месеца можете да намерите много повече алтернативи, за да привлечете вниманието му в сравнение с възможностите от първия му месец. Между другото, за последните няколко седмици детето ви е започнало да прави, да „знае“ и да „усеща“ много неща. Така например, вашият глас и миризма вече са му познати. А ако се чудите какво трябва да прави бебе на 2 месеца, веднага ще посочим няколко примера – да хваща пръста ви с ръчички, а някои дори започват да гукат. Много деца в този период показват първата си беззъба усмивка, което е един от най-щастливите мигове за младите мама и татко. Нещо повече бебе на 2 месеца вече прави разлика между цветове и нюанси. Някои деца развиват и рефлекса да смучат пръст или да мушкат/дъвчат нещо в устата си. 
Предвид така описаните възможности на едно бебе на 2 месеца, ви предлагаме следните активности за през деня:
 • Четенето и пеенето (от вас самите по възможност) са сред най-добрите забавления за дете на 2 месеца. Точно защото то вече ви познава, ще изпитва все по-силна нужда от вашето присъствие, допир и комуникация в най-простичкия смисъл на думата. Твърди се, че на децата, на които им е четено от най-ранна детска възраст, говорят с богат речник още на 3-годишна възраст. 
 • Упражнения и игра „протегни се да посегнеш“. Както вече споменахме, бебето вече развива захват, а освен това има интерес към различните цветове, защото ги запознава. Безопасни бебешки играчки в различни нюанси и дрънкулки, които да му подавате, за да се протяга с ръчички да ги хване или просто да ги разгледа с любопитни очички, е чудесно занимание за след хранене. Между другото, активностите след хранене спомагат за намаляване на коликите и тяхната продължителност. 
 • Тествайте музикалните вкусове на детето. Ще се учудите, но децата на 2 месеца са повече от музикални. Ще ви бъде повече от интересно да видите чии музикални предпочитания е наследило мъничето. Пускайте различни стилове и песни, за да познаете по реакциите и движенията на малките ръчички и крачета, дали се радва или се ядосва на чутото. 
 • Игра нагоре-надолу. Бебето трябва да хване два от пръстите ви. Издърпвайте го напред и назад и ще видите, че скоро това ще стане любимото му занимание. Между другото, първата усмивка и дори смях при много от децата на тази възраст идва с тази игра. 
 • Гушкането и люлеенето на ръце са в крайна сметка любимите занимания на детето. Ще признаете, и на вас, родителите. Това са и най-добрите методи за справяне срещу бебешко безсъние. Много майки люлеят бебето на ръце при тежки колики и истерични ревове от никнене на зъби до много по-голяма възраст. Разбира се, не е редно да продължавате да го правите и след навършване на 1 година всяка вечер, защото ви очакват доста болки в кръста. Но пък чувството си заслужава, нали?
 • Криеница. Първата игра на криеница можете да проведете именно сега, когато вашето бебе е на 2 месеца. Как се играе ли? Много е лесно! Просто се скрийте зад собствените си длани и се покажете изведнъж. Децата обожават тази игра. 
 
За финал ще ви напомним, че това са два страхотни месеца. Колкото и да е тежко понякога безсънието или силният плач, от който вече ви болят и слепоочията, а коликите ви звучат като кошмар за всички грехове от житейския ви път, не губете дух. Това е вашето мъниче. И много често, всъщност, този плач е за вас. Вашето бебе на 2 месеца търси контакт с вас. То вече е разбрало, че вие сте неговата единствена сигурна и най-вярна защита. Затова му я дайте. Сега е моментът на най-сладките прегръдки, целувки и милувки. 
 
 

 

Пазарувай топ детски премиум марки

 

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top