0894 469 227
Вашата количка е празна !

Бебе на 1 месец (Развитие, Хранене и Сън)

Бебе на 1 месец (Развитие, Хранене и Сън)
Честито! Вече сте родител. Съвсем не сме закъснели да ви го кажем. Напротив. Казваме го точно на време. Защото само един родител знае, че първите седмици са като сън и едва когато бебето навърши един месец всъщност осъзнаваме какво ни се случва. Или поне започваме да го осъзнаваме. 
Предварително искаме да ви успокоим, че тези чувства не са нито странни, нито осъдителни, нито неадекватни. Особено ако вие сте майката, чиито хормони тепърва влизат в релси. Всъщност, учените напоследък установиха, че съществува и следродилна депресия при мъжете, но това е друга тема. По-важното е, че с бебе на 1 месец сякаш вече разбираме, че ние сме родители, че ни предстои едно уникално приключение, което обаче изисква от нас пълна концентрация 24/7, а освен това и не малко знания от областта на медицината, диетологията, модата, търговията, екологията…Шегуваме се. И знанията, които ще ви дадем днес, са ви напълно достатъчни да се справите с бебе на 1 месец. 

Развитие на бебето в първия месец

Може би, не е много необходимо да засягаме тази тема, но ще го направим. Защо казваме това? Защото на практика, много майки стават почти като обсебени от идеята да следят колко грама е качило днес детето и защо вече 2 седмици не расте с нужните сантиметри. Да не би да остане нисък като таткото? Не може ли да вземе нейния ген? Трябва да знаете, скъпи родители, че физическото (а и не само) развитие на децата, особено на най-малките, са строго индивидуални причинно-следствени връзки, които наблюдаваме да протичат по различен начин при всеки индивид. И все пак, педиатрите и експертите от СЗО са дали някакви ориентировъчни мерки, в които трябва да влезе като норма и вашето едномесечно бебе. Пак казваме обаче – това са ориентири:
  • Тегло. Средното наддаване за един месец е 600 грама. Това обаче обикновено касае само нормално родените деца (тоест близо или на самия термин) над 3 килограма. Често, недоносените и изпреварилите термина бебета наддават много повече през първия месец – до 1 килограм – за да настигнат наборчетата си. В това обаче се крие и известен риск от развитие на рахит. 
  • Ръст. За 1 месец ръстът на вашето бебе ще се увеличи с около 5 сантиметра при момчетата и над 2 сантиметра при момичетата. И тук, като при теглото, някои бебета могат да достигат нормата по-бързо от други, за това увеличението на ръста е възможно до цели 6 сантиметра. 
  • Важни обиколки в сантиметри. Както ще виждате и на всяка следваща задължителна месечна консултация при педиатъра, за физическото развитие на вашето дете ще се съди и по някои специфични телесни обиколки. Първо, това е обиколката на главата (като за главата лекарят постоянно ще проверява дали се е затворила фонтанелата). През първия месец тя ще се увеличи с до 2 сантиметра. Важно е месечно да се измерва и гръдната обиколка. Очаква се увеличението да е сходно, като може да достигне и до 3 сантиметра. 

Хранене и сън през първия месец

Нека започнем със съня, защото сме сигурни, че в момента тази тема ви вълнува повече от кърменето. Вероятно, вече и жените с проблеми в кърменето в първите дни, би трябвало да са овладели трудностите и перипетиите, а за тези, които не са съумели, можем само да кажем: “Кураж, момичета!“ И не забравяйте, гладно бебе няма да остане. Да не говорим, че има и качествени адаптирани млека!
И така…за съня! Вашият няма да го бъде. Той не е и от значение. Ако искате да чуете, че скоро след този едномесечен кошмар ще се наспите, съжаляваме, но това не е така. Или поне в 90% от случаите. Чували сме за едни бебета еднорози, които спят по цели нощи и стават от сън за кърма в 9 сутринта. Не сме ги виждали обаче. Сънят на бебето може и да ви се стои кратък, защото такъв е вашият, но всъщност, на ден то спи – или поне трябва да спи – около 17 часа. За съжаление, повечето деца на 1 месец си го взимат през деня, когато ви трябва да си гледате и къщата или не дай си Боже, да работите. 
При бебе на 1 месец сънят е свързан изцяло с храненето. На практика, бебето ще се събужда поради две причини. А – то е гладно. Б – нещо го боли или го дразни. Трябва да ви споменем, че много майки се тревожат поради това второ Б. Но давайки му мляко във всеки такъв страховит момент, рано или късно ще разберете, че детето просто иска да яде. В тази връзка и по повод на съня, не допускайте хранене на детето през по-малко от три часа, ако е на адаптирано мляко. Ако кърмите, спокойно можете да го кърмите на поискване. Да, изтощително е. Но на гърда бебето се успокоява и в повечето случаи заспива моментално. Средното дневно количество мляко за бебе на 1 месец нараства скоростно – от  10 милилитра през първите дни до 120 милилитра на хранене през четвъртата седмица след раждането. Все пак, добре е през нощта да има пауза от 6 часа без хранене и продължителен сън, но това „добре е“ просто не винаги се получава. 

