0894 469 227
Вашата количка е празна !

Развитие на бебе на 3 месеца (Режим, Хранене и Гимнастика)

Развитие на бебе на 3 месеца (Режим, Хранене и Гимнастика)
Безспорно, колкото повече едно дете расте, толкова повече се увеличава и нашата отговорност, и пакетът от минимални грижи, които му дължим. Дори 3 месеца след появата на вашето мъниче тази тенденция се забелязва и то доста силно. Но преди да разберете какво допълнително трябва да полагате като грижи за тримесечното си бебе, нека ви разясним какво се е променило с него за последните няколко седмици. И така, нека се запознаем с основните положения в развитието и отглеждането на бебе на 3 месеца. 

Физическо и емоционално развитие на бебето през третия месец

Бебетата растат като гъбки! В това има огромна доза истина. И наистина, ако сравните бодито, с което ви изписаха от родилното със сегашната пижамка на вашето мъниче, ще се убедите, че във физическо отношение детето много е пораснало. Само че това развитие се усеща вече и в емоционален аспект. На 3 месеца бебето вече разпознава вашия глас, както и лицето ви. Все по-осезаемо то свиква с промените в околната среда и се заглежда в тях. Всичко му е интересно на това малко човече, затова е и много възможно да станете свидетели на първите физиономии на бебето – усмивка, мръщене и цупене, гукане и дори смях. Ето и повече подробности за реалните физически изменения на бебето на 3 месеца:
 • Ръст. За момченцата средната дължина на тази възраст е около 62 сантиметра. Средният ръст на момиченцата на 3 месеца е близо 59 сантиметра. Моля, не се стряскайте, ако вашето дете е под тези норми. Те са средни норми. 
 • Тегло. Теглото е различно при момиченцата и момченцата и в трети месец. Разбира се, представените мерки са само ориентировъчни. Ако има сериозно отклонение в тях, педиатърът ви сам ще прецени дали има нужда от диета или от подсилване на организма. Обикновено, на тази възраст момиченцата са около 5.8 килограма, а момченцата – 6 килограма и половина. 
 • Сън. По всяка вероятност, бебето ви вече различава деня от нощта. Това означава, че вече можете малко по-малко да регулирате режима на детето по посока продължителен сън с най-много две будения за хранене през нощта и няколко следобедни дремки. Между другото, много майки се радват и на бебета, които не се събуждат през нощта да сучат. Това може само да ви радва, вместо да ви притеснява. Педиатърът ви ще прецени дали детето наддава достатъчно. По-важно е да следите не кога спи детето, а колко общо часа сън му се събира през едно денонощие. Колко спи бебето през третия месец е въпрос, на който не може да се отговори еднозначно. По-скоро тук трябва да говорим за някакъв минимален сбор от часове за 24 часа. Минимумът е 16 часа. Добре е все пак, за нощта да му се събират поне 9 часа. 
 • Зрение. Сега е време за първите бебешки играчки. Зрението на детето не просто се развива, но и от емоционална гледна точка то вече е далеч по-любопитно и не толкова уплашено да опознава света. Добри идеи са въртележките – особено шарените и музикалните, които привличат бебешкия поглед – за кошара или за количка. 
 • Слух. Както вече споменахме, детето вече разпознава гласа на мама и татко, а в много случаи дори на баба и дядо, особено ако те трайно са замесени в отглеждането му от самото раждане. Ще се учудите, но всъщност, бебето вече ви слуша, докато си приказвате, ето защо ако искате да стимулирате ранното проговаряне, пеенето на песни и четенето на книги може да започне още сега.
 • Емоционален свят. Изключително развито е и обонянието на детето. То разпознава майка си именно с него първоначално, а след това вече и със зрението си. Бебето започва да развива чувството на привързаност, но не само към родителите си, а дори и към предмети – например към играчката си за гушкане, биберона, любимо меко одеялце и т.н. Освен че на 3 месеца детето е значително по-наблюдателно, то вече и реално ще се опитва да взаимодейства с околния свят, особено имайки на предвид, че вече доста е овладяло захвата си. 

Хранене при бебе на 3 месеца

Единствената промяна в храненето на бебето на 3 месеца по сравнение с предишните седмици е количеството консумирана храна. На практика, в самата храна няма промяна. То продължава да суче от майка си, а ако тя няма възможност за кърмене, да бъде хранено с адаптирано мляко. Това не е удачен период за захранване, включително и ако е на адаптирано мляко да премине към козе прясно или краве кисело мляко. Твърде рано е. Затова и въпросите за захранване и изобщо както трябва да яде бебето все още не са на дневен ред за вас. Еднократната доза за едно хранене, подходяща за бебе на 3 месеца е максимум 160 милилитра. Колко хранения трябва да има бебе на 3 месеца е също въпрос без конкретен еднозначен отговор. Общо броят на хранения зависи по-скоро от режима на сън на детето. Той варира от 6 до 8 пъти дневно. Ако кърмите бебето на поискване, не се отказвайте от тази добра практика точно сега. Много е възможно, детето още или скоро да получи колики, а след няколко седмици и да започнат да му никнат първите зъбки. Сученето и допирът кожа в кожа между майка и дете успокоява раздразненото бебенце. 

Гимнастика и упражнения при бебе на 3 месеца

С навършването на 3 месеца детето ви започва да придобива значително по-голяма сила. Ще видите, че мускулите и кокалчетата му са доста укрепнали. Това се наблюдава с факта, че вече държи пръстите ви и стиска здраво различни предмети, които му подавате. Ако досега сте правили гимнастика след баня, тя очевидно е изиграла съществена роля в това укрепване. Ето защо нашият съвет е да не спирате да я практикувате. Начините, по които сте раздвижвали и стимулирали мускулите със специален лосион или бебешко олио за след баня, си остават същите. Можете да увеличите с една идея времето за гимнастика след баня, ако разбира се, бебето го позволява. Не забравяйте, че това са упражнения, които трябва да доставят удоволствие на детето. Ако то плаче, нищо хубаво няма да излезе от тази практика. Детето си има свой собствен свят и понякога просто може да не е в настроение за упражнения и гимнастика. 
И като казахме гимнастика, можете вече да обмислите да купите активна гимнастика за малкото мишле. Тя ще помогне на бебето да доразвие уменията, които са на път да се овладеят. Така например, сега детето ще започне да се учи да държи главата си изправено, както и да стои по коремче удобно и спокойно. Обикновено, то успява да задържи главичка за около 15 минути. После започва да се изморява. Ако детето ви обаче още се затруднява с това упражнение, не се тревожете. На 3 месеца, освен това, движенията стават все по-координирани. Ще забележите, че бебето започва да наблюдава крачетата и ръчичките си, докато ги движи. За целта вие също можете да му помогнете, като стимулирате развитието на фината моторика с предлагането на интересни предмети като форма и шарка. Все още обаче е опасно да оставяте малко дете с твърди, ръбести и остри играчки. 
Продължавайте в същия дух, мили майки и татковци! Справяте се чудесно! Да, трудности има с всяка възраст и с всеки следващ навършен месец на бебето, но пък смисълът и желанието са толкова по-големи, не мислите ли? А на 3 месеца човечето сякаш все по-осезаемо усеща вашата подкрепа, грижа и любов!

Пазарувай топ детски премиум марки

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top