0894 469 227
Вашата количка е празна !

Бебе на 5 месеца - Захранване, ръст и килограми

Бебе на 5 месеца - Захранване, ръст и килограми

Безспорно вашето пораснало бебе на 5 месеца е значително по-активно от преди няколко седмици, много по-любопитно, а и винаги готово да ви изненада с нови умения. Факт е, че това е началото на бебешката възраст, в която не само физическото, но и умственото развитие е характерно с невероятна скорост. Днес, ще си поговорим за това какво ново да очаквате от вашето бебе на 5 месеца, както и какво е научило, колко е пораснало и какво може до тук.

Напомняме ви, че всяко дете се развива индивидуално и, че този материал не цели да постави в строго ограничени норми за развитието на едно бебе. Всички примери, параметри и специфики са ориентировъчни. За всяко ваше съмнение в правилното развитие на вашето дете, съветваме да говорите директно с лекуващия ви лекар педиатър.

Физическо развитие на бебе на  5 месеца

До около навършването на една годинка бебета продължават да растат, както се казва „като гъбки“. Ето защо при посещението за поредната месечна консултация с вашия педиатър ще се убедите, че и вашето дете доста е пораснало през последните няколко седмици. Ето и ориентировъчни цифрови измерения на физическото развитие на бебе на 5 месеца:

 • Ръст. Разликата с предходно измерения ръст ще е около 2 сантиметра. Тя важи и за момиченцата, и за момченцата. Смята се, че на 5 месеца момиченцата са с ръст от около 64 сантиметра, а момченцата – между 66 и 67 сантиметра.
 • Тегло. Бебето ще качва и значително на тегло. Обикновено, се говори за близо половин килограм разлика с теглото от предходния месец. Възможно е да има спад поради засилващите се в края на 3 и 4 месец колики, но също така и наддаване, ако последните са приключили или пък ако вече сте се нагодили от гледна точка на кърмене. Момиченцата на 5 месеца тежат около 7 килограма. Момченцата са със среден ръст 7 килограма и половина, най-много 8 килограма и половина.
 • Зъби. Споменавайки, че 5-месечната възраст е основание за усещане за облекчение, че коликите ще останат зад гърба ви, трябва и да добавим, че за родителите се задава ново предизвикателство. Смята се, че това е периодът, когато почти при всички деца започват да никнат зъбите. Разбира се, това е само етап от този процес. Първото зъбче най-често пониква около 6-тия или 7-мия месец. И това дори не винаги е задължително. Има деца, които вадят първите си зъби около първия си рожден ден или малко по-рано, което не е притеснително изобщо. Същото важи и за децата, чиито първи зъбчета избиват още на 4 месец. При всички случаи, на 5-месечна възраст децата започват да стават раздразнителни, защото венците са подути, разкървавени и дори сърбят. Началото на никнене на зъбките е поставено, друг е въпросът кога ще съумее да избие първото.
 • Движения. В тях също има значителен напредък при децата на 5-месечна възраст. Категорично, през този период вече бебетата държат главичките си изправени, без да е необходима помощ от мама. Повечето деца на тази възраст дори спокойно се обръщат по корем и обратно, по гръбче. Не всяко дете може да седи спокойно, без да бъде подпирано, но е добре да започнете да стимулирате вашето да се чувства комфортно в тази поза. Обикновено, такава препоръка идва от педиатрите с идеята бебетата да се подготвят за захранване с твърда храна, което се смята за правилно около 6-тия месец и е немислимо без комфорта на детето, докато е в седнала позиция. В допълнение ще кажем и, че на 5 месеца повечето бебета си служат доста добре с ръцете, така че е възможно това да е времето за първите им играчки. Разбира се, за целта трябва да изберете максимално безопасни артикули.

Интелектуално развитие на бебе на 5 месеца

Истината е, че на 5 месечна възраст бебетата стават по-любопитни във всеки аспект. Те вече са се адаптирали както към вас, така и към света, извън комфорта в коремчето на мама. Всеки звук, всеки нов предмет, цвят, форма и очертание са интересни за вашето дете. Това се доказва и от все по-честите реакции на бебето. Някои деца започват да се смеят, други да гукат, а има и сърдитковци, които с плач редовно ще показват, че нещо – например, жаркото слънце, даден стил музика или докосване, не им допада. Интелектуалното развитие на вашето бебе на 5 месеца се свързва и с това, че започва оформянето на детския характер. Много учени смятат, че именно на тази възраст виждаме първите проявления на инат, на силна любвеобвилност, емоционалност или сприхавост.

Захранване на бебе на 5 месеца

Въпреки, че според СЗО перфектната възраст за захранване на бебе е 6-месечната, от организацията не отричат и по-ранното такова, включително и на 5 месеца. Между другото, най-добре може да прецени вашият педиатър, когато става дума за тази важна следваща крачка в развитието на детето. На практика, степента на наддаване, прорязване на зъбките, хранителността и количеството на майчината кърма и други фактори определят дали да се започне захранване на 4, 5, 6 или даже на 7 месеца. Дори да решите да захранвате детето на 5 месеца, ако все още имате достатъчно кърма, не се отказвайте от кърменето. Тя съдържа изключително много полезни вещества и антитела, които са важни за здравето на бебето.

