0894 469 227
Вашата количка е празна !

Бял шум – защо и как гарантира безпроблемен бебешки сън

Бял шум – защо и как гарантира безпроблемен бебешки сън
С бебчо вече сте си у дома и всичко е повече от прекрасно... Докато не започнат проблемите със заспиването на новороденото, дългите часове бебешки плач и тъжно мрънкане. Ако ви е познато, то не спирайте да четете. В следващите редове ще ви разкажем всичко, което знаем за белия шум и как той безотказно успокоява и най-активното дете.

Какво всъщност представлява белият шум

През 90-е години на миналия век в Англия излиза официален педиатричен доклад, който доказва, че белият шум помага на родителите да успокоят мъниците си само за няколко минути. Белият шум по своята същност е комбинация от звуци с по-различни честоти от обичайните, с които сме свикнали. Те са с еднакъв интензитет като често са монотонни и приспиващи. Историята познава не един и два случаи, в които бебоци сладко спят с часове на фонов шум от сешоар, кухненски абсорбатор, дори... прахосмукачка. В съвремието ни, когато дигиталните технологии са винаги с нас, можете да пробвате различни варианти и приложения, за да откриете кой бял шум работи за вас най-добре.
 
От друга страна, белият шум донякъде напомня на бебето за времето в коремчето на мама и начина, по който е възприемало околните звуци. Това го успокоява, карайки го да усеща сигурност, когато не може да заспи, измъчва се от колики или изпитва някакъв друг дискомфорт.

Защо бебетата обичат да заспиват на бял шум

Едно от последните изследвания на AAP (American Academy of Pediatrics) показва, че около 50% от бебета имат сериозен проблем със заспиването. Напълно нормално, особено в първите месеци след своето раждане.
 
Белият шум напомня на новороденото за коремчето на мама и често е монотонен, като звучене. Това успокоява мъничето и го стимулира да потъне бързо и леко в царството на сладките бебешки сънища.
 
Другата особеност на белия шум е, че може заглуши външни звуци, които нерядко нарушават спокойствието на бебока. Особено в типичната градска среда, това е чест проблем и всяка помощ в тази посока се приема за добре дошла.
Как белият шум подобрява съня на бебето
 
Освен, че помага на бебето да заспи, белият шум улеснява и постигането на т.нар. дълбок сън. Той е жизненоважен за растежа, здравето и спокойствието на мъничето. Често след своето раждане, детето изпитва силен, неосъзнат стрес от срещата си с напълно нов свят и непознати усещания. Това може да провокира неговото често събуждане или повърхностен сън, който се нарушава и от най-малкото движение. Белият шум, спомага новороденото да спи дълбоко и с часове без пробуждане.

4 съвета и трикове за правилно използване на белия шум

 • Стремете се звукът да излиза от устройство, което е разположено на около 1,5 м. от детето, както и да не превишава повече от 60-70 децибела.
 • Избягвайте използването на електроуреди от домашния бит. Заложете на специални машини за бял звук, звуци, открити в Интернет или от тематични приложения.
 • Не се отказвайте, ако мъничето не се успокои веднага. Опитайте различни бели шумове, докато откриете този, който ще ви помогне по най-добрия начин.
 • Съобразете силата на звука. Той трябва да е достатъчно силен, за да заглушава околните шумове, но и достатъчно тих, за да не разсънва бебока.

Предимства и недостатъци на белия шум

Като всяко нещо, белият шум има своите предимства и недостатъци.
 
Предимствата при неговото използване са, че:
 • Осезаемо скъсява времето за заспиване на мъничето, и не само. Макар и ненаучно доказано, успокоявайки бебето, той влияе благоприятно и на различни бебешки състояния като колики, раздразнение и други.
 • Удължава детския сън. Бебетата бързо преминават през различните фази на съня, за разлика от възрастните. Обикновено, това се случва на около 40-50 минути и наличието на по-динамична среда може да ги събуди. Слушането на бял шум в първите минути след заспиване спомага това да не е толкова лесно.
Наред с предимствата, белият шум има и някои особености, за които е добре да се внимава:
 • Неговото използване трябва да е умерено, за да се предотврати привикване. Веднъж свикнал с белия шум, бебокът може да изпитва трудности със заспиването в израстването си и унасянето му без външна помощ на нови места и в различни условия да се усложни.
 • Макар и изключително рядко, използването на бял шум може да провокира проблеми със слуха на детето. Това разбира се е възможно, само ако неговият интензитет и честота са твърде неподходящи за възрастта на мъничето.

5 доказани във времето алтернативи на белия шум

Белият шум е достатъчно познат, а през последните години на пазара се появиха и широка гама продукти, които са верни помощници в не едно семейство. Но освен тях има и редица алтернативи, за които също ще ви споделим накратко.
 
Природни звуци
Няма нищо по-успокояващо от природните звуци! Дали ще бъдат от заобикалящата ви природа в крайградска местност, в тиха паркова алея или в близост до вода – те всички имат способността да успокоят и унасят и най-нервното бебе.
 
Розов шум
Чували ли сте за него? Той е по-нискочестотен от белия шум и специалисти го определят като по-релаксиращ. Обикновено напомня за капки дъжд по прозореца или шумоленето на дървета в гориста местност.
 
Градска среда
Колкото и странно да звучи – много бебоци се успокояват от една дълга градска разходка, в която се смесват различни звуци на говор и преминаване на транспортни средства. Ако белият шум у дома не помага на вашето бебоче, то непременно опитайте и този вариант за приспиване.
 
Пълна тишина
Има новородени, чийто дълбок сън се гарантира единствено и само от пълната тишина около тях. Дали и вашето дете е от тези еднорози – ще разберете още в първите дни у дома. За съжаление околните шумове ни заобикалят с пълна сила, особено в по-големите градове, затова можете да опитате да приучите вашето детенце да заспива все пак на някакъв тих шум.
 
Вятърни камбанки
Тези красиви балконски украси служат не само за гонене на нахални крилатковци, но и за създаването на приятен звуков фон, който може да помогне на новороденото да заспи. Опитайте и преценете дали това не е онзи вълшебен метод, който ще ви помогне в родителската ви мисия за постигане на блажен бебешки сън.
Белият шум е верен съюзник на всички родители. При него има една единствена реална опасност – може да приспи и вас. Но пък, кой нов родител няма нужда от няколко минути дълбок, възстановяващ сън...
 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top