Подходящи занимания и игри за бебе на 1 месец

Все още е рано, но не е невъзможно да занимавате едно бебе с нещо интересно. За някакви кой знае какви игри трудно можем да говорим, но според специалистите, например, майките, които четат на децата от първия ден, отглеждат много по-сензитивни и интелигентни деца. Спокойната и релаксираща музика (особено класическата) действа по същия начин. Ако търсите друго приспивно средство, ще препоръчаме и белия шум (монотонен шум, например, от електрически уред, приложение и т.н.). 
На тази възраст на вашето бебе най-много му харесва да бъде до вас – както казват специалистите „кожа в кожа“. Детето ви макар и да не може да се изрази, постоянно търси контакт с вас. Скоро ще започне да ви разпознава, защото на практика вие ще му дадете този физически и емоционален контакт през първите седмици след раждането. Бебетата на 1 месец много обичат да лежат по корем, върху мама, до гърдите й, както да играят на люшкане напред назад с хванати ръчички за родителя. 
Единствените подходящи играчки за бебе на тази възраст са меките играчки за гушкане, които успокояват детето, и въртележките за кошари и колички, които също действат приспивно, но и развиват сетивата. 

Често задавани въпроси

По-долу ще изброим някои от най-честите търсения на майките и бащите в интернет, свързани с бебе на 1 месец. Надяваме се, че събирайки ги на едно, ще ви помогнем или най-малкото ще ви спестим стреса да се взирате в екраните в 3 през нощта, ако например се сблъскате със следните проблеми…
1. Запек при бебе на 1 месец – какво да правя?
Първо е важно да разберете какво означава запек при бебе на 1 месец. В действителност, малките бебета го правят до 5 пъти дневно, а по стандарт – след всяко хранене. Само че не всеки бебешки стомах работи по един и същи начин и нещо друго – не всяка кърма е абсолютно една и съща. Нещо повече – децата на изкуствено хранене ходят до 3 пъти дневно. Ако все пак, бебето не се е изхождало повече от 4 дена, това означава, че има запек. В този случай, не давайте каквито и да е разхлабителни лекарства, а директно се свържете с лекуващия се лекар. За „първа помощ“ добро средство е масаж на коремчето с вашата ръка (топла) по часовникова стрелка. 
2. Какво да правя при хрема и запушен нос при бебе на 1 месец?
През първите дни от раждането тази хрема е напълно нормално състояние. Причината е, че в носоглътката на детето все още има от окоплодните води на майката. Нормално е състоянието да продължи до няколко седмици. Нещо повече – носоглътката на новороденото е все още много чувствителна и на практика и най-дребната прашинка може да я раздразни. Ето защо е добре да се прави промивка с физиологичен разтвор не само при наличие на хрема, но и профилактично именно срещу такива нечистотии. Ако след няколкократно прочистване хремата се задържи за постоянно два дена, свържете се с лекар.
3. Колко трябва да тежи бебе на 1 месец? 
Както вече споменахме, това е индивидуален въпрос на физическо развитие и най-вече на първоначалния здравословен статус на детето. Средно обаче, момичетата на 1 месец тежат около 3800 грама, а момченцата – до 4200 грама. 
4. Колко сантиметра трябва да е бебе на 1 месец?
Няма да се повтаряме и тук нещата са индивидуални. Все пак, стандартите за момче са между 57 и 60 сантиметра, а за момиченцата от 53 до 56 сантиметра. Тези стандарти естествено трябва да се вземат на предвид и с мерките при раждане на детето.
И за финал – още веднъж, честито! Вече знаете отговорите на основните въпроси, свързани с грижите за бебе на 1 месец. Сигурни сме, че такива ще ви изникват още и още. Напомняме ви обаче, че най-добрите отговори, които можете да получите, са тези от вашия педиатър. Никога не се съмнявайте или чудете дали да се свържете с него, ако нещо относно вашето дете ви притеснява. Лекуващият лекар на бебето – особено на новородено –трябва да е в изцяло в течение със състоянието и развитието му от самото раждане. 
 
 

 

Пазарувай топ детски премиум марки

 

 

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top