Между другото, освен при изричен съвет от вашият педиатър, и самото бебе може да изяви готовност за начало на захранването с твърда храна. Смята се, че ако детето може спокойно да седи в седнала поза и има едно избило зъбче, а освен това проявява видим интерес към вашата храна, времето да му предложите пюре е настъпило. Ако решите да захранвате бебето си сега, важно е да запомните няколко основополагащи правила в това начинание:

 • Всяка нова храна се въвежда в рамките на няколко дена, самостоятелно и постепенно с увеличаване на количеството с всеки следващ ден. Например, започвате с една лъжичка, на следващия ден давате 3 и така докато количеството стигне до около максимум 80 грама максимум.
 • Добре е новата храна да се предложи до обяд или по време на обяд, за да имате време да реагирате при алергична реакция. Такава може да се прояви при следните симптоми – зачервяване на бузките, промяна в изпражненията и за съжаление, понякога и повръщане.
 • Не въвеждайте нов продукт, преди да сте се убедили, че предишният е приет безпроблемно. Бъдете внимателни и не пришпорвайте бебето. Ако не му хареса дадена храна от първата лъжичка, оставете го да си почине два дни и пробвайте отново.

Какво може да яде бебе на 5 месеца?

Захранването на бебето започва с продукти, които са с изключително нисък коефициент на алергенност. Обикновено става дума за зеленчуци – картоф, морков, броколи – както и някои плодове: банан, авокадо и ябълка. Оризът също е добър хранителен продукт с почти нулева възможност за алергична реакция, но той вече не се препоръчва за първа храна. Ако вече сте въвели няколко плода или зеленчука, можете да преминете на оризова каша. Други продукти, които са позволени на бебе на 5 месеца, особено ако е захранено по-рано, тоест около 4 месец, са карфиол, тиква, пащърнак, грах, елда, царевица, но задължително под формата на каша, просо, круша, пъпеш или слива. При приготвянето на зеленчукови пюрета е добре да ги разреждате с кърма или адаптирано мляко. На практика, на 5 месеца основната важна храна за детето продължава да е млякото. Освен това, ако сте захранили детето по-рано, на 4 месеца, е възможно да въведете и първото месо в края на 5 месец. Препоръчва се това да е птиче, тоест по-леко месо като пуешко или пилешко.

Примерно меню за бебе на 5 месеца

По-долу ще ви предложим примерно меню за тази възраст. Менюто е подходящо както за края на 5-тия месец, ако започвате да захранвате в началото на 5-тия месец, така и за началото на 5-тия месец, ако сте започнали захранване по-рано, на 4 месеца:

 • Ранна закуска – кърма или адаптирано мляко, около 150 милилитра.
 • Втора сутрешна закуска – кърма или адаптирано мляко, около 150 милилитра
 • Обяд – зеленчуково пюре или зеленчуково-местно пюре, като двата типа се редуват и във всеки от тях да има мляко.
 • Следобедна закуска – плодово пюре или каша, която включва и плод, и мляко
 • Вечеря – кърма или адаптирано мляко, около 150 милилитра, главно в зависимост от това дали детето все още има нощно хранене

Подходящи игри за бебе на 5 месеца

Макар, че е рано за прохождане, бебето ще иска да се движи и да изследва света наоколо. Ето защо е повече от подходящо да вземете бънджи и да продължавате да го слагате по-често да се забавлява с активната гимнастика. Наред с това, чудесен вариант за игра с 5-месечното бебе е търкаляне на топка, предлагане на меки книжки, пускане на музика и танци с ръчички, пеене на песнички и имитиране на звуците, които издават животните, както и любимата игра на татко – самолетче! Ако детето все още има колики, изиграйте тази игра, като сложите детето по корем върху ръката. Така ще нормализирате действието на червата в малкото телце и ще дадете значително повече комфорт и спокойствие на мъничето. За майките любими игри са докосването с пръстчета и пеене и търкане носле в носле.

Често задавани въпроси за бебе на 5 месеца

 1. Колко мляко трябва да пие бебе на 5 месеца?
  Средно, количеството храна за деня не трябва да надвишава 1 килограм. На практика, най-много еднократна доза от мляко трябва да е около 200 мл най-много. Смята се, че 80% от консумираната храна през деня продължава да е кърмата или млякото. Ако сте захранили детето от 4 месец, това количество намалява до 50%.
 2. Какво трябва да прави бебе на 5 месеца?
  Добре е детето вече да държи изправено главичката си и да има сравнително здрав захват с ръчички и пръстчета. Повечето педиатри съветват да се упражнява и седналата поза. Важно е детето и да може само да се обръща по коремче и по гръбче.
 3. Колко грама пюре трябва да яде?
  Без значение кога е захранено, при достигане на максимално количество от нововъведената храна стойността е около 100 грама.
 4. Колко трябва да тежи бебе на 5 месеца?
  Стойностите са различни в зависимост от пола, от интензитета на наддаване, от теглото при раждане, както и от факта кога и дали вече е захранено. Средно, едно бебе на 5 месеца тежи около 7 килограма и половина.
 5. Какво може да яде бебе на  5 месеца?
  Възрастта е подходяща за базови и ниско алергенни плодове и зеленчуци – банан, слива, авокадо, картоф, броколи, грах, царевица, ориз, просо, елда – и месо, но само птиче и максимално крехко. Всички тези типове твърда храна се предлагат задължително в пюриран или поне сварен вид (за бебетата, хранени по ЗВБ).

 

 

Пазарувай топ детски премиум марки

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top