0894 469 227
Вашата количка е празна !

Защо бебето плаче – причини и решения

Защо бебето плаче – причини и решения

Бебета се появяват на белия свят напълно беззащитни. С неперфектно изградена нервна система и липса на реч, техните основни начини за комуникация с нас са усмивки, гукане и плач. Чрез плача бебето изразява своите желания – глад, страх, болка, желание за сън, дискомфорт при колики и много други чувства и емоции. Но, как родителят може да узнае причината, за да успее да разреши проблема и да спре плача на бебчето? Днес ще ви разкажем повече по темата.

Защо новородените бебетата плачат при раждане?

Чудили ли сте се защо новородените плачат при своето раждане? Всъщност, този плач е нужен за оцеляване на бебето, тъй като чрез него то успява да изхвърли околоплодната течност, заедно с други секрети, които са попаднали в гърлото и устата му при самия родилен процес. В утробата на своята майка, мъничето не използва белите си дробове, които започват да функционират пълноценно в момента на неговата поява на белия свят. Това, както и шока, който новороденото изпитва в своите първи минути извън коремчето на мама са причините за неговия първи бебешки рев. Той може да бъде внезапен и да затихне или да продължи известно време. Затова е важно, непосредствено след неговото раждане, мъничето да бъде дадено на неговата майка, в чиято прегръдка то ще почувства сигурност и безопасност.

Видове бебешки плач

Всяко начало е трудно, знаем. Затова е напълно нормално в първите дни и седмици майката и близките на бебето да не могат да разгадаят какво се крие зад плача на тяхното любимо бебе. Времето е учителя, помагащ на родителите да натрупат опит, който ще им е нужен да разпознават все по-бързо и лесно причините за бебешкия плач. Важно е да отбележим, че някои от най-разпространените видове бебешки плач са:

 • Плач, показващ глад – той е неравномерен, като се редува с мигове  тишина. Ако бебчето не бъде нахранено, плачът се засилва и става все по-ритмичен.
 • Плач, говорещ за болка – силен плач, който започва внезапно и без обективна причина. Често е придружен от хлипания и опити за поемане на въздух. Добре е да изключите здравословен проблем, както и да измерите температурата на мъничето.
 • Плач, изразяващ гняв – това е силен плач, който спира за секунда със задъхване и продължава с още по-силен писък.
 • Плач за внимание – този плач звучи повече като мрънкане или хленчене. При отвличане на вниманието на детето, обикновено то се успокоява и плача спира.
 • Плач при нужда от сън – понякога бебето плаче при нужда от сън, като това наподобява на хленчене и мрънкане за изразяване на недоволство.
 • Плач при наличие на здравословен проблем – плачът при наличие на здравословен проблем е същият, като този при болка.

 

Защо бебето плаче при смяна на памперс

При смяна на памперс, бебето се сблъсква с непознати или неприятни за него усещания, като полъх на въздух, вода или досег на мокри кърпички до кожата. Едновременно с това, то изживява различни емоции, които могат да доведат до плач.Но, не се притеснявайте, това ще се промени с времето и детето най-вероятно ще свикне. Може да допринесете за това, като направите смяната на памперса по-приятно изживяване чрез пеене на песни, забавление, играчки и други подобни отнемащи вниманието неща.

Защо бебето плаче след баня

Основните причини, поради които бебето може да плаче след баня са свръхвъзбуда, раздразненост, преумора или чувство за студ. Може да помогнете на бебето като го  успокоите с гушкане и галене и се погрижите в дома да бъде достатъчно топло. Друг метод, който би помогнал е нежния масаж, който ще релаксира мъничето и ще го подготви за сън и почивка.

Защо бебето плаче след хранене

Най-честата причина бебето да плаче след хранене е натрупване на въздух, който детето е погълнал по време на самия процес на приемане на храна.  Може да помогнете на бебчето, като го изправите, полюшкате и нежно с ръка го потупвате по неговото гръбче. Една от другите причини за плач след хранене е киселинният рефлукс, който е често срещан при мъниците. Повод за плач може да бъде и недостатъчно количество храна, което е изяло детето и чрез плач да изразява своето недоволство. Или умората надделява и е станало раздразнително, което го кара да се разстройва. Опитайте различни подходи. Те ще ви помогнат да разберете коя причина точно се крие зад бебешкия плач.

 

Възможни причини за внезапен и неутешим плач при бебе

Основен фактор за внезапен и неутешим плач при бебето може да е и здравословен проблем, никнене на зъбче или уплаха. И тъй като мъника използва плача като начин на комуникация, родителите често са в недоумение за причината. Разбира се, детето може да се разплаче силно и неутешимо и при отделяне от прегръдка, в която се чувства удобно и комфортно, както и при прекратяване на харесало му занимание или взимане от ръцете му на предпочитана играчка. Опитът, който сте натрупали ще ви подскаже най-добре със сигурност коя е вярната причина.

Защо бебето плаче много без причина

Едва ли бебето ще плаче без причина. В повечето случаи тя е там, просто може да бъде по-лека от колкото предполагате. Може да се дължи на преумора, глад, дискомфорт, от топло или студено, скука или желание да привлече внимание.

Подготвихме за вас  5 проверени във времето  съвета за справяне с бебешки плач, които, вярваме, определено ще са ви от полза.

5 съвета за справяне с бебешки плач

1.Опитайте се да откриете причината
Знаем, че звучи по-лесно, от колкото всъщност е, но ако бебето плаче трябва да се опитате да откриете причината за това. Помислете – хранили ли сте детето скоро, възможно ли е да има нужда от сън, или пък може би просто иска внимание и игра.

2.Предложете му храна и вода

Най-честата причина, поради която бебето може да плаче е именно желание за храна или малко водичка. Предложете на мъничето любима напитка или нещо вкусно, което харесва и наблюдавайте неговите реакции.

3.Полюлейте бебето

Обикновено това действа доста успокояващо на децата. По време на бременността, те се люлеят постоянно в утробата на своята майка, поради което движението им е познато и за тях означава безопасност и комфорт. Затова може да опитате да успокоите плача чрез леко люлеене на детето, гушнато във вашата прегръдка.

4.Уверете се, че на детето не му е прекалено топло или студено

Важно е да сте сигурни, че на мъничето не му е топло или студено, тъй като това са едни от най-често срещаните причини за плач. Може да разберете това чрез докосване на вратлето – ако е студено, значи мъничето има нужда от още дрехи, ако е топло и мокро, значи бебето се изпотява и е добре да бъде преоблечено.

5.Разсейвайте го с любими играчки

Може би най-често срещаното решение при бебешки плач е разсейване с любими играчки, разказване на приказка с различни интонации или пеене на любими песнички. По този начин ще помогнете на бебето да забрави за проблема, както и ще спрете плача, ако той е бил вследствие на скука или раздразнение.
 

Бебетата имат едно основно средство за комуникация с нас големите – плача. С тяхното физическо и психическо порастване комуникацията се подобрява, а моментите на плач – намаляват. Затова е важно да проявявате търпение и съпричастност, качества, с които по-леко ще преминете и през този период на порастване, за който, повярвайте ни, след години ще си спомняте с умиление.

Пазарувай топ детски премиум марки

 

 

 

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top